Egészségügyi szolgáltatási járulékfizetési kötelezettség tudnivalók

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


Mit kell tudni az egészségügyi szolgáltatási járulékfizetésről? Kiknek kell egészségügyi járulékot fizetnie? Mit jelent a biztosítási jogviszony? Mik az orvosi ellátás igénybevételének feltételei?
Mennyi az egészségügyi szolgáltatási járulék összege?
A jelenleg hatályos jogszabályok értelmében annak a belföldi magánszemélynek, aki nem biztosított, annak érdekében, hogy az egészségügyi ellátást igénybe tudja venni,  2013-ban havonta 6660 forint (naponta 222 forint) összegű egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnie, függetlenül attól, hogy az orvosi ellátást ténylegesen igénybe veszi-e vagy sem.
 
Kik számítanak biztosítottnak?
Biztosítottak például azok a magánszemélyek, akik munkaviszonyban, közalkalmazotti, közszolgálati vagy más szolgálati jogviszonyban állnak, illetve akik álláskeresési támogatásban, táppénzben, terhességi-gyermekágyi segélyben, gyermekgondozási díjban, gyermekgondozási segélyben, gyermeknevelési támogatásban, ápolási díjban stb. részesülnek. Ez az alanyi kör tehát anélkül jogosult az egészségügyi ellátásra, hogy azért külön fizetnie kellene.
 
Hogyan kell az egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetni?
Ha a magánszemély nem tartozik a fent meghatározott körbe, és közösségi rendelet vagy nemzetközi egyezmény előírása alapján sem jogosult az egészségügyi ellátás igénybevételére, akkor az egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésére irányuló kötelezettségét a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz a 13T1011 számú adat- és változás-bejelentő lapon be kell jelentenie 15 napon belül. Az adatlap a NAV honlapjáról is letölthető. A járulékfizetési kötelezettségről ügyfélszolgálatainkon személyesen, illetve telefonon a 06/40-42-42-42-es kék számon kérhető bővebb felvilágosítás.
 
Fontos, hogy amennyiben a magánszemély korábban biztosított volt, akkor az egészségügyi ellátás a jogviszony megszűnését követően a biztosítással járó jogviszony napjaival megegyező napig, de legfeljebb 45 napig még továbbra is igénybe vehető.
 
Fotó: Freedigitalphotos.net
Forrás: http://nav.gov.hu/
 
<  

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


2013.09.25