Adóbevallás 2018: a legfontosabb tudnivalók és határidők az idei adóbevallással kapcsolatban - NAV tájékoztató

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


Adóbevallás 2018: a legfontosabb tudnivalók és határidők az idei adóbevallással kapcsolatban - NAV tájékoztató Adóbevallás 2018: mikor értesít a NAV? Mi a teendő az szja-tervezettel? Mit kell tenni, ha van ügyfélkapus regisztrációd? Be lehet-e adni hagyományosan, papíron a 2018-as adóbevallást? A legfontosabb tudnivalók és dátumok! A tavalyi mintegy 4 millióhoz képest is több szja-bevallási tervezetet készít idén a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). A nyilvántartásában szereplő adatok alapján a mezőgazdasági őstermelőknek és az áfa fizetésére kötelezett magánszemélyeknek is összeállítja a bevallás tervezetét a NAV.

A tervezet egy ajánlat, de nem mindenkinek válik automatikusan bevallássá!
Az adóhivatal 2018. január 30-ai közleményében hozzátette, az adózóknak ebben a körében - azaz a mezőgazdasági őstermelők, valamint az áfa fizetésére kötelezett magánszemélyek - a tervezet egy ajánlat, amely nem válik automatikusan bevallássá, azt ki kell egészíteni az önálló tevékenységből származó, illetve az őstermelői bevételekkel, költségekkel.

A NAV az adóbevallási tervezet összeállításához a kifizetők, munkáltatók által benyújtott adatokat használja fel. A mezőgazdasági őstermelők és az áfa fizetésére kötelezett magánszemélyek számára az adóbevallási tervezet segít a bevallás kitöltésében. Az ilyen tevékenységgel kapcsolatos bevételek és költségek nem szerepelnek a NAV nyilvántartásában, így azokat az adóbevallási tervezet nem tartalmazza. Ezért az adóbevallási tervezetet az adózóknak ki kell egészíteniük az önálló, illetve az őstermelői tevékenység jövedelmével, és az ahhoz kapcsolódó fizetési kötelezettségekkel.

Ha nem egészítik ki, nem módosítják az adóbevallási tervezetet, az nem válik május 22-én érvényes személyijövedelemadó-bevallássá. Erre a kitöltő program külön figyelmezteti is az adózókat.

Ha a mezőgazdasági őstermelő éves bevétele a 600 ezer forintot nem haladta meg és nem volt más adóköteles jövedelme, akkor bevallást sem kell benyújtania.
 

Adóbevallás 2018 - A legfontosabb határidők


Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára korábban arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a NAV a változásokról, a teendőkről és a fontos határidőkről januárban valamennyi magánszemélynek tájékoztató levelet küld. Akiknek van ügyfélkapus regisztrációja, azoknak az értesítési tárhelyükre, míg az ügyfélkapuval nem rendelkezőknek a posta kézbesíti - 2018. január 31-ig - a személyre szabott értesítő levelet.

Az ügyfélkapus regisztrációval rendelkezők a tervezetet 2018. március 15-étől megnézhetik, jóváhagyhatják és akár módosíthatják is a webes felületen.

Ügyfélkapu-regisztráció hiányában 2018. március 19-éig SMS-ben (06-30/344-4304), a NAV honlapjáról elérhető űrlapon, formanyomtatványon (BEVTERVK), levélben, személyesen az ügyfélszolgálatokon, valamint a NAV Infóvonalon a 1819-es telefonszámon is kérhető a tervezet postázása.
 
Az egyéni vállalkozóknak is segít az adóhivatal, az e-szja webes kitöltő felületének használatával (www.nav.gov.hu/szja/szja) az egyéni vállalkozók gyorsabban és egyszerűbben tölthetik ki szja-bevallásukat. 2018. január 8-tól pedig már bárki beküldheti elektronikusan az szja 1+1 százalékos nyilatkozatát.

Azok, akik továbbra is a "régi" ÁNYK programmal szeretnék elkészíteni szja-bevallásukat, ugyancsak 2018. január 8-ától tölthetik azt le a NAV honlapjáról. A "hagyományos" papíralapú bevallási nyomtatvány az ügyfélszolgálatokon beszerezhető - jegyezte meg az államtitkár.

Az egyéni vállalkozók szja-bevallásának benyújtási határideje 2018. február 26.

Az egyéni vállalkozói tevékenységet nem végző magánszemélyeknek - a mezőgazdasági őstermelők és az áfa fizetésére kötelezettek is - a bevallást idén 2018. május 22-éig kell benyújtaniuk.

Forrás: MTI
Fotó: Pixabay

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


2018.01.31