Elindult a babacsomagprogram! Kismamákat, kisgyerekes szülőket segítenek az ingyenes babacsomaggal - Ki jogosult rá?

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


Elindult a babacsomagprogram! Kismamákat, kisgyerekes szülőket segítenek az ingyenes babacsomaggal - Ki jogosult rá? Babacsomagprogram kismamáknak, kisgyerekes szülőknek: a tartós fogyasztási cikkeket tartalmazó, 20 ezer forint értékű csomagban a babák ellátásához szükséges eszközök vannak: digitális hőmérő, kifogó, pelenka, orrszívó, törlőkendő, takaró. Elindult a 2 milliárd 121 millió forint összértékű, elsősorban a hátrányos helyzetű édesanyákat és családjukat segítő babacsomagprogram - jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára Ófehértón szerdán.

Czibere Károly elmondta: a háromévesnél fiatalabb gyerekeket, szüleiket és a várandós édesanyákat segítő kezdeményezést a tavaly júniusban kezdődött, 18 milliárd forint összértékű élelmiszerosztási programhoz kapcsolódva indították el.
 

Babacsomagprogram - a legfontosabb tudnivalók


Mit tartalmaz a babacsomag?
A tartós fogyasztási cikkeket tartalmazó, 20 ezer forint értékű csomagban a legkisebbek ellátásához szükséges eszközök vannak, így például digitális hőmérő, kifogó, pelenka, orrszívó, törlőkendő és takaró - ismertette.

Hogyan jutnak el a babacsomagok az érintett édesanyákhoz?
A babacsomagot a gyermekjóléti szolgálatok segítségével mintegy 26 ezer hátrányos helyzetben élő, rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult gyermeket nevelő édesanya kapja meg 2020-ig évente egyszer - tette hozzá.

Rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény - ki jogosult rá?
A Kormányablak portál tájékoztatása szerint a gyermek rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult, ha a gyermeket gondozó családban az egy főre jutó havi jövedelem összege nem haladja meg
a) az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a 140%-át,
aa) ha a gyermeket egyedülálló szülő, illetve más törvényes képviselő gondozza, vagy
ab) ha a gyermek tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos, vagy
ac) ha a nagykorúvá vált gyermek megfelel a 20. § (3) vagy (4) bekezdésében foglalt feltételeknek (a nagykorúvá vált gyermek; - középfokú nappali oktatás munkarendje szerint tanulmányokat folytat és 23. életévét még nem töltötte be, vagy - felsőfokú oktatási intézmény nappali tagozatán tanul és a 25. életévét még nem töltötte be);
b) az öregségi nyugdíj legkisebb összegének 130%-át az a) pont alá nem tartozó esetben,
feltéve, hogy a vagyoni helyzet vizsgálata során az egy főre jutó vagyon értéke nem haladja meg külön-külön vagy együttesen a gyermekvédelmi törvényben meghatározott értéket.

Hol lehet kérvényezni a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményt?
A rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény és az ahhoz kapcsolódó pénzbeli ellátás iránti kérelmet a szülő vagy más törvényes képviselő, illetve a nagykorú kérelmező a lakcíme szerint illetékes települési önkormányzat polgármesteri hivatalánál vagy a kormányablaknál terjesztheti elő.

A pénzbeli és természetbeni ellátások megállapítását nevelési-oktatási intézmény, gyámhatóság, továbbá más családvédelemmel foglalkozó intézmény, illetve természetes személy vagy a gyermekek érdekeinek védelmét ellátó társadalmi szervezet kezdeményezheti. További információk itt »

Forrás: MTI
Fotó: Pexels

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


2018.02.01