Használt lakás vásárlásához és a meglévő bővítéséhez is jár júliustól a szocpol

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


A legfeljebb 350 ezer forintos négyzetméterárú, legalább komfortos használt lakás vásárlásához, továbbá a meglévő használt lakás bővítéséhez is jár 2015. július 1-jétől a családok otthonteremtési kedvezménye (korábbi nevén szocpol támogatás) - az erről szóló kormányrendelet a keddi Magyar Közlönyben jelent meg. Mi számít a lakás bővítésének?
A lakásépítési támogatásról szóló, 2011-ben született kormányrendeletet módosító mostani, azaz a 2015. július 1-jétől életbe lépő jogszabály meghatározza azt is, hogy mi számít a lakás bővítésének. Ez pedig a lakás hasznos alapterületének egy szobával történő növelését jelenti, amely történhet hozzáépítéssel, de a tetőtér beépítésével is.

Mi a lakásbővítés feltétele?
A bővítés további feltétele az, hogy a lakás eleve komfortos legyen, vagy pedig a bővítéssel azzá váljon, továbbá, hogy az, aki a vissza nem térítendő családok otthonteremtési kedvezményét igényli - és a további jogosultak, például a gyermekek is - a bővíteni kívánt lakásban éljenek.

Hogyan módosult a szocpol támogatás visszafizetése
A lakástámogatási rendeletet tavaly decemberben is módosította a kormány, ennek egyes szabályai idén július elsején léptek volna hatályba. E szabályok közül néhány helyébe új előírást tett a mostani rendelet. Így például vissza kell fizetni - kamatostól - a szocpol támogatást, ha a lakás nem éri el a vállalt energetikai osztályt. A meddő fiatal házaspároknak viszont csak a megelőlegezett szocpol támogatást kell visszafizetniük, a kamatokat nem.


Fotó: Freedigitalphotos.net
Forrás: MTI

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


2015.04.01