Figyelem, termékvisszahívás! Veszélyes vegyszer oldódik ki a gyerekeknek szánt pohárból, ne használd!

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Figyelem, termékvisszahívás! Veszélyes vegyszer oldódik ki a gyerekeknek szánt pohárból, ne használd! A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) értesült arról, hogy gyerekeknek szánt, kínai „bambusz” pohárból mértek melamin kioldódást. A kifogásolt termékből Magyarországra is szállítottak. A német nagykereskedő elrendelte a termék piacról történő kivonását és visszahívását. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a RASFF rendszeren keresztül értesült arról, hogy gyerekeknek szánt, kínai „bambusz” pohárból mért melamin kioldódást a szlovén hatóság július közepén. A kifogásolt termékből Magyarországra is szállítottak.

A jelentés szerint a német nagykereskedő elrendelte a termék piacról történő kivonását és visszahívását.
 

Gyerekeknek szánt pohárból mértek melamin-kioldódást


A vonatkozó jogszabályok értelmében az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagok és tárgyak nem változtathatják meg az élelmiszer összetételét vagy érzékszervi tulajdonságait. Tekintettel arra, hogy a nevezett termékből hő hatására melamin oldódik ki, a Nébih kéri a vásárlókat, hogy aki rendelkezik háztartásában az alábbi azonosítókkal ellátott pohárral, ne használja azt!



A termék azonosító adatai
    A termék neve: NUBY bambusz ivópohár („NUBY Bamboo TRINKLERNBECHER 1ST”)
    Forgalmazó: Müller Drogéria Magyarország Bt.
    Tételszám: 600240
    EAN kód: 048526055029
    RASFF referenciaszám: 2018.2124



Mit kell tudni a melaminról?
A melamin nitrogéntartalmú, heterociklusos, aromás szerves vegyület. Elsősorban a műanyagiparban alkalmazzák formaldehidgyanták készítésére, de ciromazin származékát rovarölő szerként is felhasználják. A melamin tartalmú edényekből, konyhai eszközökből hő hatására melamin oldódhat ki, amely vesekárosodást idézhet elő.



Forrás: Nébih

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2018.08.07