Névváltozás házasságkötés után: Milyen nevet választhat magának az ifjú feleség és férj? Mi lesz majd a gyermekek vezetékneve?

Dr. Illés Fanni

Hivatalos ügyek

Dr. Illés Fanni


Névváltozás házasságkötés után: Milyen nevet választhat magának az ifjú feleség és férj? Mi lesz majd a gyermekek vezetékneve? Az esküvő előtt általában már hetekkel, hónapokkal komoly szervezés alatt áll minden, de sokan nem is tudják, hogy az anyakönyvvezetőnél előre kell rögzíteni a házasságkötés után viselendő nevet és a születendő gyermek(ek) vezetéknevét. Sokan nem is tudják, hogy a házasságkötés előtt, az anyakönyvvezetőnél kell rögzíteni a házasságkötés után viselendő nevet és a születendő gyermek(ek) vezetéknevét.

Anyáink idejében még nem nagyon volt választási lehetőség, amerre csak néztünk, röpködtek a Kovácsnék, Szabónék, Tímárnék, s nem is ismertem olyan házaspárt, ahol a férj vette volna fel a feleség nevét. Napjainkban ez sokat változott, számos lehetőség áll rendelkezésre leendő nevünk megválasztását illetően, ennek részleteibe avat be minket családjogi szakértőnk, Dr. Illés Fanni.


Névhasználat a házasságkötést követően


Házasságkötési szándék bejelentésekor kell nyilatkozni a viselendő nevekről
A házasságkötést az anyakönyvvezető tűzi ki, a házasságkötési szándék együttes és személyes bejelentésétől számított 30 nap utáni időpontra. A házasulók a házassági szándék bejelentésekor kötelesek nyilatkozni, hogy milyen házassági nevet kívánnak viselni. A házasság megkötéséig e nyilatkozat megváltoztatható.

Lehetőségek

1. Házasságkötés után a feleség használhatja:
  • a születési nevét vagy a házasságkötés előtt viselt nevét (pl. Kiss Mónika)
  • a férje teljes nevét a házasságra utaló toldással, amelyhez a maga teljes nevét hozzákapcsolhatja (pl. Szabó Jánosné Kiss Mónika)
  • a férje családi nevét viseli a házasságra utaló toldással és ehhez a maga teljes nevét kapcsolja (pl. Szabóné Kiss Mónika)
  • a férje családi nevéhez hozzákapcsolja a saját utónevét (pl. Szabó Mónika)
  • a férje családi nevét -né toldással, a leánykori családi nevét pedig rövidítve (pl. Szabóné K. Mónika) - egyedi kérelem szükséges hozzá, érdemes az anyakönyvvezetőnél érdeklődni a lehetőségek felől.

2. A férj a házasságkötés után használhatja:
  • a születési nevét vagy a házasságkötés előtt viselt nevét (pl. Szabó János)
  • a felesége családi nevéhez hozzákapcsolja a saját utónevét (pl. Kiss János)

3. Férj és feleség közös névhasználata:
  • A férj, illetve a feleség a házasság megkötése után házassági névként a kettőjük családi nevét is összekapcsolhatja, hozzáfűzve a saját utónevét. Az összekapcsolt név azonban így csak kéttagú lehet. (pl. Szabó-Kiss János és Szabó-Kiss Mónika vagy Kiss-Szabó János és Kiss-Szabó Mónika)

Ha titulusa is van a házasulandó feleknek:
A doktori titulust saját név előtt kell használni, például: dr. Kiss Mónika esetén
  • helyes: Szabóné dr. Kiss Mónika
  • helytelen:dr. Szabóné Kiss Mónika

Születendő gyermek(ek) leendő családneve
1. Amennyiben a szülők a házasságkötés után nem viselnek közös házassági nevet, úgy a feleknek meg kell állapodniuk a gyermek családi nevéről; a megállapodást a házassági anyakönyv is tartalmazza.
Példák:
  • Kiss Mónika és Szabó János leendő gyermekeinek vezetékneve: Szabó
  • Kiss Mónika és Szabó János leendő gyermekeinek vezetékneve: Kiss

2. A közös házassági nevet viselő házastársak gyermeke csak a szülők közös házassági nevét viselheti.
Példák:
  • Kiss Mónika és Kiss János leendő gyermekeinek vezetékneve: Kiss
  • Szabó János és Szabó Mónika leendő gyermekeinek vezetékneve: Szabó
  • Szabó-Kiss János és Szabó-Kiss Mónika leendő gyermekeinek vezetékneve: Szabó-Kiss

Házasságkötés névváltozás utáni szükséges ügyintézés
Magyar állampolgár kizárólag az anyakönyv szerinti születéti nevét vagy házassági nevét viselheti. Természetesen a házasságkötés után a megváltozott név átvezetésre kell, hogy kerüljön! Személyesen lehet csak ügyet intézni, amelyhez szükség van a születési és a házassági anyakönyvi kivonata. A házassági névviselési forma egyébként korlátlan alkalommal módosítható, az illetékes anyakönyvvezetőnél.

Jó tudni, mi a helyzet válás esetén
Amennyiben a házas felek elválnak, akkor az elvált fél vagy megtarthatja a házasságkötéskor felvett nevet, vagy vissza is változtathatja a házasságkötést megelőzően viselt nevére. Nevet változtatni csak a jogerős házasságot felbontó ítélettel lehet intézni az anyakönyvi hivatalban.

Szerző: Dr. Illés Fanni
Fotó:Pixabay

Dr. Illés Fanni

Hivatalos ügyek

Dr. Illés Fanni


2017.09.12