Családi adókedvezmény 2019 - Összege, teendők, szakértő válaszol

Horváth Zsolt

Hivatalos ügyek

Horváth Zsolt


Családi adókedvezmény 2019 - Összege, teendők, szakértő válaszol Ahogy azt a családosok már megszokhatták minden év elején nyilatkozatot kell leadniuk a munkáltatójuk felé, ha szeretnék a családi adókedvezményt a havi jövedelmükből érvényesíteni. Horváth Zsolt munkaügyi szakértőnk számszerűsíti a tényeket. Ahogy azt a családosok már megszokhatták minden év elején nyilatkozatot kell leadniuk a munkáltatójuk felé, ha szeretnék a családi adókedvezményt a havi jövedelmükből érvényesíteni. Nincs új a nap alatt, ezt bizony idén is meg kell tenni.

A családi adókedvezmény tekintetében nagy meglepetéseket ugyan nem hoztak az adótörvények, de azért mégis van egy igen fontos változás, miszerint a kétgyermekesek 2019-ben havonta és gyermekenként nettó 2.500 Ft-tal több kedvezményt tudnak érvényesíteni az adóköteles jövedelmükből, mint az elmúlt évben, és így a nettó bérük ennyivel magasabb lesz.
 

Családi adókedvezmény 2019 - Idén is többet vihetünk haza


Mit jelent ez számokban?
A családi adókedvezmény 2019-ben – az eltartottak lélekszámától függően – kedvezményezett eltartottanként és jogosultsági hónaponként egy eltartott esetén 66.670 Ft, kettő eltartott esetén 133.330 Ft, három vagy annál több eltartott esetén 220.000 Ft. Ez a nettó bérben egy eltartott esetén 10.000 Ft-ot, kettő eltartott esetén 20.000 Ft-ot, három vagy annál több eltartott esetén 33.000 Ft-ot jelent kedvezményezett eltartottanként.

Családi adókedvezmény 2019 - Idén is többet vihetünk haza

Az igénylésnél fontos tudnunk, hogy ki számít kedvezményezett eltartottnak, és ki az eltartott, mivel egy rossz nyilatkozattétel miatt akár adóhátralékunk is keletkezhet, ráadásul ilyenkor az ezzel járó 12%-os bírsággal is számolnunk kell.

Kedvezményezett eltartottnak minősül:
- akire tekintettel a magánszemély a családtámogatási törvény alapján családi pótlékra jogosult,
- aki a családi pótlékra saját jogán jogosult,
- a rokkantsági járadékban részesülő személy,
- a magzat (a fogantatás 91. napjától a világra jöttét megelőző hónapig az erről szóló orvosi igazolás alapján),
- a bíróság döntése, egyezség, a családi pótlék folyósítójánál tett közös nyilatkozat alapján közösen felügyelt gyermek mindkét szülőnél, valamint a szülők házastársainál is.

Eltartottnak minősül:
- a kedvezményezett eltartott,
- az, aki a családtámogatási törvény szerint a családi pótlék összegének megállapítása szempontjából figyelembe vehető vagy figyelembe vehető lenne, akkor is, ha a kedvezményezett eltartott után
  •     nem családi pótlékot állapítanak meg (pl. rokkantsági járadékot folyósítanak),
  •     családi pótlékot nem állapítanak meg (pl. magzat esetében),
  •     vagy a családi pótlék összegét a gyermekek száma nem befolyásolja (pl. tartósan beteg gyermek után járó emelt összegű családi pótlék esetében)

Ha az eltartott gyermek már elmúlt 18 éves
A kétgyermekesek figyelmét külön felhívnám arra az esetre, amikor a nagyobbik eltartott már egy olyan 18 évnél idősebb gyermek, aki felsőoktatási intézményben első akkreditált felsőfokú iskolai rendszerű szakképzésben, első egyetemi vagy főiskolai szintű képzésben részt vevő hallgató és rendszeres jövedelemmel nem rendelkezik. Ebben az esetben ugyanis az eltartottak száma kettő. És bár csak egy kedvezményezett eltartott után lehet igényelni a családi adókedvezményt, de a két eltartottra vonatkozó 133.330 Ft összegben.

Erre mindenképp érdemes odafigyelni, hiszen ez havonta nettó 10.000 Ft-tal jelent többet, mintha csak egy gyermek után kérnénk a kedvezményt!

Szeretne nyilatkozni? Az ehhez szükséges nyomtatványt innen letöltheti! »

Ezzel a mostani évvel véget ért az a 4 éves időszak, amely alatt a kétgyermekesek családi kedvezményét a duplájára emelték. De ki tudja, hátha nem áll meg ezzel ez a folyamat, és további adókedvezményeket vezetnek be a családok támogatása érdekében.

Szerző: Horváth Zsolt munkaügyi szakértő
Fotó: Pixabay

Horváth Zsolt

Hivatalos ügyek

Horváth Zsolt


2019.02.12