Óraátállítás 2018: Mikor kell átállítani az órát 2018 őszén? Melyik napon kezdődik a téli időszámítás 2018-ban?

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


Óraátállítás 2018: Mikor kell átállítani az órát 2018 őszén? Melyik napon kezdődik a téli időszámítás 2018-ban? Az óraátállítás mostanában gyakran előkerül - egyelőre azonban még tekergetjük az óránkat. Melyik nap kell áttérni a téli időszámításra 2018 őszén? Merre kell állítani az óránkat? Az óraátállítás mostanában gyakran előkerül - egyelőre azonban még tekergetjük az óránkat - azt is eláruljuk, mikor és merre.

2 éve el akarták törölni
2016-ban az derült ki egy felmérésből, hogy az emberek négyötöde szíve szerint eltörölné az óraátállítást. Az ellenzők kétharmada örökre a nyári időszámítást tartaná meg, 23 százalékuk a téli időszámításra állna át, míg 13 százalékuk az időzónaváltást támogatná - ennek értelmében a greenwichi középidőhöz nem 1, hanem 2 órát adnánk.

Rossz hatással van az emberek többségére
A válaszadók fele az óraátállítás negatívumai közé sorolja a biológiai egyensúly felborulását, valamint a nehézkes átállást. A téli időszámítás ellenzőinek fő érve pedig a korai sötétedés: 10-ből 4 emberben a korai sötétség rossz közérzetet vált ki, a felmérés résztvevőinek nagyobbik hányada ilyenkor munka után már nem is nagyon megy a szabadba.

Egységes időszámítást akarnak
Idén ősszel a téma ismét előkerült, miután Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke augusztus 31-én a ZDF német országos közszolgálati televíziónak azt nyilatkozta, az emberek akaratának megfelelően meg kell szüntetni az évenként kétszeri óraátállítást, és át kell térni az állandó nyári időszámításra.

Óraátállítás 2018: Mikor kell átállítani az órát 2018 őszén? Melyik napon kezdődik a téli időszámítás 2018-ban?

A magyaroknak a téli időszámítás lenne jobb
Bár a magyar Alvásszövetség az óraátállítás eltörlése mellett van, szerintük Magyarországon nem azzal járnánk jól, ha a nyári időszámítás állandósodna, hanem hogy ha egész évben a téli időszámítás szerint élnénk. Mint hangsúlyozták, számunkra az eredeti, az időzónánknak megfelelő idő visszaállítása lenne a legésszerűbb döntés élettani, egészségügyi szempontból. Évezredek óta élünk ebben a rendszerben, és ez a jelenlegi téli időszámításnak felel meg.

- A nyári időszámítás bevezetése - az eredeti és csillagászati szempontokon is alapuló téli helyett - azt jelentené, hogy a korai kelést télen, sötétben is erőltető időszámítás lépne érvénybe, mely szerint decemberben az első iskolai tanórák vagy munkaórák idején még teljes sötétség uralkodna kint, és a pirkadat legtöbbünket a munkahelyünkön érne - hangsúlyozták közleményükben.

Mikor kell átállítani az órát 2018 őszén?
Akárhogy is, az óraátállítás egyelőre maradt: 2018-ban október 28-án, vasárnap hajnalban 3 órakor kell visszaállítani az órákat 2 órára, ekkor veszi kezdetét a téli időszámítás. Ami azt jelenti, hogy reggel ugyan hamarabb világosodik, de délután hamarabb is kezd el lemenni a nap. Viszont egy órával meghosszabbodik a hétvégénk.

Olvasd el ezt is!
Óraátállítás eltörlése - Miért járnánk rosszabbul, ha a nyári időszámítás állandósulna? »

Forrás: MTI, Alvásszövetség
Fotó: Pixabay

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


2018.10.24