Emelt összegű családi pótlék - újabb egyeztetések

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


Tárgyalóasztalhoz ültek hétfőn az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) képviselői és az emelt összegű családi pótlékra vonatkozó miniszteri rendelet változása ellen korábban tiltakozó szülők. A hétfői megbeszélésen a tárca dolgozói támogatták azt a javaslatot, hogy készüljön egy széles körben hozzáférhető, részletes tájékoztató a különböző szociális juttatásokról, azok elérhetőségéről és hozzáférési szabályairól.

Mi jogosít az emelt összegű családi pótlékra?
Az egészségügyi államtitkárság az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: kiemelten fontosnak tartják "az emelt összegű családi pótlékra jogosító megbetegedések kapcsán a széles körű társadalmi párbeszédet, hogy a rendszer méltányosan, átláthatóan és ellenőrizhetően működjön, illetve hogy a kiemelt juttatás a jogosultak számára egyszerűen hozzáférhető legyen".
Kifejtették: a magasabb összegű családi pótlékra a gyermekek mindennapi életében napi problémát okozó, a gyermek és a család számára komoly terhet jelentő betegség és fogyatékosság jogosít.
   
60.000-en vették igénybe, de csak 14.000-en vettek gyógyszert
A megbeszélés résztvevői egyetértettek abban, hogy "fontos a gyermekek megfelelő gyógyulása, állapotának stabilan tartása érdekében a szülők együttműködése". Az államtitkárság ugyanakkor kiemelte, hogy a korábbi rendelet hatálya alatt asztma diagnózis miatt mintegy 60 ezer gyermek után vettek igénybe magasabb összegű családi pótlékot, miközben ebből a rendszeresen asztmakontrollgyógyszert kiváltók száma - a közgyógyellátási jogosultság ellenére - mindössze 14 ezer volt.
   
Még pontosíthatják a jogszabályt
A közlemény szerint a hétfői megbeszélésen lehetőség nyílt arra, hogy az érintettek az államtitkárságok képviselőivel megbeszéljék a vitatott pontokat, "az utca helyett íróasztal mellett" mutassák be érveiket. A döntéshozók képviselőinek részéről elhangzott, hogy figyelemmel kísérik a jogszabályváltozás hatásait, és a módosítást követő első év adatai alapján a hatások elemzését tervezik. A betegségkategóriák körének további pontosítása szakmai konzultációk alapján folyamatosan történik, s szükség esetén pontosítják a jogszabályt.
   
A tartósan beteg gyermekek védelmében
Július 15-én az Emmi egészségügyi államtitkárságánál demonstráltak érintettek az emelt összegű családi pótlékra vonatkozó miniszteri rendelet változásai ellen. A tárca közleményében erre úgy reagált, készek tárgyalóasztal mellett egyeztetni a tartósan beteg gyermekek védelme érdekében, de a demonstrálók akkor a meghívást nem fogadták el.

Forrás: Mti
Kép: Freedigitalphotos.net

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


2013.08.08