2019. december 07 |...

Főoldal > Cikkek > Hivatalos ügyek > Családi adókedvezmény érvényesítése az adóbevallásban: 2017-től már szükséges hozzá a gyerekek adóazonos - Szülők Lapja

Családi adókedvezmény érvényesítése az adóbevallásban: 2017-től már szükséges hozzá a gyerekek adóazonosító jele is

Szülőklapja képA NAV értesítőlevele, ami sokak postaládájába novemberig belekerül, egy tavalyi törvénymódosítás kapcsán érinti a kisgyermekes családokat, ugyanis 2017. január 1-jétől a családi adókedvezmény igénylése valamelyest módosult – ezt a fontos tudnivalót magyarázza el közérthetően Horváth Zsolt munkaügyi szakértőnk.

Szerző: Horváth Zsolt
2016-09-19
Forrás: Szülők lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

szakértő Horváth Zsolt
Munkaügyi szakértő
kérdezd szakértőnket a témában >>
Egy kissé fárasztó, de szép napon, hazafelé tartva azon gondolkozol, hogy miként fogod eltölteni a nap hátralévő részét. Hazaérve kinyitod a postaládát, és találsz benne egy levelet, amelynek feladója a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). Hátadon rögtön lefolyik a víz, a szíved egy kicsit szaporábban ver, és kissé idegesen téped fel a boríték oldalát, hogy vajon mi lehet benne. Ugye ismerős az érzés?

Ezt a remek érzést idén november végéig igen sokan át fogják élni!
Eláruljam, hogy miért, és kik a szerencsések?

Változás 2017. január 1-jétől!
A választ egy tavalyi törvénymódosításban kell keresnünk, amely szerint 2017. január 1-jétől a családi adókedvezményt az adóelőleg nyilatkozat alapján csak a kedvezményezett eltartott és az eltartott adóazonosító jelének feltüntetésével lehet igényelni, már nem lesz elegendő csupán a természetes azonosítók feltüntetése.

Sőt, aki a 2016. évre vonatkozó, de 2017-ben elkészítendő személyi jövedelemadó bevallásában szeretné érvényesíteni a családi kedvezményt, az ugyanúgy már csak a kedvezményezett eltartott és az eltartott adóazonosító jelének bevallásban történő feltüntetésével tudja azt megtenni.

Mivel a hiányzó adóazonosító jelek beszerzése igen nagy terhet jelentett volna az érintetteknek, ezért egy jogszabály az adóhatóság feladatává tette az adóazonosító jel hivatalból történő megképzését, a hatósági igazolvány (adókártya) kiállítását, és megküldését. Ez olyan magánszemélyeket érint, akik 2006. január 1-jét megelőzően születtek, és 2016. december 31-ig nem töltik be 25. életévüket, valamint adóazonosító jellel nem rendelkeznek.

Cikkünk a hirdetés után folytatódik

hirdetés

BABÁT VÁRSZ?

Izgulsz, hogy minden rendben legyen a babavárás alatt? Szeretnél mindent megadni az egészséges fejlődéséhez?  Kattints ide, és nézd meg, hogy mit tehetsz érte >> 

vonal

[x] hirdetés


Az adókártyákat minden érintettnek 2016. november 30-ig postai úton küldi ki a területileg illetékes adóhatóság.

Szerencsére a 2005. december 31. után születettek részére az adóhatóság automatikusan megképzi az adóazonosító jelet, így azok szüleinek nem kell ezzel foglalkozniuk.
Járj utána, ha nem kaptál vagy nem tudod gyermeked adóazonosító jelét!

Javaslom, hogy azok, akik valamilyen ok folytán nem kapják meg a fent említett küldeményt, esetleg 2005. december 31. után született gyermeküknek nem tudják az adóazonosító jelét, mindenképpen szerezzék be, mert anélkül nem lesz lehetőségük a családi adókedvezményt érvényesíteni.

