Kelengyepénz - születési támogatás - összege, ügyintézése

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


Hogyan kell intézni és mi a menete a születési támogatásnak? Mi a feltétele és mekkora az összege a születési támogatásnak? Kinek jár? Sokan az anyasági támogatással keverik össze, ezért meg sem igénylik, pedig utólagosan már nem lehet. Születési/életkezdési/babakelengye támogatásról bővebben itt olvashattok. Gyermekünk megszületése után a lakóhelyünk szerinti illetékes önkormányzathoz kérelmet nyújthatunk be születési támogatásért (más néven életkezdési támogatásért), melyet a kérelmünk benyújtása után az önkormányzat megítélhet, tehát nem jár automatikusan. Mivel azonban a baba születésekor minden fillér számít, érdemes körültekintően utánajárunk, hogy egyáltalán élhetünk-e ezzel a lehetőséggel.

Születési támogatást a baba születését követő 60 napon belül intézhetjük
Minden anyuka a területileg illetékes önkormányzattól maximum 60 napon belül igényelheti meg ezt az egyszeri önkormányzati támogatást. Egyes önkormányzatoknál ez az időszak 180 nap is lehet, bár nem ez a jellemző - ezért a határidő felől feltétlenül érdeklődjünk az önkormányzat illetékeseinél, hogy le ne maradjunk a támogatásról, mert az jogvesztő. A születési támogatás nem kötelező támogatás, az illetékes önkormányzat költségvetése dönti el, hogy adja-e  ezt a juttatást a kismamáknak, vagy sem.

Mekkora a születési/életkezdési támogatás összege?
Léteznek olyan önkormányzatok, ahol ezt a támogatást az önkormányzati testület nem szavazta meg, tehát a kismamák nem tudják megigényelni. Vagyis mihamarabb derítsük ki, hogy a lakhelyünk szerinti illetékes önkormányzatnál egyáltalán jár-e nekünk.
Szerencsés esetben kérvényezhető a születési támogatás, melyhez egy egyszerű nyomtatványt kell kitölteni és benyújtani.
A támogatás összege nem fix összeg - van, ahol a család egy főre eső jövedelmétől is függ.
Minden településen más és más összegű születési/életkezdési támogatással kell számolni, de körülbelül 10 ezer forint körüli összegekről van szó.
(A főváros egyik budai kerületben ugyanez 99 750 Ft is lehet.)

- 60 napon belül intézhető
- a támogatás összege területileg változó
- nem kötelező, hanem adható támogatás
- egyszeri támogatás
- sokan az „Anyasági támogatással” keverik


A születési/életkezdési támogatás feltétele
Ez a támogatás nem keverendő az egyszeri anyasági támogatással, melynek összege az idén 64 150 Ft - bővebb infó az anyasági támogatásról itt »
A születési támogatást általában mindössze egy feltételhez kötik: a gyermek születését megelőző 1 évben az adott településen (Budapesten kerületben) legyen egy állandó lakcímed, hiszen csak így számítasz hivatalosan helyi lakosnak.
Ha az édesanya nem él még 1 éve azon a településen, illetve budapesti kerületben, ahol benyújtaná igényét, de esetleg a gyermek édesapja igen, akkor is érdemes megigényelni a támogatást, ugyanis méltányossági alapon a gyermek édesapjának is megítélhetik.

TGYÁS, GYED, GYES, ELLÁTÁSOK KISOKOSA » Minden anyasággal, apasággal, szüléssel kapcsolatos ellátás, támogatás és azok ügyintézése egy helyen!
<
Fotó: Freedigitalphotos.net

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


2014.09.25