Több millió forinttal csökkentik a jelzáloghitel-tartozásod, ha megfelelsz ennek a feltételnek! - Így támogatják a nagycsaládosokat

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


Több millió forinttal csökkentik a jelzáloghitel-tartozásod, ha megfelelsz ennek a feltételnek! - Így támogatják a nagycsaládosokat A jelzáloghitel jelentősen csökkenthető további gyermekek vállalásával. Családi adókedvezmény, jelzáloghitel, diákhitel, lombikprogram - hogyan kedvez a kormány a családoknak? Kik járnak jól a változásokkal?

A jelzáloghitel jelentősen csökkenthető további gyermekek vállalásával - adta hírül az MTI. Családi adókedvezmény, jelzáloghitel, diákhitel, lombikprogram - hogyan kedvez a kormány a családoknak? Kik járnak jól a változásokkal?

Az elmúlt időszakban számos családtámogatási kezdeményezést jelentett be a kormány. Cikkünkben összefoglaljuk, mely terülteket érintik a változások.
 

A harmadik és a további gyermekek után 1-1 millió forinttal csökkenthető a jelzáloghitel-tartozás


Jelzáloghitel-tartozás csökkentése
A harmadik vagy további gyermeket vállaló családok jelzáloghitel-tartozása gyermekenként 1-1 millió forinttal csökkenthető 2018. január 1-jétől - ismertette Novák Katalin augusztus 31-én, csütörtökön. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára a miniszterelnök által májusban bejelentett kedvezmény részleteiről nyilatkozott a sajtótájékoztatón.

Jelenlegi és jövőbeli jelzálog-hitelekre is vonatkozik
Elmondta: a kedvezmény a már meglévő, illetve a jövőben felvett jelzálog-hitelekre is vonatkozik, azok a családok vehetik igénybe, ahol a harmadik vagy a további gyermek jövő január 1-je után születik, illetve már a várandósság 12 hetétől igényelhető a tartozás 1 millió forintos csökkentése.

Nagykorú esetén is igényelhető
A korábban született gyermekeknél nincsen felső korhatár, a hiteltartozás csökkentése akkor is igényelhető, ha az idősebb gyermek már nagykorú. Az intézkedésre a jövő évre 17 milliárd forintot terveztek - közölte Novák Katalin.

Milyen hitelekre vonatkozik?
Hornung Ágnes, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, a keret felülről nyitott. A rendelet kihirdetése előtt felvett ingatlanfedezetű jelzálog-hiteleknél mind a lakáscélú, mind a szabad felhasználású kölcsön esetén igénybe vehető a csökkentés, a kihirdetés után felvettek esetében csak a lakáscélú jelzálog-hiteleknél - közölte.

Hol kell igényelni?
Az állami támogatást a pénzügyi intézményeknél kell igényelni. Az előtörlesztési díjat az igénylő helyett az állam fizeti meg a bankoknak - ismertette Hornung Ágnes.

Örökbe fogadott gyerekre is vonatkozik
A harmadik, illetve minden további gyermek után járó 1-1 millió forintos hitelelengedést minden olyan család, illetve pár igényelheti, amelynek már van legalább két gyermeke, a vér szerinti és az örökbefogadott gyermekeket is figyelembe veszik - ismertette Novák Katalin. Hozzátette, nagykorú gyermekek esetében az együttlakási kötelezettséget sem írják elő.

Cél: gyermekvállalás ösztönzése
Hornung Ágnes, a Nemzetgazdasági Minisztérium pénzügyekért felelős államtitkára a részletekről szólva szintén kiemelte, a kormány által elfogadott javaslat elsődleges célja a gyermekvállalás ösztönzése. A pénzügyi intézmények bírálják el a támogatási kérelmet, pozitív döntés esetén támogatási szerződést kötnek az igénylővel, majd a tartozásból jóváírják az 1 millió forintot. A pénzintézet az állami támogatást utólagos finanszírozással hívja le a kincstártól - ismertette Hornung Ágnes. Ha a bank nem fogadja el a támogatási kérelmet, az igénylő a kormányhivatal járási hivatalához fordulhat jogorvoslatért - tette hozzá.

Jelezte azt is, az igénylőknek legalább 50 százalékban a kölcsönre fedezetet nyújtó ingatlan tulajdonosainak kell lenniük, nem lehet köztartozásuk, valamint feltétel a büntetlen előélet. Kiemelte ugyanakkor, hogy a hátralékos adósok is igénybe vehetik a támogatást. Hornung Ágnes a költségvetési hatásokról elmondta: évente 10-20 milliárd forintos kiadással számolnak, a pontos összeget előre nem lehet megbecsülni, mert az a családok egyéni döntéseitől függően alakul.

"2018 a családok éve lesz"
Mint ismeretes, Orbán Viktor miniszterelnök májusban, a Családok budapesti világtalálkozójának első napján megrendezett demográfiai fórumon ismertette a kormány által elfogadott, a gyermekvállalást ösztönző akciótervet. Akkor a kormányfő hangsúlyozta: 2018 a családok éve lesz. Ennek értelmében egy sor változásra készülhetnek a családosok:

Családi adókedvezmény növelése
A kormány tovább emeli a családi adókedvezmény mértékét.

Bővebb információk az Így változik a családi adókedvezmény, jelzáloghitel, diákhitel című cikkünkben, itt »

Diákhitel-csökkentés
A program részeként a diákhitel-tartozással rendelkező fiatal nőknek két gyermek esetén a tartozás 50 százalékát, három vagy több gyermek esetén a teljes adósságot elengedik.

Bölcsődefejlesztés
Bölcsődefejlesztésekbe kezdenek; mindenhol, ahol családok élnek, bölcsődét építenek, illetve ha kell, felújítják a meglévőket.

Külföldön dolgozó magyarok támogatása
A külföldön tartózkodó vagy ott élő magyarok előtt is megnyitják a családtámogatási rendszert, jövőre már ők is kaphatnak a gyermek születése után anyasági támogatást.

Lombikprogram-bővítés
Kibővítik a társadalombiztosítás (tb) által finanszírozott lombikprogram-eljárások számát, valamint változni fog az ahhoz kapcsolódó gyógyszertámogatás is. Mindemellett gondoskodnak a kórházak kapacitásának növeléséről, hogy fogadhassák a programra jelentkezőket és csökkentsék a várólistákat.

A lombikprogrammal kapcsolatos változásokról részletesebben olvashatsz itt »

Forrás: mti
Fotó: freepik/prostooleh

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


2017.08.31