Szerző: Horváth Zsolt munkaügyi szakértő
Fotó: NAV

Címkék: baba, adóazonosító jel, NAV, családi adókedvezmény, adóelőleg, változás 2017

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*
hirdetés

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Családosok, figyelem! Több százezres adótartozást halmozhatsz fel, ha erre nem figyelsz!
Családosok, figyelem! Több százezres adótartozást halmozhatsz fel, ha erre nem figyelsz!

Munkaügyi szakértőnk tapasztalata szerint erről a nyilatkozatról rendszeresen elfeledkeznek a szülők, pedig mulasztás esetén nem csak befizetési kötelezettség, hanem még bírság is keletkezhet az adóhatóság felé. Még nem késő lépni!

tovább a cikkre
Változott a gyermekápolási táppénz 2016. július 1-jétől! Fontos tudnivalók kisgyerekes családoknak a GYÁP-ról
Változott a gyermekápolási táppénz 2016. július 1-jétől! Fontos tudnivalók kisgyerekes családoknak a GYÁP-ról

Kinek mennyi gyermekápolási táppénz (GYÁP) nap jár pontosan? 2016. július 1-jétől változtattak ezen a 12 éven aluli gyermek betegsége esetén a szülőt megillető pénzbeli ellátáson. Munkaügyi szakértőnk ismerteti a bölcsődés, óvodás, kisiskolás szülőket érintő jogszabály módosítását és annak hátterét.

tovább a cikkre
Családokat érintő jogszabályváltozások 2016-ban: szja, családi adókedvezmény, gyed, minimálbér, egészségügyi járulék
Családokat érintő jogszabályváltozások 2016-ban: szja, családi adókedvezmény, gyed, minimálbér, egészségügyi járulék

2016. január 1-jével módosult a személyi jövedelemadó (szja) mértéke, változott a családi adókedvezmény, módosult a gyed hossza, emelkedett a minimálbér, a garantált bérminimum, illetve az egészségügyi szolgáltatási járulékának összege.

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Horváth Zsolt - Munkaügyi szakértő

Vissza az előző oldalra

hirdetés

BABÁT VÁRSZ?

Kíváncsi vagy, hogy mekkora? Mit érez? Hallja-e, ha beszélsz hozzá? Tudj meg mindent a babavárás csodájáról, miközben életed legfontosabb naplóját töltögeted a saját pocakos és ultrahang fotóiddal, érzéseiddel, élményeiddel. Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Sütőtöklé

Sütőtöklé

Gyümölcslevek >>
6 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 100-150 gramm sütőtök Higításhoz 1 dl forralt víz, vagy anyatej, esetleg gyümölcslé

Recept:

A sütőtököt puhára sütjük, 2-3 evőkanállal kiveszünk belőle, amit a 1 dl forralt, lehűtött vízzel, vagy anyatejjel, esetleg gyümölcslével összeturmixolunk.

Fontos!
A gyümölcslevet lehetőleg frissen készítve kapja a baba, mert ha sokáig &a(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Dr. Árvainé Koczok Márta

Dr. Árvainé Koczok Márta

tanácsadó szakpszichológus

tovább a szakértőhöz >>

Éjjeli felriadás

Kedves Édesanya!
Gyermeke valószínűleg az őt érő stresszt így tudja kezelni, a szülő közelsége a nyugtató számára. Ez valóban sok feszültséget generálhat otthon. Én első körben ki próbálnám deríteni, mi jelent most neki fokozott stresszt. Ki lehet próbálni relaxációs technikákat, melyeket könnyedén egy-egy relaxációs mesekönyv segítségével is megtanulhat. A technika rendszeres alkalmazása, a mindennapi feszültségek átbeszélgetése, a több játék, több szülői figyelem, megoldást hozhat. Ha azonban ez nem eredményez jelentős javulást, érdemes konzultálni egy szakemberrel.

Ezt olvastad már? [x]
Játék tippek

Ezt játsszátok a gyerekkel, hogy fejlődjön a koncentrációja és a memóriája! - Fejlesztőpedagógus ajánlása

vissza vissza