Főoldal > Cikkek > Hivatalos ügyek > Terjed a hír: megháromszorozódik a családi pótlék - Mi igaz belőle? Utánajártunk! - Szülők Lapja

Terjed a hír: megháromszorozódik a családi pótlék - Mi igaz belőle? Utánajártunk!

Szülőklapja képTerjed a hír a közösségi oldalakon arról, hogy megháromszorozódik a családi pótlék. Novák Katalin váratlan elszólására egy múlt heti lengyelországi gazdasági fórumon figyelt fel a média. De vajon a hír igaz vagy kacsa? Az Emberi Erőforrások Minisztériumának illetékeseit kérdeztük.

Szerző: Szülők lapja
2016-09-15
Forrás: Szülők lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Ez a cikk 886 napja frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Szokatlan kijelentés tett Novák Katalin az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára múlt héten a lengyelországi Krynicában tartott gazdasági fórumon, amire a napi.hu figyelt fel. Az eseményen felszólalt Orbán Viktor miniszterelnök is, aki a V4-ek miniszterelnöki találkozóján vett részt.

Az MTI tudósítása szerint Novák Katalin így fogalmazott:
"Mi a közösség erejében hiszünk, abban, hogy egy erős nemzetet, erős országot erős családokra és közösségekre lehet alapítani. Fontos, hogy sok gyermek szülessen, de fontos az is, hogy beszéljünk a családról, mint erőforrásról, a családi összetartás fontosságáról, a szülő-gyermek kapcsolat fontosságáról, valamint a születés csodájáról, a gyermekről, mint erőforrásról, és nem elsősorban, mint anyagi nehézségről, mint egy akadályról, melyet a családoknak le kell küzdeniük.
A lengyel és a magyar családpolitika egymás tapasztalataiból merít. A lengyel kormány például a magyar otthonteremtési program, a családi típusú adózás rendszere vagy a bölcsődei rendszer iránt érdeklődik, a magyar kormány viszont "kíváncsian figyeli" a Lengyelországban tavasszal bevezetett 500 plusz programot. A program keretében minden második és további gyermek után havi 500 zloty (körülbelül 36 ezer forint) támogatást fizetnek."


A családi pótlék összege 2008 óta nem változott
36 ezer forint - ez az összeg közel háromszorosa lenne a mostani családi pótléknak. A családi pótlék jelenlegi összege nálunk a gyerekek számától függ: alapesetben 1 gyerek után 12 200 forint (egy szülő esetében 1500 forinttal magasabb havonta). A kétgyerekesek gyerekenként már 13 300 forintot kapnak, a három vagy több gyerek esetében gyerekenként havi 16 ezer forintot fizet az állam a kétszülős családoknak. A családi pótlék a gyermek 18 éves koráig, vagy középfokú tanulmányainak befejezéséig jár.

Ezzel szemben a lengyelországi 500 plus a második gyerektől jár automatikusan, minden gyermek után. Egy háromgyermekes család esetén tehát a juttatás összege havi 100 ezer forint felett van. (Egy gyermek esetén csak akkor jár, ha a család jövedelme kevesebb, mint 800 zloty.)

A médiában egyelőre találgatások folynak arról, hogy Novák Katalin kijelentése vajon egy szimpla gesztus, egyszerű elszólás, vagy az Orbán-kormány családpolitikájának újabb mérföldkövének előrejelzése volt-e.

A félreértéseket tisztázandó felkerestük az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) munkatársait, hogy segítsenek nekünk értelmezni Novák Katalin szavait.
Arra voltunk kíváncsiak, hogy valóban tervezi-e a kormány a 2008 óta változatlan összegű családi pótlék megemelését, illetve milyen egyéb családsegítő intézkedések várhatók mostanában.

Az EMMI illetékeseitől az alábbi választ kaptuk:

"A családi pótlék a családtámogatási  rendszer fontos, de nem egyetlen eleme. A kormány célja, hogy több pénz maradjon a családoknál. Ezért vezettük be a családi adórendszert, a legalacsonyabb jövedelmű családnak gyakorlatilag a zsebében marad a bruttó fizetése. 2019-ig megduplázzuk a kétgyermekesek családi adókedvezményét. Az európai családtámogatási rendszereket figyelemmel kísérjük, a családtámogatások rendszerét folyamatosan fejlesztjük, de nem egyetlen elem változtatásán keresztül".

