Családi pótlék

S. Puskás Judit

Hivatalos ügyek

S. Puskás Judit


A családi pótlékot az állam alanyi jogon folyósítja a baba születésétől a gyermeket nevelő család számára. Igénylését a baba TAJ kártyájának átvétele után lehet megkezdeni.

Hol kell igényelni a családi pótlékot?
2007. december 31-én megszűntek a munkáltatóknál működő családtámogatási kifizetőhelyek! 2008. január 1-től az ellátás igénylését a lakó- vagy tartózkodási hely szerint illetékes Magyar Államkincstár Területi Igazgatóságához, vagy annak kirendeltségéhez (családtámogatási és szociális ellátási iroda) kell benyújtani.
A Magyar Államkincstár Budapesti és Pest Megyei Regionális Igazgatóságának és Megyei Területi Igazgatóságainak elérhetőségei, ügyfélfogadási rendje letölthető ITT >>

Szükséges okmányok az igénybejelentéshez:
• A családi pótlékra vonatkozó igényt az „Igénybejelentés családtámogatási ellátásokra” című nyomtatványon kell benyújtani, és csatolni kell hozzá az 1. számú pótlapot.
• Az igénylő személyazonosító igazolványa és lakcímnyilvántartó kártyája
• A gyermek(ek) eredeti születési anyakönyvi kivonata
• Az igénylő és a gyermek(ek) TAJ- kártyája
• Az egyedülállóságot igazoló okiratot. (Egyedülálló az a személy, aki hajadon, nőtlen, özvegy, elvált, házastársától külön él és nincs élettársa.)
• Ha az igénylő már egy vagy több gyermek után részesül családi pótlékban és a gyermekek számában változás áll be, akkor ezt a „Bejelentés gyermekszám változásról” című formanyomtatványon kell közölni.


Speciális esetekben csatolni kell az igényléshez a következőket is
• Ha az igénylő a nevelésbe vett gyermeket saját háztartásában nevelőszülőként, vagy hivatásos nevelőszülőként gondozza, csatolnia kell a gyámhivatalnak a gyermek elhelyezéséről szóló jogerős határozatát.
• Amennyiben az igénylő gyám, a gyámhivatalnak a gyám kirendeléséről szóló jogerős határozatát.
• Ha a gyermek tartósan beteg, vagy súlyosan fogyatékos, a magasabb összegű családi pótlékra való jogosultság igazolásához az 5/2003. (II. 19.) ESZCSM rendelet alapján kiadott orvosi igazolást is be kell nyújtani.


A családtámogatási ellátások nyomtatványai letölthetők ITT >>

Ki igényelheti a családi pótlékot?
A gyermeket közös háztartásban nevelő szülők bármelyike igényelheti a családi pótlékot. Ennek feltétele, hogy mindketten nyilatkozatot tegyenek, és csak egyikük igényelje az ellátást.

A családi pótlék (havi ellátás) összege 2008. januártól:
Egy gyermekes család esetén: 12.200.- Ft
Egy gyermeket nevelő egyedülálló esetén: 13.700.- Ft
Két gyermekes család esetén (gyermekenként): 13.300.- Ft
Két gyermeket nevelő egyedülálló esetén (gyermekenként): 14.800.- Ft
Három vagy többgyermekes család esetén (gyermekenként): 16.000.- Ft
Három vagy több gyermeket nevelő egyedülálló esetén (gyermekenként) 17.000.- Ft
Tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermek esetén: 23.300.- Ft
Tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermeket egyedül nevelő esetén: 25.900.- Ft

Egyéb információk a családi pótlékkal kapcsolatban

Családi pótlékra jogosultak:
1. A vér szerinti, az örökbefogadó szülő, a szülővel együtt élő házastárs, az a személy, aki a saját háztartásában nevelt gyermeket örökbe kívánja fogadni, és az erre irányuló eljárás már folyamatban van (a továbbiakban együtt: szülő), a nevelőszülő, a hivatásos nevelőszülő, a gyám, továbbá az a személy, akihez a gyermeket ideiglenes hatállyal elhelyezték,
• a még nem tanköteles;
• tankötelezettsége megszűnéséig a tanköteles
• az általános iskolai, középiskolai, szakiskolai tanulmányokat folytató saját háztartásában nevelt gyermekre tekintettel.
2. A vagyonkezelői joggal felruházott gyám, illetőleg a vagyonkezelő eseti gondnok a gyermekotthonban, a javítóintézetben nevelt vagy a büntetés-végrehajtási intézetben lévő gyermekvédelmi gondoskodás alatt álló gyermekre (személyre) tekintettel.
3. A szociális intézmény vezetője az intézményben elhelyezett gyermekre (személyre) tekintettel.

Saját jogán családi pótlékra jogosult:
• A tizennyolcadik életévét betöltött tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos személy, feltéve, ha utána tizennyolcadik életévének betöltéséig magasabb összegű családi pótlékot folyósítottak.
• A közoktatási intézményben tanulmányokat folytató, nagykorú személy, annak a tanévnek a végéig, amelynek időtartama alatt betölti a 23. életévét,
• Akinek mindkét szülője elhunyt,
• Akinek a vele egy háztartásban élő hajadon, nőtlen, elvált vagy házastársától különélő szülője elhunyt,
• Aki kikerült az átmeneti vagy tartós nevelésből,
• Akinek a gyámsága nagykorúvá válása miatt szűnt meg.


TGYÁS, GYED, GYES KALKULÁTOR >>
 


S. Puskás Judit

Hivatalos ügyek

S. Puskás Judit


2010.02.24