Havonta kétszer ingyen lehet pénzt felvenni, összesen 150 ezret

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


Jövő februártól minden banknak biztosítania kell, hogy ügyfelei havonta legalább kétszer ingyen vehessenek fel készpénzt, összesen százötvenezer forintot az automatákból.
Elfogadták az ingyenes pénzfelvételről szóló törvényjavaslatot
A pénzügyi rezsicsökkentésről szóló fideszes törvényjavaslatot hétfőn fogadta el az Országgyűlés 303 igen szavazattal, 6 nem ellenében, 3 tartózkodás mellett. Nemmel a Demokratikus Koalíció (DK) színeiben politizáló független képviselők voksoltak.
 
Kik vehetnek fel ingyenesen készpénzt és hogyan?
A törvény értelmében azoknak lesz lehetőségük ingyenesen készpénzt felvenni magyarországi automatákból, akik elmúltak 16 évesek, magyarországi lakóhelyük vagy tartózkodási helyük van, és nyilatkoztak arról, hogy melyik fizetési számlájuk esetében kérik a díjmentes pénzfelvétel lehetőségét.
 
Nyilatkozni - szemben a korábbi tervekkel - nemcsak személyesen a pénzintézetnél lehet majd, hanem netbankon keresztül is december 1. és január 20. között. Később ezt a nyilatkozatot lehet módosítani, azaz másik számlát megjelölni. A jogszabály emellett kimondja: 2014 végéig központi rendszert kell létrehozni annak nyilvántartására, hogy a fogyasztók az előírásoknak megfelelően tettek-e nyilatkozatot.
 
Mindenki csak egy bankszámlája esetében élhet az ingyenes készpénzfelvétel jogával.
 
Legfeljebb százötvenezer forintig annak is biztosított lesz a fizetés, a nyugdíj, a szociális támogatás, valamint az ösztöndíj díjmentes felvétele, akinek mínuszban van a számlaegyenlege.
 
Azok is vehetnek majd fel ingyenesen készpénzt - a számlavezető pénzintézetnél -, akiknek a jogszabály hatálybalépése előtt nem volt bankkártyájuk, de van folyószámlájuk. Nekik ezt a jogot 2014 végéig biztosítja a törvény.
 
A bankok nem háríthatnak semmilyen költségnövekedést az ügyfelekre
A jogszabály azt is rögzíti, hogy az ingyenes pénzfelvétellel összefüggésben a bankok nem háríthatnak semmilyen költségnövekedést az ügyfelekre. Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője - a javaslat egyik előterjesztője - korábban elmondta, hogy ezt a pénzügyi felügyeleti jogosítványokat is gyakorló Magyar Nemzeti Bank ellenőrzi majd, sőt külön is felhívja Matolcsy György jegybankelnök figyelmét arra, hogy ennek megfelelően folyamatosan ellenőrizzenek 2014 első hónapjaiban.
Rogán Antal korábban a pénzügyi rezsicsökkentés első lépésének nevezte a törvényt.
 
45%-kal emelkedtek a banki költségek
A javaslat indoklása szerint az elmúlt egy évben jelentősen drágultak Magyarországon a banki szolgáltatások. A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján 2012 decemberéhez képest a banki költségek átlagosan több mint 45 százalékkal emelkedtek, miközben az Európai Unió tagállamaiban átlagosan csupán 0,8 százalékos volt a növekedés.
 
A fideszes előterjesztők - a frakcióvezető mellett Németh Szilárd, Ékes József és Dióssi Csaba - hozzátették, hogy a banki költségek drasztikus emelkedése elsősorban az alacsony keresetű családokat érinti hátrányosan, hiszen nekik akár a havi jövedelmük 2-3 százalékát is felemészthetik a különböző banki díjak és jutalékok.
 
Megjegyezték azt is, hogy a hazai pénzintézetek az őket terhelő adóköltségeket jelentősen meghaladó mértékben emelték az ügyfeleket érintő díjakat és jutalékokat, úgy, hogy ezek a költségek előre nem látható módon, nem kiszámíthatóan változtak.
Ezek a folyamatok együttesen indokolták a törvénymódosítást - közölték.
 
 
Fotó: Freedigitalphotos.net
Forrás: MTI
 
 

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


2013.11.15