Fotó: Wikipédia

Címkék: családi pótlék, megháromszorozódik, megtriplázzák, családtámogatási rendszer, családi adózás, család, szülő, gyerek, Novák Katalin, EMMI

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*
hirdetés

[x] hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Családi pótlék
Családi pótlék

Mennyi a családi pótlék jelenlegi összege, mikor kell szüneteltetni annak folyósítását? Ki jogosult nevelési ellátásra? Ki minősül tartósan beteg, súlyosan fogyatékos személynek, aki után jár a családi pótlék? Kiskorú szülő jogosult lehet-e családi pótlékra? Kit lehet a családi pótlék összegének megállapításánál beszámítani? Mikor kerülhet sor a családi pótlék megosztására? Mit jelent a családi pótlék természetben történő folyósítása?

tovább a cikkre
Családi pótlék - élettársak és házastársak közötti különbségek
Családi pótlék - élettársak és házastársak közötti különbségek

Az alapvető jogok biztosa két indítványt nyújtott be az Alkotmánybírósághoz az új családvédelmi és a családtámogatási törvényekkel összefüggésben - közölte az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala vasárnap az MTI-vel. Szabó Máté arra hívta fel a figyelmet, hogy a jogalkotó a család fogalmából nem zárhatja ki a létező, működő és jogilag is elismert társkapcsolatokat, mert ez az érintettek, sőt esetenként a gyermekeik jogait is sérti.

tovább a cikkre
Családi pótlék
Családi pótlék

A családi pótlékot az állam alanyi jogon folyósítja a baba születésétől a gyermeket nevelő család számára. Igénylését a baba TAJ kártyájának átvétele után lehet megkezdeni.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

hirdetés

BABÁT VÁRSZ?

Kíváncsi vagy, hogy mekkora? Mit érez? Hallja-e, ha beszélsz hozzá? Tudj meg mindent a babavárás csodájáról, miközben életed legfontosabb naplóját töltögeted a saját pocakos és ultrahang fotóiddal, érzéseiddel, élményeiddel. Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Videók

Recept ajánlatunk

Vegyeszöldség-főzelék

Vegyeszöldség-főzelék

Főzelékek >>
6 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 10 dkg burgonya Tetszés szerint: Sárgarépa Fehérrépa Zöldborsó Vajbab

Recept:

A megtisztított, apró kockára vágott vegyeszöldséget (a fent felsoroltak ízlés szerint) a krumplival megfőzzük, szitán áttörjük, majd a főzőlével higítjuk.
Az alaposan megmosott burgonyát héjában is megfőzhetjük, illetve tűzhely sütőjében meg is(...) tovább a teljes recepthez...


Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Kedves Kérdező!

Személyesen azt tapasztalom, hogy sok házasság lesz a körülmények áldozata, ha túl gyors a válóper felé irányultság!

Egy távoli munkahely, az idegen sorstársakkal közös szállás nem segít egy családhoz szokott férjnek.


Ilyen közegben szinte a napi élet része a beilleszkedéshez a férfi részéről az alkohol fogyasztása.


Szívesen ajánlom fel, hogy szakmailag megerősítve felhozzuk a "0"-ról az Önök közötti házasság válsága kommunikációt!


A 40+emberek a külső szakember előtt gyorsabban visszaigazodnak az elfogadható párbeszéd színvonalára.

Kérem vegye számításba a saját nő kora alakulását, a gyerekeknek az apára is szükségük van!

Bizalommal jelentkezzen be elérhetőségeinken! Sok hasonló házasság válság van ma!

Ezt olvastad már? [x]
Mondókák, Versek

Jelmezes bemutatkozó versek farsangra: Ezt tanítsd meg a gyereknek a farsangi rendezvényre! - Mentovics Éva versei

vissza vissza