Síelés, snowboard, téli sportok külföldön: Mi a teendő, ha baleset ér? Mit kell tudnod a külföldi betegellátásról? Szakértő válaszol

Szatmáry Tünde Katalin

Hivatalos ügyek

Szatmáry Tünde Katalin


Síelés, snowboard, téli sportok külföldön: Mi a teendő, ha baleset ér? Mit kell tudnod a külföldi betegellátásról? Szakértő válaszol Síelni, snowboardozni szeretne a család külföldön? Tájékozódott már arról, hogy mit kell tennie, ha balesetet szenved? Van már EU-Kártyája? Legyen felkészült, ne kerüljön váratlan helyzetekbe az egészségügyi szolgáltatás igénybevételénél egy másik országban!

Síelni, snowboardozni szeretne a család külföldön? Tájékozódott már arról, hogy mit kell tennie, ha balesetet szenved? Legyen felkészült, ne kerüljön váratlan helyzetekbe az egészségügyi szolgáltatás igénybevételénél egy másik országban!

A tél örömei közé tartozik a síelés, snowboardozás, de vannak, akik nem Magyarországon, hanem külföldön szeretnének hódolni ezeknek az extrém sportoknak. A síelés és a snowboardozás nem veszélytelen. Mielőtt útra kelnek, érdemes tájékozódniuk, hogy milyen egészségügyi szolgáltatásokat vehetnek igénybe - ingyen vagy térítésmentesen - abban az adott országban, ahova utazni szeretnének.


A tél örömei a síelés és a snowboardozás, de van hozzá egészségügyi biztosítása?


Tudta például, hogy az európai uniós jogszabályok lehetővé teszik, hogy a síelők és a snowboardozók a magyar egészségbiztosítás terhére vegyék igénybe a szükséges egészségügyi ellátásokat?



Ezt azonban csakis azok tehetik meg, akik érvényes EU-Kártyával (Európai Egészségbiztosítási Kártyával) rendelkeznek. Amennyiben az adott ország polgárainak önrészt kell fizetnie, úgy a magyar biztosítottaknak is meg kell azt fizetnie.

Önrészek összege külföldi betegellátás esetén:
- Ausztriában 10-18 euro/nap
- Franciaországban a kezelés díjának 20%-az, de legalább 18 euro/nap
- Olaszországban szakorvosi ellátásért legfeljebb 36 euro/alkalom
- Szlovákiában 1,99 euro sürgősségi díj
- Svájcban 18 év alattiaknak 33 svájci frank, 18 év fölöttieknek 92 svájci frank (30 napos időszakonként fizetendő)

A számla utólagos megtérítése
Franciaország és Svájc azok az országok, ahol a kórházi tartózkodást nem igénylő biztosítottnak ki kell fizetni az igénybe vett egészségügyi ellátás költségeit egy összegben, hiába van EU-Kártyája. Ezekben az országokban a saját állampolgároknak is ezt kell tenniük, és a biztosító utólagosan fizet a részükre.

Előfordul más országokban is, hogy számlát adnak az ellátásról, ezt szintén ki kell fizetni. Az eredeti, kifizetett számlák alapján a hazatérés után, utólagosan igényelhető a megtérítés az illetékes kormányhivatalnál. A hivatal az adott ország társadalombiztosítója által támogatott megfelelő összeget téríti meg.

Ha nem EU-Kártyára vesz igénybe ellátást, az orvostól vagy kórháztól kap számlát, így az eredeti, kifizetett számla alapján igényelhet visszatérítést. Érdemes még elutazás előtt tájékozódni, hogy az adott országban, az adott helyen hol található a magyar egészségbiztosítással szerződött orvos, kórház, ahol az EU-Kártyával veheti igénybe az orvosi ellátást.

Miért érdemes külön biztosítást kötni?
Fontos és ajánlott az EU-Kártya mellé a síelni és snowboardozni vágyóknak, az extrém sportok kedvelőinek külön utasbiztosítást kötniük és egy plusz biztosítást helikopteres mentésre is. A hegyi balesetet szenvedők mentése és a völgybe való leszállítás általában minden országban díjköteles, vagyis a biztosítottnak kell kifizetnie. Különösen költséges a helikopteres mentés, ezért érdemes erre is kitérő biztosítást kötni.

Sok esetben a helyi egészségbiztosítás nem az egész mentőszámla összegét téríti meg, hanem abból csak egy előre meghatározott fix összeget. Különösen igaz ez Ausztriára, ahol a hegyi mentés díjából legfeljebb kb. 800 eurónak megfelelő összeget térítenek meg, ami a légi mentés költségeit jócskán meghaladhatja.

EU-Kártya és Utasbiztosítás
Az EU-Kártya és az utasbiztosítás sok esetben kiegészítik egymást.

A család kedvenc sportja a síelés és a snowboardozás? Ezt érdemes tudni, ha külföldre utaztok élvezni a téli sport örömeit

Olvasd el ezt is!
EU-Kártya igénylése, felhasználása, tudnivalók »»


Az Európai Uniós országok egészségbiztosítóinak az adatai csak tájékoztató jellegűek és változhatnak. Mindig érdemes előre tájékozódni az adott ország biztosítójánál!

Szerző: Németh Ági Róza (hazai és nemzetközi társadalombiztosítási ügyintéző) és Szatmáry Tünde Katalin (kiemelt hazai és nemzetközi nyugdíjszakreferens)
Forrás: Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő
Fotó: Pixabay

Szatmáry Tünde Katalin

Hivatalos ügyek

Szatmáry Tünde Katalin


2018.01.19