Babakötvény 2018: ilyen változásokra számíthatsz idén! - Bővült a jogosultak köre és még kedvezőbbek a feltételek

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


Babakötvény 2018: ilyen változásokra számíthatsz idén! - Bővült a jogosultak köre és még kedvezőbbek a feltételek Babakötvény jár minden 2005. december 31. után született gyermeknek! Mi az a Babakötvény? Mekkora összegben jár? Ki kaphat magasabb összeget a Babakötvénnyel? Jár-e a külföldön született magyar gyerekek után? Babakötvény 2018-as változások! 2018 februárjától 5,4 százalékra nő a babakötvény kamata, vagyis jóval magasabb lesz, mint a bankok által fizetett betéti kamat - közölte Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerdán az MTI-vel.

A tárcavezető ismertette: a kiemelkedő kamatot azok kaphatják, akik a Magyar Államkincstárnál Start-értékpapírszámlát nyitnak és a támogatásból babakötvényt jegyeznek. Minden 2005. december 31. után született gyermek jogosult 42 500 forint életkezdési támogatásra, az összeget és a család befizetéseit a 18. születésnapja után tudja felhasználni - tette hozzá.

Varga Mihály hangsúlyozta, hogy a család éves befizetéseinek mértéke után évi 6 ezer forintig az állam 10 százalékos kiegészítést biztosít.

A babakötvény kamata jelenleg 3,4 százalék. 2018. február 1-jétől ez 5,4 százalékra nő, figyelembe véve, hogy a tavalyi 2,4 százalékos éves inflációhoz adódik 3 százalék kamatprémium.
 

Babakötvény - a legfontosabb tudnivalók


Kinek jár a babakötvény?
A Magyar Állam támogatást nyújt a fiatal felnőttek önálló életkezdésének anyagi megalapozása céljából babakötvény formájában:
- 2005. december 31. napját követően született Magyarország területén élő magyar állampolgár számára, valamint
- 2017. június 30. napját követően született Magyarország területén kívül élő magyar állampolgár vagy Magyar igazolvánnyal rendelkező személy javára.

Mekkora összeg jár a babakötvénnyel?
Az első utalási összeg jelenleg 42.500 forint.
A Magyarországon élő rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult, illetve a nevelésbe vett gyermek esetében a születés évét követő 7. évben (második utalási összeg) és a születését követő 14. évben (harmadik utalási összeg) újabb támogatást biztosít. A második és a harmadik utalási összeg 2006-ban született gyermekek esetében 42.000-42.000 forint; 2007-ben és azt követően születettek esetében pedig 44.600-44.600 forint.

Hogyan kapja meg a jogosult gyermek a babakötvényt?
A 2005. december 31. napját követően született Magyarországon élő magyar állampolgárságú gyermekek adatait a Nemzeti Adó- és Vámhivatal küldi meg a Magyar Államkincstár (a továbbiakban: Kincstár) számára az életkezdési letéti számla megnyitásának céljából, így a támogatást nem szükséges a törvényes képviselőnek megigényelnie.
Az életkezdési letéti számla megnyitásáról a törvényes képviselő írásbeli értesítést kap, mely tartalmazza a gyermek adóazonosító jelét is.

Mi a helyzet a külföldön született gyerekekkel?
A 2017. június 30. napját követően született Magyarország területén kívül élő magyar állampolgár vagy magyar igazolvánnyal rendelkező gyermek részére az életkezdési támogatás összegét kérelem útján meg kell igényelnie a törvényes képviselőnek. (Az igénylésre vonatkozó feltételeket a "Köldökzsinór program" tájékoztató tartalmazza az Államkincstár weboldalán.)

Mekkora a babakötvény kamata?
Az életkezdési letéti számlán kerül elhelyezésre az életkezdési támogatás összege, melyet – egészen a gyermek nagykorúságáig – a Kincstár évenként növeli az előző évi, hivatalosan közzétett éves átlagos fogyasztói árindex mértékével megegyező támogatással. Az életkezdési letéti számlákon nyilvántartott életkezdési támogatások összege után fizetett kamat mértéke 2018. évben 2,4%. Az így felhalmozott megtakarítást a 18. életévét betöltött gyermek a 23. életévének betöltéséig veheti fel.

Miért jobb áttenni a babakötvényt Start-értékpapírszámlára?
A törvényes képviselőknek a gyermek 18. életévének betöltéséig lehetőségük van arra, hogy az állam által nyújtott életkezdési támogatás összegét az életkezdési letéti számláról Kincstári Start-értékpapírszámlára helyezzék át.

A gyermek részére megnyitott Kincstári Start-értékpapírszámlára természetes személyek, illetve a belföldi települési önkormányzatok is teljesíthetnek befizetést, míg az életkezdési letéti számlára befizetések kezdeményezésére nincs lehetőség. Az egyéni befizetésekre az állam évente további támogatást nyújt, ezzel is ösztönözve a hosszú távú megtakarítási szándékot.

Évente a befizetések 10%-ának megfelelő, de legfeljebb évi 6.000 Ft állami támogatás jár, nincs számlavezetési díj, a gyermek 18. életévének betöltéséig keletkezett megtakarítás és hozam pedig mentesül mindennemű adó, járulék és illeték alól.

Forrás: MTI, Államkincstár
Fotó: Pixabay

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


2018.02.06