Főoldal > Cikkek > Hivatalos ügyek > A válás feltételei és menete - Szülők Lapja

A válás feltételei és menete

Szülőklapja képMi szükséges a válókereset megindításához? Mi történik az első tárgyaláson? Számít-e bármit, hogy ha az egyik fél magatartása `súlyosan felróható`? Miért egyszerűbb a közös megegyezésen alapuló bontás? Hogyan működik a peren kívüli megegyezés? – A válás részletes menetét jogi szakérőnk ismerteti.

Szerző: Dr. Illés Fanni
2014-03-05
Forrás: Szülők lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Ez a cikk 1781 napja frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

szakértő Dr. Illés Fanni
Családjogi szakértő
kérdezd szakértőnket a témában >>
„Esküvő - A házasság kötés feltételei és menete” című cikkemben>> kifejtettem, hogy miként lehet a házasságot szabályosan megkötni. Jelen cikkemben pedig azt boncolgatom, hogy ha az egyik szülőben, vagy mindkét szülőben megérett az elhatározás, akkor hogyan is fogjunk neki a válópernek. Annyira triviális témának tartják ezt a szerzők, hogy sokszor nem is írnak róla, pedig a legtöbbször millió kérdéssel felfegyverkezve érkeznek az ügyfelek, hogy akkor hogyan is kell megindítani az ilyen eljárást és mire számíthatnak az első tárgyaláson.
 
Hogyan indítható meg a válás?
A családjogi törvény értelmében a házasság megszűnik az egyik házastárs halálával, vagy annak bírósági felbontásával. Tehát ha valaki a házasságát akarja felbontani, akkor a házasfelek utolsó közös lakóhelye szerint illetékes bíróság, vagy az alperes lakóhelye szerint illetékes járásbíróság előtt kell megindítani az eljárást.
 
Mit tartalmaz a keresetlevél?
A válni kívánó fél három egyező példányban adja be a keresetét, amelynek első példányára ráragasztja a 30.000 Ft értékű illetékbélyeget, amely a válóperes eljárás illetéke. A keresetlevélhez mellékelni kell az eredeti házassági anyakönyvi kivonatot. Ha vannak közös gyermekek, akkor az ő eredeti születési anyakönyvi kivonataikat is. A keresetlevélben meg kell jelölni a házas felek személyes adatait, az alperes lakcímére különösen odafigyelve, hogy jó címre menjen az idéző végzés. A keresetlevélben elő kell adni a tényállást, azaz hogy hogyan és miként jutott felperes arra a következtetésre, hogy a felek házassága teljesen és helyrehozhatatlanul megromlott. Ezután le kell írnia a konkrét kereseti kérelmét.
 
Hiánytalan keresetlevél után tűzik ki az első tárgyalást
A keresetlevél jegyzőkönyvbe mondása vagy a bírósághoz postai úton való megérkezését követően a felperes keresete iktatásra kerül. Amennyiben keresetlevél hiányos, a bíróság hiánypótlásra felhívó végzést bocsát ki. Ha a keresetlevél nem szenved hibában, akkor kitűzik az első tárgyalás időpontját. Az alperes a felperes keresetlevelét és a bíróság tárgyalásra idéző végzését fogja postai úton kézhez kapni. Az alperesnek legkésőbb az első tárgyaláson nyilatkoznia kell felperes keresetére. 
 
Az első tárgyalás – békítő tárgyalás
Az első tárgyalási határnapra a bíróság megidézi a házas feleket. Az első tárgyalás az un. békítő tárgyalás, ahol a bíróság megkísérli a házas felek békítését. Amennyiben ez nem vezet sikerre, úgy az első tárgyalást követően a felek kérhetik az eljárás folytatását, amely kérelem bírósághoz való beérkezését követő 30 napon túl a bíróság újabb tárgyalási határnapot tűz. Amennyiben az első tárgyaláson a felek nem békültek ki, vagy egyezségre sem sikerült jutniuk, úgy érdemes bizonyítási indítványokat tenni, hogy az eljárás minél hamarabb befejeződhessen.
 
