Munkába visszatérő kismamák adókedvezménye

S. Puskás Judit

Hivatalos ügyek

S. Puskás Judit


A kismamák munkába való visszatérését igyekszik segíteni a törvény, amely szerint a GYES mellett, illetve GYESről visszatérő kismamák után adókedvezmény vehető igénybe.
Adókedvezmény a kismamák után
A munkaadók a munkabérek után adót fizetnek. Hogy a kismamák foglalkoztatása népszerűbb legyen, ezért megszületett a szociális hozzájárulási adó kedvezményeit is szabályozó 2011. évi CLVI. törvény 462/D § -a szerint a gyermekgondozási díj folyósítását követően, a gyermekgondozási segély, valamint a gyermeknevelési támogatás (a továbbiakban együtt: anyasági ellátások) folyósítása alatt vagy azt követően az adókötelezettséget eredményező munkaviszonyban foglalkoztatott személyt foglalkoztató kifizető az őt a munkaviszonyra tekintettel terhelő adóból adókedvezményt vehet igénybe.
 
Munkába visszatérő kismamák után járó kedvezmény összege
A kedvezmény alapja a munkavállaló bruttó munkabére, de legfeljebb 100.000,- Ft.
A munkaadónak az első két évben nem kell a 100.000,-Ft után a 27 %-os  szociális hozzájárulási adót megfizetni, a harmadik évben pedig csak 14,5%-t fizet a 27%-kal szemben. 
 
Ha valakinek a munkabére 250.000,- Ft, akkor a kedvezményt a 100.000,- Ft után kapja. A maradék 150.000,- Ft után a munkaadónak az adókat a szokásos módon kell megfizetnie.
 
Meddig jár a kismamák után az adókedvezmény a munkáltatóknak?
Ezt a kedvezményes foglalkoztatást az anyasági ellátások folyósításának megszűnését követő hónaptól számított 45 hónap időtartam alatt, de legfeljebb 3 évig érvényesítheti a munkáltató.  
 
Ez azt jelenti, hogy ha a kismama például a GYES lejárta után nem tud rögtön elhelyezkedni, hanem csak 6 hónap múlva, a munkáltatója akkor is igénybe tudja venni 36 hónapig a szocho kedvezményt, mivel a GYES lejárta óta még így is csak összesen 42 hónap (6 + 36 hónap) telik el. Vagyis az ellátás megszűntét követően még így sem telt el 45 hónap.
 
 
Az igazolást Gyed folyósításnál a kifizetőhöz kell benyújtani.
Az adóigazolás innen letölthető:
http://www.oep.hu/portal/page?_pageid=34,35358&_dad=portal&_schema=PORTAL
Eat. 1. sz. Adókedvezményhez Kérelem a gyed folyósításának igazolásáról
 
Az adóigazolást a Gyes  folyósításánál innen lehet letölteni:
http://www.allamkincstar.gov.hu/kincstar/2740#
 

Fotó: Freedigitalphotos.net
 
 

S. Puskás Judit

Hivatalos ügyek

S. Puskás Judit


2013.09.30