Volt olyan C-vitamin, ami nem tartalmazott aszkorbinsavat! - Megbuktak az étrend-kiegészítők a Nébih vizsgálatán

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


Volt olyan C-vitamin, ami nem tartalmazott aszkorbinsavat! - Megbuktak az étrend-kiegészítők a Nébih vizsgálatán Étrend-kiegészítőket vizsgáltak - a termékek 61 százaléka nem felelt meg az előírásoknak. Milyen problémák merültek fel az étrend-kiegészítőknél? Milyen mellékhatásokkal járhat egy bevizsgálatlan étrend-kiegészítő? Étrend-kiegészítőket vizsgáltak - a termékek 61 százaléka nem felelt meg az előírásoknak - derült ki a NÉBIH és a kormányhivatalok kutatásaiból, melyet az MTI összegzett.

Milyen céllal vásárolunk étrend-kiegészítőket?
Magyarországon az étrend-kiegészítők negyed részét a sportolóknak szánt készítmények teszik ki, a szabadidő sportolóknak pedig közel 70 százaléka fogyaszt étrend-kiegészítőt. Schreiberné Molnár Erzsébet, az OGYÉI főosztályvezetője hozzátette, az emberek döntő többsége az ásványi anyagok pótlására, az egészség megőrzésére szed étrend-kiegészítőket, emellett a betegségek tüneteinek kezelésére vagy a potencianövelésre is használják a szereket. Fontos szempont még az immunerősítés, a csontok, ízületek, illetve a szív- és érrendszer erősítése, valamint a testsúlyszabályzás-fogyókúra.
 
Mit vizsgált a Nébih?  
Az étrend-kiegészítők célellenőrzése még 2016 március elején kezdődött: a boltok polcain elérhető termékek közül 92 terméket vizsgáltak, közöttük vitaminokat, testtömeg-csökkentőket, potencianövelőket, halolajokat, proteineket.

Milyen hiányosságokat találtak a boltban vásárolt étrend-kiegészítőknél?
Az üzletekben vásárolt termékeknél talált hiányosságok 39 százaléka minőségi-, illetve összetételbeli-, 9 százaléka élelmiszer-biztonsági-, és 71 százaléka jelölési probléma volt.

Milyen hiányosságokat találtak az internetről rendelt étrend-kiegészítőknél?
Emellett internetről rendelhető étrend-kiegészítő termékeket is vizsgáltak: az ellenőrzés során a rendelt termékek 87 százalékánál találtak nem-megfelelőséget az ellenőrök! A legnagyobb aranyban itt is jelölési hiányosságok jelentettek a problémát - beleértve az internetes honlapokon található információkat, fordítási hibából adódó problémákat, de szép számban jelentkeztek élelmiszer-minőségi- és biztonsági hibák, illetve 6 termék esetében élelmiszer-hamisítás miatt is szükséges volt az eljárás megindítása.

Több termékben fel nem tüntetett gyógyszer-hatóanyagokat találtak, de volt olyan C-vitamin, amely egyáltalán nem tartalmazott aszkorbinsavat!

Mi kelthet gyanút egy étrend-kiegészítőnél?
Felhívták a figyelmet arra is, hogy évente 1000-2000 új étrend-kiegészítő jelenik meg a piacon, azonban ezeknek csaknem a fele nem felel meg az előírásoknak! Ha nem ellenőrzött helyről, patikából vásárolunk étrend-kiegészítőket, akkor érdemes alaposan utánajárni a terméknek. Gyanút kelthetnek többek között a túl sokat ígérő üzenetek, a nagyon drága ár különösen kis kiszerelésnél, az OÉTI szám hiánya.

Milyen mellékhatással járhatnak a nem megfelelő hatóanyagok?
Az előírásoknak nem megfelelő termékek szedése nem várt mellékhatásokkal járhat és potenciálisan veszélyes az egészségre - ilyenek a hatóanyag vagy kísérőanyag toxicitása, a kölcsönhatás más gyógyszerrel vagy étrend-kiegészítővel, a hamisítás, a szennyeződés és az allergén anyagok. A mellékhatások az életkorral, az összetevők számával és az alkalmazás idejével arányban fokozódnak.

Forrás: MTI, Laboratorium.hu
 

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


2017.05.03