Meddig húzódhat el a válás?
Amennyiben a felek csak házasok és nincsenek közös gyermekek, közös vagyonuk, akkor egy tárgyalás alatt is befejeződhet az eljárás. Amennyiben vannak gyermekek és közös vagyon, és a házas felek semmiben nem tudnak egyezségre jutni, akkor az eljárás elhúzódhat több tárgyalásra. A bíróság mindig segíti a felek eljárását, de sokszor a feleken múlik, hogy mennyire húzódhat el az ügy. Érdemes még a per elején előadni a teljes tényállást és megtenni minden bizonyítási indítványt.
 
Tényállásos bontás – vizsgálják, hogy mi vezetett a házasság megromlásához
Tényállásos bontás esetén a bíróságnak fel kell tárni a házasság végleges megromlásához vezető okokat. Amennyiben a felek nem jutnak egyezségre, úgy a bíróság többnyire már az első tárgyaláson személyesen meghallgatja a feleket e témakörben. A bíróság természetesen nem mondja ki, hogy melyik fél is volt a hibás a házasság megromlásában, azonban az egyik fél súlyosan felróható magatartása a per további szakaszában értékelést nyerhet. Az ilyen jellegű ügyekben a bíróságnak a házasság felbontása és járulékos kérdések tárgyában teljes körű bizonyítást kell lefolytatnia.
 
Közös megegyezésen alapuló bontás – a felek egyezségét vizsgálják
A közös megegyezésen alapuló bontás esetén a bíróság nem boncolgatja részletesen a házasság megromlásához vezető okokat. Ez esetben a bíróság csak a felek között megszületett egyezséget vizsgálja, elsősorban olyan szempontból, hogy az a gyermek érdekének megfelel-e. A járulékos kérdések, amelyben a feleknek meg kell állapodniuk, az a házasság felbontása, gyermekek elhelyezése, a gyermekek tartása, a kapcsolattartás, a házastársi tartás, a lakáshasználat és az ingóságok megosztása. Ez utóbbiban, azaz az ingóságok megosztásába az új Csjk szerint 2014 márciusától nem kell megállapodni ahhoz, hogy a felek közös megegyezéssel elválhassanak.
 
Mediáció, peren kívüli egyeztetés
Minden esetben javasolom az ügyfeleimnek, hogy ha nyitott rá a másik fél, akkor még a per előtt, de akár a per alatt is menjenek el mediátorhoz, aki segít közelíteni a felek álláspontját. Sajnos a felek személyes sértettsége nem segít megoldani a kialakult feszült helyzetet, és általában ezt mindig a kiskorú gyermek érzi meg. Ha a felek a mediátornál megtesznek minden tőlük telhetőt, fontos, hogy a felek ügyvédei is végezzenek peren kívüli egyeztetést, ahol a felek és legfőképp a gyermek érdekének megfelelő egyezséget tudnak ügyvédi okiratba foglalni. Fontos, hogy az ügyvéd által ellenjegyzett megállapodást is be kell nyújtani a járásbírósághoz jóváhagyás végett, hogy az egy végrehajtható okirat legyen.
 
 
Fotó: Freedigitalphotos.net
Szakértő: dr. Illés Fanni családjogi szakértő
 
 

Címkék: szülők, házasság, válás, válóper, válókereset, keresetlevél, békítő tárgyalás, tényállásos bontás, közös megegyezés, peren kívüli egyeztetés, mediáció

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*
hirdetés

[x] hirdetés

Kapcsolódó cikkek

A 10 leggyakoribb hiba, amit egy házasságban, párkapcsolatban elkövetünk
A 10 leggyakoribb hiba, amit egy házasságban, párkapcsolatban elkövetünk

Mik azok a hibák, amiket nem szabad elkövetni, ha szeretnéd a házasságod, párkapcsolatod boldogságát megőrizni? Párkapcsolati szakértőnk összegyűjtötte a 10 leggyakoribb bakit és azt is megmondja, hogyan kerülheted el őket. Tippeket ad a kiegyensúlyozott, jól működő párkapcsolathoz.

tovább a cikkre
Mentsd meg a kapcsolatod!
Mentsd meg a kapcsolatod!

