Adóbevallás 2016: érvényesíteni lehet a tavaly igénybe nem vett kedvezményeket - a NAV közleménye

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


Adóbevallás 2016: érvényesíteni lehet a tavaly igénybe nem vett kedvezményeket - a NAV közleménye Nem késtél le semmiről, ha tavaly év közben nem nyilatkoztál arról, milyen kedvezmények csökkentik személyi jövedelemadódat, illetve adóalapodat - ezt ugyanis pótolni lehet az szja-bevallásban. Így igénybe lehet venni a nem érvényesített adókedvezményt, úgy mint az első házasok kedvezményét, családi kedvezményt, rokkantsági járadékot, fogyatékossági támogatást. Nem késett le semmiről, aki tavaly év közben nem nyilatkozott arról, milyen kedvezmények csökkentik személyi jövedelemadóját, illetve adóalapját, ezt ugyanis pótolni lehet az szja-bevallásban, így igénybe lehet venni a nem érvényesített adókedvezményt - hívja fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). A legtöbben az első házasok kedvezményét, a családi kedvezményt és a súlyos fogyatékosság kedvezményét érvényesítik a bevallásban.

Első házasok kedvezménye - kinek jár? mekkora a mértéke?
Az adóhatóság közleményében ismerteti: az első házasok kedvezménye azoknak a pároknak jár, akiknek legalább az egyik tagja először kötött házasságot 2014. december 31-e után.
Mértéke - legfeljebb 24 hónapig - az adóalapra vetítve 31 250 forint,  házaspáronként havi ötezer forint. A házastársak megoszthatják a kedvezményt vagy meghatározhatják, melyikük veszi igénybe. A kedvezmény abban a hónapban már nem jár, amikor a szülők magzatra vagy gyermekre tekintettel először érvényesíthetnek családi kedvezményt. A házasságkötés előtt családi kedvezményre jogosító gyermek, magzat az első házasok kedvezményét nem befolyásolja.

Családi kedvezmény - kik érvényesíthetik? mekkora az összege?
A családi kedvezményt főszabály szerint azok érvényesíthetik, akik családi pótlékra jogosultak. Várandósság címén a kedvezményt a fogantatástól számított 91. naptól a megszületésig lehet igénybe venni. Összege egy, illetve két eltartott esetén havi 10 ezer forint, míg három és több eltartottnál 33 ezer forint eltartottanként. A kedvezmény az adóalapot csökkenti. Ha a keretet nem lehet teljes egészében családi kedvezményként igénybe venni, családi járulékkedvezményként érvényesíthető. A családi kedvezményt is meg lehet osztani. Ha valakinek a családjában év közben változás volt - például a gyermek sikeres érettségit tett, a szülők elváltak vagy született egy gyermek -, és ezt nem jelezte a munkáltatójának, az szja bevallásban kell figyelembe vennie. Ha ugyanis valaki év közben jogosulatlanul vette igénybe a családi kedvezményt vagy annak egy részét, a többletet vissza kell fizetnie - figyelmeztet az adóhatóság.

Rokkantsági járadék, fogyatékossági támogatás
Azoknak, akik rokkantsági járadékban, illetve fogyatékossági támogatásban részesülnek, és akik olyan betegségben szenvednek, amely súlyos fogyatékosságnak számít, 2015-re 5250 forint személyi kedvezmény jár az adóból. A kedvezmény azokra a hónapokra érvényes, amikor az adózó súlyos fogyatékossága legalább 1 napig fennállt. A kedvezmény érvényesítéséhez szükséges orvosi igazolást nem kell csatolni a bevalláshoz, csak meg kell őrizni az elévülésig.

Lakáscélú hitel, felsőoktatási tandíj, felnőttképzési díj kedvezménye - utoljára érvényesíthető a kedvezmény
A NAV felhívja a figyelmet arra is, hogy utoljára a 2015-ös adóévben érvényesíthető a lakáscélú hitel, a felsőoktatási tandíj és a felnőttképzési díj halasztott kedvezménye.

Adóbevallási határidő
2016. május 20. a végső határideje a szja bevallásnak. Május 20-a éjfélig kell elküldeni az adóbevallást a NAV-hoz. Ha korábban az egyszerűsített adóbevallást választottad (február 15-ig), a munkáltató adóbevallást (február 1-ig) vagy bevallási nyilatkozatot tettél (február 1-ig), akkor a május 20-i határidő rád nem vonatkozik.
A 2015-ben szerzett jövedelem bevallásának módozatai és fontos határidők »

Forrás: MTI 2016. március 21.
Fotó: lh5.googleusercontent

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


2016.03.22