Családi adó- és járulékkedvezmény változások 2014-ben - most kell nyilatkozni!

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


2014-től jelentősen több fizetést vihetnek haza azok a szülők, akik januárban adóelőleg-nyilatkozatot tesznek. Ez a feltétele a családi kedvezmény és járulékkedvezmény igénybevételének.
Családi adókedvezmény – akár 33.000 forint megtakarítás
Ez év január 1-jétől azok is igénybe vehetik a családi adókedvezményt, akik eddig nem tudtak élni a lehetőséggel - hívja fel a figyelmet a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerdai közleményében. A kiskeresetűek az egészségbiztosítási és nyugdíjjárulékból is érvényesíthetik a családi kedvezményt, már a januári bér kifizetésekor is. Mint írják: a családi kedvezmény egy, vagy két gyermek után 10 ezer forint, a harmadik gyermektől pedig gyermekenként 33 ezer forint adómegtakarítást jelent. A szülők jövedelemi viszonyai alapján azonban eddig előfordulhatott, hogy személyi jövedelemadójukból nem tudták teljes egészében igénybe venni a gyermekek után járó kedvezményt. A járulékkedvezmény bevezetésével lehetőség nyílik arra, hogy az igénybe nem vett családi kedvezmény összegét levonhassák a járulékaikból.

A családi adókedvezmény igénybevételéhez adóelőleg-nyilatkozatot kell tenni
Felhívják a figyelmet arra, hogy a munkáltató csak akkor veheti figyelembe a családi kedvezményt és járulékkedvezményt, ha a szülők a bér kifizetését megelőzően adóelőleg-nyilatkozatot tesznek. Így jelentősen emelkedhet a februárban kézhez kapott januári fizetés - áll a közleményben.
 
Mikor kell az adóelőleg-nyilatkozatot megtenni?
A tárca szerint ezt a nyilatkozatot célszerű minél korábban, már január első felében megtenni. Ha a szülő a januári bérszámfejtési (nyilatkozat-átadási) határidőt lekési, a munkáltató a nyilatkozatot csak februári hónapra tudja majd figyelembe venni, és így a családi kedvezmény, járulékkedvezmény hatása a januári nettó bérben nem jelentkezik. A kedvezményt azonban a 2015-ben benyújtandó szja-bevallásban - utólag - is érvényesíteni lehet - olvasható a közleményben.
   
Hogyan kell az adóelőleg-nyilatkozatot megtenni?
A tárca közleményében felhívja a figyelmet arra is, hogy a nyilatkozatot mindkét szülőnek és mindkét szülő munkáltatójának alá kell írnia. Bár az adóelőleg-nyilatkozat bármilyen írásos formában megtehető, célszerű azt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal mintája alapján elkészíteni, mely az alábbi linken érhető el:
http://www.nav.gov.hu/nav/ado/szja/adoeleoleg_nyilatkozatok.html
 
 
Fotó: Freedigitalphotos.net
Forrás: MTI
 
 

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


2014.01.09