Főoldal > Cikkek > Hivatalos ügyek > A munkaviszony megszüntetése a terhesség, illetve Gyes ideje alatt - Szülők Lapja

A munkaviszony megszüntetése a terhesség, illetve Gyes ideje alatt


Összeállításunkban bemutatjuk azokat az eseteket, amikor a kismamák védettséget élveznek és azokat a szituációkat is, amikor sajnos nem védi őket még az áldott állapot sem.

Szerző: S. Puskás Judit
2008-09-18
Forrás: Szülők lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Ez a cikk 4052 napja frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

szakértő S. Puskás Judit
Munkaügyi szakember
kérdezd szakértőnket a témában >>

A felmondásról általában
Általánosságban elmondható, munkaviszony az alábbi esetekben szüntethető meg (hiv: 87. § (1) ):
a) a munkáltató és a munkavállaló közös megegyezésével;
b) rendes felmondással;
c) rendkívüli felmondással;
d) azonnali hatállyal a próbaidő alatt;
e) a határozott időre kötött munkaszerződés lejártával

Fontos tudni!
Szóban történő felmondás nem felmondás!!! A munkaviszony megszüntetésére irányuló megállapodást, illetve nyilatkozatokat írásba kell foglalni.

KISMAMÁK VÉDETTSÉGE
A gyakori tévhittel ellentétben sajnos a Munka Törvénykönyve csak bizonyos esetekben biztosít védettséget a kismamáknak és a GYES-en levők számára.
A fenti felsorolásban látható munkaviszony megszüntetések közül csak és kizárólag a rendes felmondás védi őket.

- Rendes felmondás
A rendes felmondás indokai lehetnek pl. a munkaszerződés megszüntetése, munkakör megszűnése, pénzhiány, új munkaerőt akarnak felvenni. Amennyiben ilyen indokkal szüntetné meg a munkavállaló a munkaviszonyt, akkor a kismama védettséget élvez, ha igazolni tudja a várandósság tényét. Abban az esetben sem mondhatnak fel számára, ha még nem jelentette be a munkahelyén a várandósság tényét, ugyanis a terhesség kiindulópontjától védettséget élvez, még akkor is, ha visszamenőleg mutatja be a terhességet igazoló dokumentumokat.

Jogszabály ide vonatkozó része:
90. § (1) A munkáltató nem szüntetheti meg rendes felmondással a munkaviszonyt az alábbiakban meghatározott időtartam alatt:
d) a külön törvény szerinti emberi reprodukciós eljárással összefüggő kezelés, a terhesség, a szülést követő három hónap, illetve a szülési szabadság [138. § (1) bekezdés],
e) a gyermek ápolása, illetve gondozása céljára kapott fizetés nélküli szabadságnak [138. § (5) bekezdés], illetve a gyermek hároméves koráig - fizetés nélküli szabadság igénybevétele nélkül is - a gyermekgondozási segély folyósításának,

Közös megegyezés – érdemes vigyázni vele!!!
Sok munkáltató megpróbálja rábeszélni az alkalmazottakat a közös megegyezésre, mert így felmondhatnak akár a védettséget élvező kismamáknak is, Gyes-en levőknek, Gyes-ről visszatérőknek (ők 30 napos védettséget élveznek).

Ugyanis a munkavállaló és a munkáltató közös megegyezése alapján a munkaviszony bármikor megszüntethető. (A védelem alatt álló munkavállalók a közös megegyezéssel a védettségüket megszüntetik és közös döntéssel állapodnak meg a munkaszerződés megszűnésének időpontjáról.)

A munkáltatóknak nagy anyagi megterhelést jelent a felmondással járó költségek kifizetése és az is, ha a kismama táppénzes állományban van. Ebben az esetben a munkáltatónak a táppénz 1/3-át át kell utalni az OEP-nek.
Viszont, ha a kismamák belemennek a közös megegyezésbe, akkor elesnek a felmondási időre járó átlagkeresettől, végkielégítéstől és ez idő alatt, ha nem tudnak gondoskodni új munkahelyről, akkor nem biztosított jogviszonyban állnak, ami azt vonja maga után, hogy a biztosításukat saját maguknak kell fizetni az OEP felé.


AZ ALÁBBI ESETEKBEN NINCS VÉDETTSÉGE A KISMAMÁKNAK

- Rendkívüli felmondás
Rendkívüli felmondással bármikor megszüntetheti a munkaviszonyt a munkáltató, még akkor is, ha a munkavállaló egyébként a rendes felmondással szemben védettséget élvezne. Ehhez azonban olyan indokok szükségesek, mint a súlyos gondatlanság, vagy összeférhetetlenség.

A jogszabály ide vonatkozó része:  96. § (1) A munkáltató, illetve a munkavállaló a munkaviszonyt rendkívüli felmondással megszüntetheti, ha a másik fél

a) a munkaviszonyból származó lényeges kötelezettségét szándékosan vagy súlyos gondatlansággal jelentős mértékben megszegi, vagy
b) egyébként olyan magatartást tanúsít, amely a munkaviszony fenntartását lehetetlenné teszi. Ettől érvényesen eltérni nem lehet.

