Válás - Jogszabályváltozás 2014 - Elvált szülők kiskorú gyermekének külföldre költözése az egyik szülővel

Dr. Illés Fanni

Hivatalos ügyek

Dr. Illés Fanni


Az elvált szülők gyermeke már nem költözhet külföldre olyan egyszerűen, mint korábban. Ezzel kapcsolatban 2014-ben szigorítottak a családjogon, de a joggyakorlat egyelőre még jelentős eltéréseket mutat. Manapság sok magyar vállal külföldön munkát. A külföldre költözésnek - az anyagi szempontokon túl - számos pozitív hozadéka lehet nem csak a felnőttek, de a gyermekek számára is: új nyelv és másik kultúra megismerése, a világról alkotott ismeretek bővülése, tapasztalatszerzés.
Előfordul ugyanakkor, hogy nem a teljes család, csak a válás után gyermekét nevelő szülő szeretne külföldre menni - a másik szülő ugyanakkor ezt a kapcsolattartás megnehezedésére hivatkozva ellenzi. Milyen megoldást kínál erre a hatályos családjog?

Elvált szülők gyermekének külföldre költözése – módosult a törvény
A Polgári Törvénykönyv idén márciusban életbe lépett módosítása>> szerint a gyermek huzamos időn át egyik szülőjével mindkét szülő egyetértésével tartózkodhat külföldön. Az egyik szülővel történő tartós (egy évet meghaladó) külföldre költözésről a szülők megegyezésének hiányában már nem a bíróság, hanem a gyámhatóság dönt.

Korábban ezek voltak az irányadó szempontok
A korábbi gyakorlat szerint a bíróság azt vizsgálta, hogy a külföldre költözésnél rendelkezésre állnak-e a gyermek neveléséhez elengedhetetlen feltételek: megfelelő lakás, orvosi ellátás, valamint iskola biztosított-e, továbbá a szülő megfelelő jövedelemmel rendelkezik-e a gyermek eltartásához.

Új: pszichológus szakértő véleményét is kikérhetik
Mivel az új családjogi szabályok fél éve léptek hatályba, egyelőre nem ismert a gyámhatóságok döntéssel kapcsolatos gyakorlata. Nem világos, hogy a gyámhatóság milyen megfontolások alapján engedélyezi az elvált szülő számára kiskorú gyermeke tartós külföldre vitelét.
A gyámhatóság a döntéshez kérheti pszichológus szakértő véleményét is, aki a gyermek vizsgálata és a szülők meghallgatása után véleményt mond a külföldre költözés gyermekre gyakorolt várható hatásairól. Jelenleg ugyanakkor nem létezik olyan módszertani útmutató a gyermekpszichológusok számára, amely eligazítást adna az ilyen esetekben vizsgálni ajánlott szempontokról, kritériumokról.

A pszichológus bevonása nem feltétlenül ad megfelelő választ
Ezért a pszichológusoknak nehézséget jelenthet a külföldre költözés várható hatásainak felmérése. A pszichológusi vizsgálat ugyanis mindig a gyermek aktuális lelkiállapotát, készségeit tudja felmérni, míg a külföldre költözéssel járó jövőbeni változásokat nehéz pontosan előre jelezni. A saját gyermekét és esetleg az adott külföldi országot is jól ismerő szülő viszont elég jól fel tudja mérni, hogy mennyire birkózik meg a gyermeke az új kihívásokkal (kivételek persze mindig akadnak).

Az új szabályozás kedvez a költözést akadályozni kívánó szülőnek
A gyerekpszichológus véleménye, majd a gyámhatóság ezen alapuló határozata tehát jelenleg - jogszabályi és/vagy módszertani iránymutatás hiányában nehezen kiszámítható. A jogalkotás nyilván csak lassabban tudja követni a hétköznapi életben bekövetkező változásokat - a szabályozás hiánya viszont kedvezhet a külföldre költözésről szóló megegyezést akadályozó szülőnek.
A gyámhatósági vita során a külföldre költözést tervező szülő mellett az érintett gyermek is elbizonytalanodik: a szülők közötti vita erős lojalitáskonfliktust válthat ki, a pszichológusi meghallgatás (annak professzionális lebonyolítása mellett is) erősítheti a szülők konfliktusa miatt már kialakult szorongást.

Egyelőre még hiányzik az egységes joggyakorlat
Mindezek miatt fontos (lenne), hogy a gyámhatóságok mielőbb hozzanak döntést az ilyen kérdésekben. Hasznos lehetne a közeljövőben általános szakmai iránymutatást is készíteni mind a gyámhatóság ügyintézői, mind a pszichológusok számára a kérdésben vizsgálandó szempontokról.
A témában rendszeresen hangoztatott "gyermek érdekének" pontosítása, illetve a külföldre költözés szempontjainak meghatározása valamennyi érintett fél számára kapaszkodót jelentene, valamint hozzájárulna az egész országban egységes joggyakorlat meghonosításához is.

Dr. Illés Fanni

Hivatalos ügyek

Dr. Illés Fanni


2014.10.28