Adó 1 százaléka 2019: Több mint 30 ezer szervezet közül választhatod ki idén, hogy kinek adod az adód egy százalékát

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


Adó 1 százaléka 2019: Több mint 30 ezer szervezet közül választhatod ki idén, hogy kinek adod az adód egy százalékát A legtöbben gyermekek fejlődésére és gyógyítására vagy állatmenhelyeknek ajánlják fel adójuk 1 százalékát, amelyről május 20-ig lehet rendelkezni - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. A NAV honlapján valamennyi lehetséges kedvezményezett megtalálható. A legtöbben gyermekek fejlődésére és gyógyítására vagy állatmenhelyeknek ajánlják fel adójuk 1 százalékát, amelyről május 20-ig lehet rendelkezni - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), 2019. március 5-én, kedden az MTI-vel.
 

A legtöbben gyermekek gyógyítására és állatmenhelyekre adják adójuk 1 százalékát


Felajánlásokat kizárólag azok a civil szervezetek kaphatnak, amelyek korábban regisztráltak a NAV-nál, valamint a technikai számmal rendelkező, bevett egyházak és a kiemelt költségvetési előirányzat, amely az idén is a Nemzeti Tehetség Program - jegyezték meg. A NAV honlapján a több mint 30 ezer lehetséges kedvezményezett megtalálható, itt »



Hogyan lehet rendelkezni az adó 1 százalékáról?

- A rendelkezőnyilatkozat elektronikusan, papíralapon vagy személyesen is benyújtható a NAV-hoz, akár a bevallás részeként, akár önálló nyilatkozatként is a "18EGYSZA" lapon.
- Az adóhivatal szerint az szja 1+1 százalékáról rendelkezni legegyszerűbben ügyfélkapus hozzáféréssel a NAV webes kitöltőprogramjával lehet.
- A korábbi évek gyakorlatával egyezően a munkáltatók továbbra is összegyűjthetik a munkavállalóik nyilatkozatát. A nyilatkozatot tartalmazó, kívül aláírt borítékot a munkáltatónak zárt csomagban kell továbbítania az adóhivatalhoz.

Más az eljárás a technikai és a civil kedvezményezetteknek történő felajánlás között
Tavalytól a bevett egyház technikai számára szóló rendelkezőnyilatkozatot a NAV mindaddig automatikusan figyelembe veszi, amíg a felajánló újabb nyilatkozattal nem jelöl meg másik technikai számos kedvezményezettet, vagy a korábbi nyilatkozatát nem vonja vissza. A civil kedvezményezett és a kiemelt költségvetési előirányzat számára viszont évente kell megtenni a felajánlást.

Ez is fontos lehet!
Nyilatkoztál idén a családi adókedvezménnyel kapcsolatban? »


Forrás: MTI
Fotó: Pixabay

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


2019.03.07