Első házasoknak járó adókedvezmény: mennyi az összege? Utólag is igénybe lehet venni? - NGM közlemény

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


Első házasoknak járó adókedvezmény: mennyi az összege? Utólag is igénybe lehet venni? - NGM közlemény Az első házasoknak járó kedvezményt még 2015-ben vezették be, és azoknak jár, ahol legalább az egyik házastárs az első házasságát köti. Az első házasok kedvezményét az idén sokan nem vették igénybe, feltehetőleg azért, mert nincs is róla tudomásuk. Mennyi a kedvezmény összege? Lehet-e utólag igénybe venni? Részletek a cikkben. Figyelem! Első házasok kedvezménye 2017.01.01-jén megváltozott, az aktuális információkat a FIATAL HÁZASOK KEDVEZMÉNYE 2017 »» című cikkünkben éred el. A lentiekben olvasható anyag utoljára 2016.10.05-én frissült. A lenti szövegben szereplő információk a megjelenés idején még pontosak voltak, de mára elavultak.

Sok jogosult nem vette még igénybe az első házasoknak járó havi 5000 forintos adókedvezményt, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint csaknem 29 ezer házasságkötés volt 2016 első hét hónapjában, azonban mindössze 17 ezren éltek az adókedvezmény lehetőségével júliusban, amelyben benne vannak a tavalyi házasságot kötők is - hívta fel a figyelmet a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) keddi közleménye.


Havi 5000 forint adónak megfelelő kedvezmény
A tárca számításai szerint ennél lényegesen többen élhetnének a kedvezménnyel, amelyet 2015-ben vezettek be, és már az adóelőlegből érvényesíthető.
Kiemelik, hogy a szabályozás szerint a házasságkötést követő 24 hónapon keresztül - de legfeljebb a családi kedvezményre jogosultság megnyíltáig - az ifjú házasok együttesen havi 5000 forint adónak megfelelő kedvezményt érvényesíthetnek. A kedvezmény azoknak jár, ahol legalább az egyik házastárs első házasságát köti.

Hogyan igényeld az első házasoknak járó kedvezményt?
Az érintetteknek mindössze annyi teendőjük van, hogy a munkáltatónak leadnak egy, az adóhatóság honlapjáról letölthető adóelőleg-nyilatkozatot, ami tartalmazza, hogy kedvezményt melyikük veszi igénybe, vagy azt, hogy az összeget megosztják.  

Az NGM felhívta a figyelmet arra is, hogy azoknak az adókedvezménye se veszik el, akik hónapokkal korábban házasodtak, ám csak most nyilatkoznak munkáltatójuknak. Ők majd a 2016-os jövedelemről számot adó bevallásukban kérhetik az eddig igénybe nem vett állami nászajándék kiutalását, beszámítását vagy átvezetését.

MTI 2016. október 4., kedd
Fotó: Pixabay  

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


2016.10.05