Fipronillal szennyezett tojás: ha ezt az azonosítószámot látod a tojáson, ne edd meg! - A Nébih figyelmezetése

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


Fipronillal szennyezett tojás: ha ezt az azonosítószámot látod a tojáson, ne edd meg! - A Nébih figyelmezetése A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma az augusztus elején indult tojás és tojás termék célellenőrzése során fipronilt mutatott ki magyar származású friss tojás tételben - közölte a Nébih hétfőn az MTI-vel. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma az augusztus elején indult tojás és tojás termék célellenőrzése során fipronilt mutatott ki magyar származású friss tojás tételben - közölte a Nébih hétfőn az MTI-vel.
 

Már magyar származású tojásban is találtak fipronil-szennyeződést! - Ez a veszélyes tojástétel


A fipronillal szennyezett tojás azonosítószáma: 3HU1503T03/4

A hatóság vizsgálja a szennyezés körülményeit, illetve, hogy az eset kapcsolódik-e az Európán átívelő állatgyógyászati szerhamisítási ügyhöz. Továbbá a Nébih elrendeli a tétel kivonását a forgalomból - tették hozzá.  

Mi is az a fipronil?
A fipronilt elsősorban növényvédő szerekben, valamint állatgyógyászati készítményekben alkalmazzák hatóanyagként. Rovarok és atkák ellen hatásos, élelmiszer célú állatok esetében azonban nem használható. Zsírban jól oldódik, ezért a szervezetbe kerülve felhalmozódhat (elsősorban a zsírban gazdag szövetekben). A szervezetbe jutva hatása lehet a központi idegrendszerre (átmenetileg), a májra és a pajzsmirigyre. Ismételt vagy hosszú távú expozíció esetén károsíthatja a szerveket. A jelenleg rendelkezésre álló tudományos adatok szerint nem mutagén (genetikai károsodást okozó), nem teratogén (fejlődési rendellenességet okozó), de lehetséges karcinogén (rákkeltő).

A közlemény szerint a termék fogyasztása gyermekek számára nem ajánlott!
Tekintettel arra, hogy a fipronil szennyezettséggel kapcsolatban feltárt hamisítási ügy szinte egész Európára kihat, ezért az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság az import tételek mellett a hazai tojások ellenőrzésére is kiemelt figyelmet fordít - ismertették.

Megkérdeztük a Nébihet
Szerkesztőségünk megkereste a Nébih-et, hogy pontosabb információt szerezzünk arról, vajon a magyar fogyasztókhoz juthatott-e ebből a tojástételből, a következő válasz érkezett:

"A laboratóriumi eredmények tegnap délután (2017.08.21.-a szerk.) készültek el. A nyomon követési vizsgálat jelenleg is zajlik, ami természetesen kitér arra is, hogy hova szállítottak az érintett telepről. A hatóság egyébiránt – a vizsgálatok lezárásáig – megtiltotta további termékek kiszállítását a telepről.
A hatóság kéri, hogy maguk a kereskedők, illetve vásárlók is ellenőrizzék, hogy az üzleteikben kínált, illetve az otthonaikban található termékek között szerepel-e a NÉBIH közleményében megjelölt azonosítóval ellátott termék."

Forrás: mti, nébih
Fotó: pixabay

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


2017.08.23