Óvodai beiratkozás - Mikor kell idén óvodába iratni a gyermeket? Milyen okmányokat kell vinni? Mikor érett a gyermek az óvodára?

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


Óvodai beiratkozás - Mikor kell idén óvodába iratni a gyermeket? Milyen okmányokat kell vinni? Mikor érett a gyermek az óvodára? Igaz, hogy az óvodai oktatási év csak szeptemberben kezdődik, de már tavasszal eljön a beiratkozás ideje. Összefoglaltuk az idei évre vonatkozó tudnivalókat, valamint választ adunk a szülőkben felmerülő kérdésekre. Az óvodai beiratkozás évről évre központi kérdés ebben az időszakban, s bizony felkészültnek kell lennie a szülőknek a témában. Van, ahol már túl is vannak rajta, de akiknek még csak most következik, mutatjuk, mire készüljenek. A legfontosabb tudnivalók következnek.

Az óvodai beiratkozás szabályai


Hány éves kortól mehet a gyerek óvodába?
A Köznevelésről szóló törvény értelmében az óvoda a gyermek hároméves korától a tankötelezettség kezdetéig nevelő intézmény, ez alapján minden gyermek, aki az adott év augusztus 31-ig betölti a harmadik életévét, óvodába mehet. A gyermek hároméves kora előtt is felvehető az óvodába, de csak abban az esetben, ha a beiratkozástól számított fél éven belül betölti a harmadik évet és természetesen az óvodában van elég férőhely, tehát a már óvodaköteles gyerekek elhelyezése megoldódott.

A törvény azt is kimondja, hogy a 3. évét betöltő gyermek legalább napi négy órában köteles óvodai foglalkozáson részt venni. Tehát aki 2014. szeptember 1. előtt született, arra vonatkozik az óvodakötelezettség és a beiratkozási kötelezettség.

Felmentés kérése az óvodai nevelésben való részvétel alól
Természetesen van lehetőség az óvodai nevelés alóli felmentés kérésének, ezt külön eljárás keretében a lakóhely szerint illetékes jegyzőnél kell kezdeményezni, amennyiben az a gyermek érdekeit szolgálja és családi körülményei, képességeinek kibontakoztatása, sajátos helyzete indokolja azt. Az eljárás során szükség van az óvodavezető, valamint a védőnő együttműködésére is. Ez a felmentés addig legfeljebb addig az év augusztus 31-ig kérhető, amikor a gyermek eléri az öt éves kort. A felmentési kérelem a beiratkozás első napjáig nyújtható be.
Abban az esetben is a jegyzőhöz kell fordulni, írásbeli értesítés formájában, ha külföldön kerül sor az óvodai nevelésben való részvételre.

Óvodába megyünk - de hova?
A törvény értelmében a kisgyermeket elsősorban abba az óvodába kell felvenni, átvenni, amelynek körzetében lakik, vagy ahol szülője dolgozik. A szülők szabad intézményválasztási jogukat az óvodák esetében is gyakorolhatják a szabad férőhelyek függvényében, tehát ez lehet akár másik állami, önkormányzati, egyházi, munkahelyi fenntartású, illetve magánóvodában.

Az átvételről minden esetben az intézményvezető dönt. A felvételi kérelem elbírálásáról levélben küld értesítést az intézmény a szülőnek. A határozat ellen fellebbezni lehet, erre kézhezvételtől számítva 15 nap áll rendelkezésre.

A beiratkozáshoz a következő dokumentumokra van szükség:

- Gyermek születési anyakönyvi kivonata, TAJ-kártyája és oltási könyve
- Gyermek személyazonosító igazolványa és lakcímkártyája
- Szülő (törvényes képviselő) személyazonosító igazolványa és lakcímkártyája
- Nem magyar állampolgárságú gyermek esetén a Magyarországon való jogos tartózkodást igazoló dokumentumokat
- A gyermek egészségügyi állapotát és óvodaérettségét, sajátos nevelési igényét, hátrányos helyzetét igazoló dokumentum (orvosi igazolás, szakértői vélemény, gyermekvédelmi kedvezményről szóló határozat stb.).

Mikor zajlik az óvodai beiratkozás?
2017-ben április végétől május közepéig zajlanak az óvodákban a beiratkozások - hogy az általad választott oviba pontosan mikor kell beiratkozni, azaz adott intézmény honlapján találod meg vagy személyesen is megtudakolhatod az óvodában.

Szabálysértést követsz el, ha nem iratod be az óvodába a gyereket
Fontos észben tartani, hogy az a szülő vagy törvényes képviselő, aki a gyermeket a kellő időben az óvodába nem íratja be, a törvény értelmében szabálysértést követ el!



Sok szülőben felmerül a kérdés, hogy vajon eleget tud-e az ő utódja ahhoz, hogy rábízza egy másik felnőttre, akinek még 20 másik ifjoncról is gondoskodnia kell.

Mik azok a kompetenciák vagy feltételek, amik elengedhetetlenek az óvodás léthez?
A nappali szobatisztaság szükségszerű, hisz míg az addig bölcsődei vagy az otthoni nevelésben részesülő gyerkőc esetében adottak voltak a feltételek a pelenkázáshoz, ez az óvodában már nem megoldott. Elsősorban a jóval nagyobb gyereklétszám és a pelenkázóhelység hiánya miatt.

Más, ilyen kategorikusan kizáró tényező nem ismert, de jó pár dologra felkészülni, illetve felkészíteni rá a lurkót is és magunkat is:
- El tud távolodni a szülőktől, akár napi több órára is?
- Más gyerekekkel, felnőttekkel képes-e kapcsolatot teremteni?
- Egyedül tud-e pohárból inni, evőeszközzel enni?
- A beszéde érthető vagy el tudja mondani, mire van szüksége, segítséget tud-e kérni?

Nem probléma, ha ezekre nem a válasz, hisz még hosszú hónapok állnak rendelkezésre az óvodakezdésig, tehát aki addig még szeretné a csemetéjét megtanítani minderre, annak még van ideje.

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


2017.05.02