Kihűlő érzelmek, unalmas hétköznapok, ellaposodó beszélgetések, az intimitás eltűnése. Ez már a vég? Sokan érezhetik így, hiszen egy párkapcsolat, házasság kiüresedésének folyamata nemcsak a kapcsolatból, de az egyénből is mérhetetlen energiákat vesz ki. Mit lehet tenni, hogy nemcsak az energia, de a tűz, a szenvedély, az önbecsülés és a kölcsönös bizalom is helyreállhasson a válságot megélő kapcsolatodban?

tovább a cikkre
Hogyan újítsd meg a párkapcsolatod gyerek után?
Hogyan újítsd meg a párkapcsolatod gyerek után?

Véleményem és tapasztalatom szerint a hosszú távon flottul, gördülékenyen működő párkapcsolat ritka, mint a fehér holló. Ami alatt azt értem, hogy alig vannak veszekedések, nézeteltérések, mindig könnyedén együtt tudnak döntéseket hozni, őszintén nyíltan tudnak az érzelmeikről kommunikálni, folyamatosan meg tudják újítani kapcsolatukat és feldobni a szexuális életüket.

tovább a cikkre
Párkapcsolati problémád van? Még változtathatsz!
Párkapcsolati problémád van? Még változtathatsz!

Elmúlt a kezdeti lángolás? Néha magányosnak érzed magad a kapcsolatodban? Inkább egymás mellett éltek, mintsem egymással? Úgy érzed, valami hiányzik?

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Dr. Illés Fanni - Családjogi szakértő

Vissza az előző oldalra

hirdetés

BABÁT VÁRSZ?

Kíváncsi vagy, hogy mekkora? Mit érez? Hallja-e, ha beszélsz hozzá? Tudj meg mindent a babavárás csodájáról, miközben életed legfontosabb naplóját töltögeted a saját pocakos és ultrahang fotóiddal, érzéseiddel, élményeiddel. Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Videók

Recept ajánlatunk

Meggy joghurttal

Meggy joghurttal

Uzsonnaételek gyümölcsből >>
8 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 10-15 dkg meggy 1 dl natúr joghurt

Recept:

A megmosott, kimagozott meggyet szitán áttörjük. Ezt a sűrű levet keverjük a natúr joghurhoz.

Szükség esetén egy kis cukorral édesíthető.

(...) tovább a teljes recepthez...


Legfrissebb szakértői válasz

Dr. Árvainé Koczok Márta

Dr. Árvainé Koczok Márta

tanácsadó szakpszichológus

tovább a szakértőhöz >>

Menjen vagy maradjon?

Kedves édesanya!
Megértem aggodalmát gyermekével kapcsolatban, valóban lehet számára valami fokozottan szorongáskeltő idegen (felnőtt) helyzetekben.
Sok iskolában van nyílt nap, mindenképp menjenek el, hadd ismerkedjen a környezettel, arcokkal, leendő tanítóival. De ha véletlenül nem érzi jól ezen magát, attól még szeptembertől minden oké lehet. Ebben az életkorban egy-egy hónap alatt is rengeteget változnak, érnek a gyermekek.
Értelmi képességei alapján biztosan iskolaérett gyermeke. Én azt javaslom, ha bizonytalan vagy tanácstalan keresse fel az illetékes pedagógiai szakszolgálatot és kérjen iskolaérettségi vizsgálatot. Az is sokat elárul, hogy ott mennyire együttműködő a felnőttel, és a szakember mit lát. Nyugodtan ossza meg aggodalmait is, hisz ők is akkor tudnak segíteni, ha minél több információval rendelkeznek a gyermekkel kapcsolatban.
Üdvözlettel: Márta

Ezt olvastad már? [x]
Hírek, érdekességek

Gyereküléssel együtt esett ki a mozgó autóból a kétéves kislány! - Az anyja percekig észre sem vette, mi történt

vissza vissza