Családi adókedvezmény érvényesítése az adóbevallásban: 2017-től már szükséges hozzá a gyerekek adóazonosító jele is

Horváth Zsolt

Hivatalos ügyek

Horváth Zsolt


Családi adókedvezmény érvényesítése az adóbevallásban: 2017-től már szükséges hozzá a gyerekek adóazonosító jele is A NAV értesítőlevele, ami sokak postaládájába novemberig belekerül, egy tavalyi törvénymódosítás kapcsán érinti a kisgyermekes családokat, ugyanis 2017. január 1-jétől a családi adókedvezmény igénylése valamelyest módosult – ezt a fontos tudnivalót magyarázza el közérthetően Horváth Zsolt munkaügyi szakértőnk. Egy kissé fárasztó, de szép napon, hazafelé tartva azon gondolkozol, hogy miként fogod eltölteni a nap hátralévő részét. Hazaérve kinyitod a postaládát, és találsz benne egy levelet, amelynek feladója a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). Hátadon rögtön lefolyik a víz, a szíved egy kicsit szaporábban ver, és kissé idegesen téped fel a boríték oldalát, hogy vajon mi lehet benne. Ugye ismerős az érzés?

Ezt a remek érzést idén november végéig igen sokan át fogják élni!
Eláruljam, hogy miért, és kik a szerencsések?

Változás 2017. január 1-jétől!
A választ egy tavalyi törvénymódosításban kell keresnünk, amely szerint 2017. január 1-jétől a családi adókedvezményt az adóelőleg nyilatkozat alapján csak a kedvezményezett eltartott és az eltartott adóazonosító jelének feltüntetésével lehet igényelni, már nem lesz elegendő csupán a természetes azonosítók feltüntetése.

Sőt, aki a 2016. évre vonatkozó, de 2017-ben elkészítendő személyi jövedelemadó bevallásában szeretné érvényesíteni a családi kedvezményt, az ugyanúgy már csak a kedvezményezett eltartott és az eltartott adóazonosító jelének bevallásban történő feltüntetésével tudja azt megtenni.

Mivel a hiányzó adóazonosító jelek beszerzése igen nagy terhet jelentett volna az érintetteknek, ezért egy jogszabály az adóhatóság feladatává tette az adóazonosító jel hivatalból történő megképzését, a hatósági igazolvány (adókártya) kiállítását, és megküldését. Ez olyan magánszemélyeket érint, akik 2006. január 1-jét megelőzően születtek, és 2016. december 31-ig nem töltik be 25. életévüket, valamint adóazonosító jellel nem rendelkeznek.

Az adókártyákat minden érintettnek 2016. november 30-ig postai úton küldi ki a területileg illetékes adóhatóság.

Szerencsére a 2005. december 31. után születettek részére az adóhatóság automatikusan megképzi az adóazonosító jelet, így azok szüleinek nem kell ezzel foglalkozniuk.
Járj utána, ha nem kaptál vagy nem tudod gyermeked adóazonosító jelét!

Javaslom, hogy azok, akik valamilyen ok folytán nem kapják meg a fent említett küldeményt, esetleg 2005. december 31. után született gyermeküknek nem tudják az adóazonosító jelét, mindenképpen szerezzék be, mert anélkül nem lesz lehetőségük a családi adókedvezményt érvényesíteni.

Szerző: Horváth Zsolt munkaügyi szakértő
Fotó: NAV

Horváth Zsolt

Hivatalos ügyek

Horváth Zsolt


2016.09.19