SZÉP-kártyád van? Sok pénzt elbukhatsz, ha feledékeny vagy! - Mire kell most nagyon odafigyelned?

Horváth Zsolt

Hivatalos ügyek

Horváth Zsolt


SZÉP-kártyád van? Sok pénzt elbukhatsz, ha feledékeny vagy! - Mire kell most nagyon odafigyelned? Tudta, hogy évente óriási összegű pénzt veszítenek a munkavállalók a feledékenységük miatt? A munkáltatók és a munkavállalók körében igen népszerűek a SZÉP kártyás juttatások. Viszont nem szabad elfelejteni, hogy a SZÉP kártyára érkezett pénz felhasználási ideje kötött.

Tudta, hogy évente óriási összegű pénzt veszítenek a munkavállalók a feledékenységük miatt? Lehet, hogy Ön is köztük van, pedig egy egészen egyszerű dologról van szó, ami kis figyelemmel megkímélheti attól, hogy olyan pénzt bukjon el, ami már az Ön zsebében volt.

A munkáltatók és a munkavállalók körében igen népszerűek a SZÉP kártyás juttatások. Minden évben sokan választják ezt a béren kívüli juttatást a munkáltatónál működő Cafeteria rendszeren belül. Ezt a legjobban az mutatja meg, hogy a kimutatások szerint évente 100 milliárdhoz közeli összegeket költünk el SZÉP kártyákról.

Május 31. a határidő!
Minden évben megüti a milliárdos összeget a SZÉP kártyákon bennmaradt pénz, ugyanis az arra utalt összegnek van egy felhasználási ideje, mely nem más, mint a juttatás évétől számított második év május 31.



Így tehát, idén május 31-én lejár a 2016. december 31-ig SZÉP kártyákra átutalt összegek érvényessége, így ezek az összegek a határidő lejárta után a kártyabirtokos számára elvesznek, és azt nem tudja később felhasználni. Sőt a bennmaradt összegeket visszautalják az azt adó munkáltató részére.

Mit lehet tenni? Nagyon egyszerű - el kell költeni! Sokszor fordul elő olyan helyzet, hogy a lejárathoz közeledve már nem tudjuk felhasználni a kártyán lévő összeget, legalábbis ezt hisszük. Íme néhány tipp, hogy megmentse a pénzét!
 

3+1 tipp, hogy ne maradjon bent a SZÉP-kártyádon pénz


1. Fizessen most, utazzon el később!
Fontos, hogy a SZÉP kártyával való fizetésnek és az utazás időpontjának nem kell egy időben történnie. Akár egy év végi utat is le tud foglalni előre, és ki tudja egyenlíteni a számlát a lejárati idő előtt. Sőt, sok szálláshelyen ajándékutalványt is vehet, amit később arra használ fel, amire akar.

2. Esetleg egy kis kultúra?
Jön a fesztiválszezon, nyomás a jegyekért, és tessék megvenni időben, elővételben, akár ajándékba másnak - gyermekünk biztos örülni fog neki. Persze akár színházi bérletet is vehetünk belőle.

3. Izmos kockahas - bombaalak
Nyakunkon a nyár, irány az edzőterem. A SZÉP kártyát elfogadó helyeken szintén el tudja költeni az azon szereplő összeget, mondjuk fitneszbérletre. Ez az igazi "kellemest a hasznossal" kombináció.

3+1. Családi programok
Állatkert, csoportos sportolás, túrák, kalandparkok, aztán egy jó kis étterem a családdal. Hmm, jól hangzik. Ezekre mind-mind el lehet költeni a SZÉP kártyán lévő összegeket.

Nyilván arra figyelni kell, hogy a SZÉP kártya melyik alszámlájára kértük a munkáltatói juttatást, mivel azok felhasználási köre alszámlánként eltérő, így mindig célszerű már a Cafeteria nyilatkozat megtételekor átgondolni, hogy melyiket tudjuk majd felhasználni a legjobban.

Még mindig 4 milliárd, május 31-ig elköltendő forint van a SZÉP-kártyákon - MTI közlemény
A május elsejei hosszú hétvégét követően hozzávetőleg négy milliárd forint maradt a Széchenyi Pihenőkártyákra 2016-ban feltöltött, május 31-én lejáró összegekből - derül ki az MTI-nek nyilatkozó kártyakibocsátók tájékoztatásából.

Az OTP Bank Szép-kártyáin a május 31-én lejáró összegből még három milliárd forint maradt 236 ezer munkavállalónál a hosszú hétvége után - tájékoztatta pénteken az MTI-t közleményében a bank. A hamarosan lejáró keret az ünnepnapok alatt 146 millió forinttal csökkent az OTP-nél. A bankcsoportnál a Szép-kártyákra 2016-ban feltöltött 77,2 milliárd forintnak több mint 96 százalékát már felhasználták a kártyabirtokosok.

Az MKB Banknál a Szép-kártyákon mintegy 41 ezer munkavállalónak összesen 508 millió forint egyenlege maradt a 2016-ban nyújtott munkáltatói juttatásból - közölte a pénzintézet az MTI kérdésére. A pénzintézetnél a szálláshely alszámláján 204 millió forint, a vendéglátásén 178 millió forint, míg a szabadidőén 126 millió forint pihen. A 13,6 milliárd forintos eredeti keret 3,7 százaléka vár még elköltésre az MKB-nál.

A K&H Banknál 400 millió forintnyi összeg áll a Szép-kártyákon, azokból az utalásokból, amelyeket a hónap végéig fel kell használni. Az elmúlt egy hónapban csaknem a 13 százalékát költötték el a kártyabirtokosok a rendelkezésre álló összegnek - küldte írásos válaszában a pénzintézet. A banknál a legnagyobb részt a szállás zsebből költötték, ezt követi a vendéglátás és a szabadidő zseb.

A jelenlegi szabályozás értelmében azok, akiknek a Szép-kártyáikra 2016-ban utalták a juttatást, május 31-ig költhetik el a keretüket. A határidőt követően lejár a juttatások érvényessége és a fel nem használt összegek visszakerülnek a munkáltatókhoz.

Szerző: Horváth Zsolt munkaügyi szakértő; MTI
Fotó: Pixabay, privatbankar.hu

Horváth Zsolt

Hivatalos ügyek

Horváth Zsolt


2018.05.07