Főoldal > Cikkek > Hivatalos ügyek > Kismamákat is érintő adójogszabályok változása - Szülők Lapja

Kismamákat is érintő adójogszabályok változása

Szülőklapja kép2009. augusztus 31-ét követően a gyermekgondozási segély, valamint a családi pótlék megosztott része már nem adómentes jövedelemnek minősül, hanem adóterhet nem viselő járandóságnak. Ez azt jelenti, hogy ezen ellátásokból külön adóelőleg nem kerül levonásra, azonban növeli az összevont adóalapot

Szerző: Szülők lapja
2009-10-01
Forrás: Szülők lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Ez a cikk 3644 napja frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Cikkünk a hirdetés után folytatódik

hirdetés

TERHESVITAMIN AKCIÓ

Vásárolj 3 havi kismamavitamint 15% kedvezménnyel, és ingyen házhozszállítással csak 9310 Ft-ért!  
Kattints ide, hogy le ne maradj! >>

Jódmentes változatban itt veheted meg >>

vonal

[x] hirdetés

Kit érint az adójogszabály változása?
Ha az egészségbiztosítótól pénzbeli ellátásban (terhességi-gyermekágyi segély, gyermekgondozási díj, táppénz, baleseti táppénz) részesülőnek folyósítanak rendszeres, vagy nem rendszeres adóterhet nem viselő járandóságot (GYES, családi pótlék), úgy erről nyilatkozatot tehet az ellátás (bér) kifizetőjének, azaz a regionális egészségbiztosítási pénztárnak.

Hogyan kell nyilatkozni?
Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár által rendszeresített „Nyilatkozat” kitöltésével és benyújtásával van lehetősége a magánszemélynek a nyilatkozatát megtenni.

Vigyázat! Ha nem töltöd ki helyesen, akkor magasabb előleget vonnak!
Ha a nyilatkozatban az igénylő az adóterhet nem viselő járandóság összegét nem közli, vagy a nyilatkozatot nem nyújtja be, úgy a levonandó adóelőleget az adótábla legmagasabb kulcsával kell megállapítani.


Nyilatkozat kitöltésénél erre figyelj!
A nyilatkozat tartalmával összefüggő minden változás esetén új nyilatkozatot kell adni.
A nyilatkozatot minden esetben alá kell írni, a nyilatkozat aláírás nélkül érvénytelen!


Hogyan kapod meg a nyomtatványt?
- A terhességi-gyermekágyi segélyben, gyermekgondozási díjban részesülő igénylők esetében az illetékes regionális egészségbiztosítási pénztár postán megküldi a nyilatkozat nyomtatványt, melyet postafordultával kell visszaküldeni.

- A táppénzben (ideértve azokat az igénylőket is, akik gyermekgondozási segély mellett munkát végzőként jogosultak táppénzre) részesülők számára a nyilatkozat nem kerül hivatalból kiküldésre.
Amennyiben az előzőekben említett jogszabályban meghatározottak szerint élni kívánnak a nyilatkozattételi jogosultságukkal, úgy a nyilatkozat letölthető a www.oep.hu/lakossági kezdőoldal/letölthető nyomtatványok/nyomtatványok biztosítottak részére menüpontból „Nyilatkozat adóterhet nem viselő járandóságról” címmel.

- A személyesen megjelenő ügyfeleink részére az ügyfélszolgálat munkatársai készségesen segítséget nyújtanak a nyilatkozat kitöltésével és benyújtásával kapcsolatban.


Forrás: Országos Egészségbiztosítási Pénztár


TGYÁS, GYED, GYES KALKULÁTOR >>
 

Címkék: kismama, adójogszabály, gyermekágyi segély, családi pótlék, adómentes jövedelem, nyilatkozat

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*
hirdetés

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

A nagyszülő GYES-re való jogosultsága
A nagyszülő GYES-re való jogosultsága

Nemcsak a szülő, hanem a nagyszülő is igénybe veheti a GYES-t, azaz a Gyermekgondozási segélyt. Cikkünkben a nagyszülők GYES-re való jogosultságának feltételeit gyűjtöttük össze. Dolgozhat-e a nagyszülő GYES mellett? Mennyi a GYES összege, ha nagyszülő igényli?

tovább a cikkre
Amit a GYED-ről, GYES-ről visszatérő kismamáknak feltétlenül tudnia kell!
Amit a GYED-ről, GYES-ről visszatérő kismamáknak feltétlenül tudnia kell!

