A magyar nők örülnének, ha a nőnap, azaz március 8. munkaszüneti nap lenne

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


A magyar nők örülnének, ha a nőnap, azaz március 8. munkaszüneti nap lenne A nők többsége azt szeretné, ha a nemzetközi nőnap munkaszüneti nap lenne, a családvédelmi intézkedések közül pedig a teljes bölcsődei ellátás megvalósításával értenek egyet, derült ki egy friss felmérésből. A nők többsége azt szeretné, ha a nemzetközi nőnap munkaszüneti nap lenne - egyebek közt ez derül ki abból a felmérésből, melyet a Magyar Szakszervezeti Szövetség Nő Tagozatának megbízásából az IDEA Intézet készített. Az eredményeket a 168 óra összegezte.

Kik töltötték ki a kérdőívet?
A kérdőívet 738-an töltötték ki, ebből 72 százalék volt nő. Az összes kitöltő egyharmada Budapesten, egyharmada városban, 19 százaléka megyei jogú városban, 17 százalék pedig községben élő.

Ami az életkori eloszlást illeti, a válaszolók többsége 18-49 év közötti volt, egynegyedük 50-59 év közötti, a maradék 10 százalék pedig 60 év feletti.


Jól jönne egy plusz munkaszüneti nap? (illusztráció)

Berlini mintára legyen nálunk is munkaszüneti nap a nőnap
A kérdőívet kitöltő szakszervezeti tagok 28 százaléka hallott arról, hogy a nemzetközi nőnapot 2018 őszén Berlinben munkaszüneti nappá nyilvánították, és 75 százalékuk (férfiak és nők is) értett egyet azzal, hogy a nemzetközi nőnap munkaszüneti nap legyen Magyarországon is, míg 19 százalékuk nem támogatja ezt az ötletet.

Családvédelmi intézkedések - melyikkel értettek egyet a kitöltők?
Nem meglepő módon a kitöltők 82 százaléka hallott Orbán Viktor 2019. február 10-én megtartott évértékelőjében elhangzott családvédelmi intézkedésekről.  Ezek közül legtöbben a teljes bölcsődei ellátás megvalósításával értenek egyet, ezt követi a CSOK kiterjesztése a használt lakásokra, majd a fiatal házasok gyermekvállalási támogatása, valamint a nagyszülői gyed bevezetése.

Metoo botrány - reakciók
A "metoo" körüli állandósuló médiaérdeklődés ellenére a kitöltők 62 százaléka nem hallott arról, hogy a hazai "metoo" botrány egyik érintettje, Marton László színházi rendező Veszprémben újra rendez.
Részben emiatt is a kitöltők 51 százaléka nem tudott állást foglalni abban a kérdésben, hogy a Vígszínház korábbi főigazgatója "megbűnhődött már" a zaklatásos ügyeiért.
A kitöltők 40 százaléka viszont egyértelműen jelezte: nem ért egyet azzal, hogy Marton László "megbűnhődött már" a zaklatásos ügyeiért.

Ez is érdekelhet:
Munkaszüneti napok, hosszú hétvégék, ledolgozós szombatok 2019-ben »


Forrás: 168 óra
Fotó: Pixabay

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


2019.03.08