Nem lesz kötelező a diplomához a nyelvvizsga?

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


A felsőoktatási stratégia nem tenné kötelezővé a másodlagos szakokon a diploma megszerzéséhez a nyelvvizsga bizonyítványt. Mivel indokolják a nyelvvizsga követelmények enyhítését és milyen következményekkel járhat ez?
A legújabb, átdolgozott felsőoktatási stratégiában - melyet 2013. szeptember 20-án fogadott el a Felsőoktatási Kerekasztal -, ez áll: "Fontos lenne alapjaiban végiggondolni és újraszabályozni a diplomaszerzés nyelvvizsgák letételéhez kötött követelményeit"

Miért nem lesz követelmény a diplomához a nyelvvizsga?
A dokumentum szerint az alábbiak indokolják a diplomaszerzés követelményeinek enyhítését:
- a hallgatók 20-22% a nyelvvizsga hiánya miatt nem kapja meg a diplomáját és jelentős részük később sem teszi le a diploma megszerzéséhez szükséges nyelvvizsgát,
- vannak olyan szakmák, amelyekben az idegen nyelv ismerete a munkavégzés szempontjából másodlagos,
- attól nem fognak többen idegen nyelveket beszélni, hogy a diploma megszerzését nyelvvizsgához kötik.
 
A nyelvvizsga-követelményeket képzési szintenként és képzési területenként kívánják felülvizsgálni, így 15-18 százalékkal lehetne növelni a diplomát szerzők arányát.

Korábban kötelezővé tették volna a felvételihez is a nyelvvizsgát
Ez a szabályozás teljesen eltér a korábbi tervektől, miszerint 2016-tól az egyetemi, főiskolai felvételin kötelezővé tették volna a középfokú, C típusú nyelvvizsgát. A felsőoktatási törvénybe azonban csak annyi került bele, hogy a felvételi feltétele "lehet a meghatározott szintű nyelvtudás". Így előfordulhat, hogy egyes szakokon már a felvételihez követelmény lesz a nyelvvizsga, míg más szakokon még a diploma megszerzésének sem lesz feltétele a nyelvvizsga megléte.

Bővebb információ: http://eduline.hu/
 
Fotó: http://eduline.hu/
Forrás: http://eduline.hu/
 
 

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


2013.10.09