GYED extra - Felmondási védelem a Gyed mellett dolgozó szülőknek

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


A munkáltatók érdekeltek abban, hogy kisgyermekes anyákat foglalkoztassanak. De vajon a gyed mellett dolgozó kismamákra is vonatkozik a felmondási korlátozás?
A kisgyermekes anyák foglalkoztatottságának intenzív növekedését várja a gyed extra programtól Szalai Piroska, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) miniszteri biztosa.
 
A gyed mellett dolgozó kismamát is védi a munka törvénykönyve
A tárca szerdai közleménye szerint a nők munkaerő-piaci helyzetének javításáért felelős biztos felhívja a figyelmet arra, hogy nem kell tartaniuk a felmondástól azoknak a kisgyermekes munkavállalóknak, akik gyed mellett visszatérnének dolgozni, mert az új munka törvénykönyve is védi őket a gyermekük 3 éves koráig.
 
A gyed mellett dolgozó kismama munkaviszonya rendes felmondással nem szüntethető meg a gyermek 3 éves koráig
Az idén is érvényesül a felmondási korlátozás a munka törvénykönyve szerint az anya vagy a gyermekét egyedül nevelő apa esetében, ha a gyermek 3 éves kora előtt visszatér dolgozni. Ez azt jelenti, hogy a munkaviszonyt rendes felmondással nem lehet megszüntetni - emlékeztet Szalai Piroska. Az azonnali hatályú felmondás ugyan nincs tiltva, de a munkaviszony ilyen típusú megszüntetése csak nagyon indokolt esetben lehetséges, extrém munkahelyi magatartás miatt, fegyelmi okból. A gyakorlatban ez nagyon ritkán fordul elő.
 
A munkáltatók érdekeltek abban, hogy kismamákat foglalkoztassanak  
A kisgyermekes munkavállalókat nem csak a törvény védi. A munkáltatók 2013 óta a munkahelyvédelmi akció keretében nyújtott járulékkedvezménnyel érdekeltté is váltak ezen munkavállalók megtartásában, hiszen kisebb költséget jelent a foglalkoztatásuk, mint korábban - írja a tárca.
  
Az NGM közlése szerint a kormány a korszerű munkajogi szabályozással 2011-től megteremtette a munkaerőpiac rugalmasabbá válásához szükséges kereteket, feltételeket. A korszerű adórendszer kialakításával, azaz a munkaadói járulékkedvezményekkel 2013-tól érdekeltté tette a munkáltatókat a kisgyermekesek foglalkoztatásának bővítésében, illetve az egykulcsos adórendszerrel és a jelentős mértékű családi adókedvezménnyel a munkavállalóknál több nettó jövedelmet hagyott.
 
Munkabér és gyed egyszerre   
Az idén a gyed extra keretében bevezetett lehetőséggel, miszerint egyszerre kaphat munkabért és gyedet is az az anya, aki a gyermeke nevelése mellett dolgozik, a kormány a legnagyobb gátat is feloldotta a kisgyermekesek foglalkoztatásában, így intenzív bővülés várható - áll az NGM közleményében.
 
 
Fotó: Freedigitalphotos.net
Forrás: MTI
 
 

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


2014.01.17