- Azonnali hatállyal a próbaidő alatt
A próbaidő alatt a munkaviszonyt bármelyik fél azonnali hatállyal megszüntetheti.
Indokolni nem köteles egyik fél sem.

- Határozott idejű munkaszerződés
A határozott idejű munkaszerződés előzetes tájékoztatás nélkül is megszűnik a szerződés lejártával. Hosszabbításra van mód, ha mindkét fél egyetért a munkaszerződés ismételt megkötésével.

- A foglalkoztató jogutód nélküli megszűnése esetén
A munkáltató jogutód nélküli megszűnése esetén senki nem élvez védettséget, vagyis a kismamák, a szülési szabadságon, GYED-en, GYES-en, táppénzes állományban levő munkavállalók munkaviszonya is megszűnik. Ebben az esetben a munkavállalókat megilleti a felmondási idő, szabadság-megváltás, végkielégítés. A munkabér és bérjellegű kifizetések biztosítása, megigénylése a felszámoló cég feladata.

Cikkünk a hirdetés után folytatódik

hirdetés

BABÁT VÁRSZ?

Izgulsz, hogy minden rendben legyen a babavárás alatt? Szeretnél mindent megadni az egészséges fejlődéséhez?  Kattints ide, és nézd meg, hogy mit tehetsz érte >> 

vonal

[x] hirdetésA cikk a Munka Törvénykönyve felhasználásával készült.


TGYÁS, GYED, GYES KALKULÁTOR >>

 

Címkék: munkaviszony megszüntetése, terhesség, gyes, kismama, áldott állapot, felmondás, kismamák védettsége, rendkívüli felmondás, közös megegyezés

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*
hirdetés

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

SZÉP-kártyád van? Erre figyelj most oda, hogy el ne vesszen a rajta lévő összeg!
SZÉP-kártyád van? Erre figyelj most oda, hogy el ne vesszen a rajta lévő összeg!

Legkésőbb 2017. május 31-ig használhatók fel a SZÉP-kártyákra két éve feltöltött juttatások - jelenleg mintegy 4,2 milliárd forint van a kártyákon - ezt követően a kártyakibocsátó bankok visszautalják a munkáltatóknak a megmaradt pénzt.

tovább a cikkre
Adóbevallás 2017: már csak néhány napig kérheted az szja-bevallásod tervezetének postázását a NAV-tól!
Adóbevallás 2017: már csak néhány napig kérheted az szja-bevallásod tervezetének postázását a NAV-tól!

Már csak néhány napig lehet kérni a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV) a személyi jövedelemadóról (szja) szóló adóbevallási tervezet postázását - közölte a hivatal pénteken az MTI-vel.

tovább a cikkre
Munkaszüneti napok 2017: hivatalosan is munkaszüneti nap lett nagypéntek! - Így  a húsvét 4 napos munkaszüneti ünneppé vált
Munkaszüneti napok 2017: hivatalosan is munkaszüneti nap lett nagypéntek! - Így a húsvét 4 napos munkaszüneti ünneppé vált

Az Országgyűlés kedden a Fidesz-KDNP képviselőinek javaslatára munkaszüneti nappá nyilvánította nagypénteket, így idén április 14-től négynapos munkaszüneti ünneppé válik a húsvét.

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

S. Puskás Judit - Munkaügyi szakember

Vissza az előző oldalra

hirdetés

BABÁT VÁRSZ?

Kíváncsi vagy, hogy mekkora? Mit érez? Hallja-e, ha beszélsz hozzá? Tudj meg mindent a babavárás csodájáról, miközben életed legfontosabb naplóját töltögeted a saját pocakos és ultrahang fotóiddal, érzéseiddel, élményeiddel. Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Rakott burgonya

Rakott burgonya

Egytálételek >>
10 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 2 db burgonya 2-3 ek joghurt 1 db paradicsom 100 g darált csirkemell margarin petrezselyem

Recept:

A 2 közepes méretű burgonyát megmossuk, héjában megfőzzük, vagy megsütjük, majd hámozás után krumplinyomón áttörjük.

Egy kis méretű (cca. 7-8 cm) átmérőjű hőálló edényt margarinnal kikenünk és a burgonya felét bele si(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Dr. Árvainé Koczok Márta

Dr. Árvainé Koczok Márta

tanácsadó szakpszichológus

tovább a szakértőhöz >>

Éjjeli felriadás

Kedves Édesanya!
Gyermeke valószínűleg az őt érő stresszt így tudja kezelni, a szülő közelsége a nyugtató számára. Ez valóban sok feszültséget generálhat otthon. Én első körben ki próbálnám deríteni, mi jelent most neki fokozott stresszt. Ki lehet próbálni relaxációs technikákat, melyeket könnyedén egy-egy relaxációs mesekönyv segítségével is megtanulhat. A technika rendszeres alkalmazása, a mindennapi feszültségek átbeszélgetése, a több játék, több szülői figyelem, megoldást hozhat. Ha azonban ez nem eredményez jelentős javulást, érdemes konzultálni egy szakemberrel.

Ezt olvastad már? [x]
vissza vissza