Adóbevallás 2017: erről kell döntened január 31-ig! - Milyen esetben készíti el a munkáltató az adóbevallásodat?

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


Adóbevallás 2017: erről kell döntened január 31-ig! - Milyen esetben készíti el a munkáltató az adóbevallásodat? Mit kell tenned akkor, ha a munkáltatód készíti el számodra az adóbevallásodat? Kik kérhetik és kik nem a munkáltatói adómegállapítást? Mi változott 2017-ben? Hogyan működik az adóbevallási tervezet? Baj-e, ha az adózó nem rendelkezik ügyfélkapuval? Válaszok a cikkben. A munkavállalók január 31-ig kérhetik, hogy munkáltatójuk készítse el személyijövedelemadó-bevallásukat, az erre vonatkozó nyilatkozat az adóbevallással egyenértékű.

Mit kell tudnod, ha a munkáltatód készíti el az adóbevallásod?


A munkavállalók január 31-ig kérhetik, hogy munkáltatójuk készítse el személyijövedelemadó-bevallásukat. Munkáltatói adómegállapítást azok kérhetnek, akik kizárólag az adó elszámolását vállaló munkáltatótól szereztek bevételt, vagy ha 2016-ban több egymást követő munkaviszonyuk volt, a korábbi munkáltatók átadták a jövedelemről, az adóelőlegről és járulékokról szóló igazolást az újnak. Nem akadálya a munkáltatói adómegállapításnak, ha valaki adókedvezményt érvényesít vagy adójáról önkéntes kölcsönös pénztári, nyugdíjbiztosítási nyilatkozatban rendelkezik.

A munkáltatói adómegállapításról az adózók április 30-ig igazolást kapnak, ezután nincs egyéb teendőjük. Akiknek a munkáltatójuk készíti el az szja bevallást, a korábbi évekhez hasonlóan rendelkezhetnek adójuk 1+1 százalékáról.

Mi változott 2017-ben?


Idén először a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a munkáltatóktól, kifizetőktől kapott adatok alapján előzetes nyilatkozat megtétele nélkül minden olyan magánszemély számára adóbevallási tervezetet készít, aki nem kért munkáltatói adómegállapítást, vagy munkáltatója ezt nem vállalta. Erről bővebbet a korábbi cikkünkben olvashatsz »
 
Az egyéni vállalkozóknak, az őstermelőknek és az áfafizetésre kötelezett magánszemélyeknek azonban továbbra is maguknak kell elkészíteniük bevallásukat, mert az ő jövedelmi adataik nem állnak teljes körűen a NAV rendelkezésére, nekik a 16SZJA jelű bevallást kell benyújtaniuk.

Adóbevallási tervezet azoknál, akik rendelkeznek ügyfélkapuval
Az ügyfélkapuval rendelkező magánszemélyek március 15-től tekinthetik meg az adóbevallási tervezetet a www.nav.gov.hu és a www.magyarorszag.hu honlapokon.

Adóbevallási tervezet azoknál, akik nem rendelkeznek ügyfélkapuval
Akiknek nincs ügyfélkapujuk, március 15-ig többféle módon (levél, sms, telefon, stb.) is kérhetik az adóbevallási tervezet papír alapon, postai úton történő megküldését, utána azonban már csak a NAV ügyfélszolgálatain igényelhetik.

Május 20-ig van lehetőség az adóbevallási tervezetet javítani


Amennyiben az adózó május 20-ig nem javítja, nem egészíti ki az adóbevallási tervezet adatait, illetve nem küld be önállóan bevallást, a tervezet az adózó által benyújtott bevallásnak, a megállapított adó az adózó által bevallott adónak minősül.

Tavaly 4,625 millióan (köztük egyéni vállalkozók) nyújtottak be szja-bevallást. A legtöbben a csökkentett adattartalmú forma mellett döntöttek, munkáltatójukkal 684 ezren, a NAV-val megközelítőleg 440 ezren készíttették el az elszámolást. A NAV idén mintegy 3,8 millió adózó számára készíti el az szja bevallás tervezetét.

Forrás: MTI
Fotó: Pixabay

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


2017.01.25