A Gyedről, Gyesről visszatérő kismamák sokszor nincsenek tisztában vele, hogy mi jár nekik, illetve hogy nekik milyen kötelezettségeik vannak a munkáltatójuk felé.

tovább a cikkre
Szabadság számítása: Tgyás, Gyed, Gyes után is!
Szabadság számítása: Tgyás, Gyed, Gyes után is!

Szabadság-kalkulátorunk segítségével mindenki könnyedén kiszámolhatja, hogy mennyi szabadság jár neki. Akár munkaviszonyban van, vagy közalkalmazott, vagy pedagógus, a kalkulátor megmutatja, hogy mennyi szabadságra jogosult. Sőt, nálunk a TGYÁS, GYED, GYES után, vagy közben munkába visszatérő kismamák is megnézhetik, hogy mennyi szabadság jár nekik.

tovább a cikkre
CSED, GYED, GYES és ellátások kisokosa
CSED, GYED, GYES és ellátások kisokosa

Anyasági támogatás, Apanap, Állami támogatás kisgyermekes szülőknek is, Apanap, Apasági nyilatkozat, Álláskeresési támogatás, Babakötvény – Start számla, Betegszabadság, Biztosítási jogviszony, Családi kedvezmény, Családi pótlék, Családi ellátás az EU-ban, Csecsemőgondozási díj - CSED, Első házasok kedvezménye, Egyedülálló szülő, Egészségügyi Szolgáltatási Díj, Felmondási védettség, GYÁS (Tgyás, Terhességi gyermekágyi segély), GYED, GYED Extra, GYES, GYES Extra, GYET, Gyermekápolási táppénz, Gyermek után járó szabadság, Lakcímkártya, Start Plusz Kártya, Születési anyakönyvi kivonat, Születési támogatás, TAJ-kártya.

tovább a cikkre
Tgyás, Gyed, Gyes melletti munka
Tgyás, Gyed, Gyes melletti munka

Gyakran felmerülő kérdés, hogy a babákkal otthon maradó anyukák jövedelemkiegészítésként végezhetnek-e keresőtevékenységet. Cikkünkben bemutatjuk, hogy mikor lehet és mikor nem megengedett az ellátások melletti munkavégzés.

tovább a cikkre
GYES
GYES

Gyermekgondozási segélyre az a szülő (nevelőszülő) jogosult, aki a háztartásában legfeljebb hároméves gyermeket gondoz, vagy tízévesnél fiatalabb tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermeket tart el.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

hirdetés

BABÁT VÁRSZ?

Kíváncsi vagy, hogy mekkora? Mit érez? Hallja-e, ha beszélsz hozzá? Tudj meg mindent a babavárás csodájáról, miközben életed legfontosabb naplóját töltögeted a saját pocakos és ultrahang fotóiddal, érzéseiddel, élményeiddel. Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Almás őszibarack

Almás őszibarack

Gyümölcspépek >>
6 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 50 g alma 50 g őszibarack

Recept:

A meghámozott almát lereszeljük, lecsepegtetjük egy kevés frissen facsart citromlével. A barackot szintén meghámozzuk, ha kemény, lereszeljük az almareszelőn, ha puha, apró kockákra vágjuk és villával összetörjük, majd hozzákeverjük az almához.

(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Dr. Árvainé Koczok Márta

Dr. Árvainé Koczok Márta

tanácsadó szakpszichológus

tovább a szakértőhöz >>

Éjjeli felriadás

Kedves Édesanya!
Gyermeke valószínűleg az őt érő stresszt így tudja kezelni, a szülő közelsége a nyugtató számára. Ez valóban sok feszültséget generálhat otthon. Én első körben ki próbálnám deríteni, mi jelent most neki fokozott stresszt. Ki lehet próbálni relaxációs technikákat, melyeket könnyedén egy-egy relaxációs mesekönyv segítségével is megtanulhat. A technika rendszeres alkalmazása, a mindennapi feszültségek átbeszélgetése, a több játék, több szülői figyelem, megoldást hozhat. Ha azonban ez nem eredményez jelentős javulást, érdemes konzultálni egy szakemberrel.

Ezt olvastad már? [x]
Gyermekprogramok

Varázslények - Mesebeli küldetés kiállítás és játék a Vajdahunyadvárban: Ide vidd el a gyereket, imádni fogja!

vissza vissza