Figyelem, változás! Itt a lista, kinek jár majd az ingyen tankönyv a 2019/2020-as és a 2020/2021-es tanévben

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Figyelem, változás! Itt a lista, kinek jár majd az ingyen tankönyv a 2019/2020-as és a 2020/2021-es tanévben A 2020/2021-es tanévtől minden diák ingyenesen juthat hozzá a tankönyvekhez a köznevelésben és a szakképzésben - mondta az oktatási államtitkár. 2019 őszén még csak az elsőtől kilencedik osztályba járó diákok, míg a 2020-21-es tanévtől minden diák ingyenesen juthat hozzá a tankönyvekhez a köznevelésben és a szakképzésben.

Ingyenes tankönyvek mindenkinek
Bódis József oktatási államtitkár, a VI. kerületi Bajza utcai általános iskolában tartott sajtótájékoztatón rámutatott: ezzel befejeződik a 2013-14-es tanévben indult folyamat, amellyel felmenő rendszerben vezették be az ingyenes tankönyvellátást. A mostani tanévben az első kilenc évfolyamon juthattak hozzá térítésmentesen a tankönyvekhez a diákok - emlékeztetett.

Ez feltehetően így is marad, tehát a 2019/2020-as tanévben az 1-9. évfolyamig járó diákok számíthatnak az ingyen könyvekre. A 2020-21-es tanévtől viszont már minden diák ingyenesen juthat hozzá a tankönyvekhez a köznevelésben és a szakképzésben, hangsúlyozta.

Az eduline.hu továbbá felsorolja azt is, kinek jár még a térítésmentes tankönyvellátás, megfelelő igazolások mellett. E szerint ingyen tankönyvet kapnak
- a tartósan beteg,
- a sajátos nevelési igényű (mozgásszervi, érzékszervi, értelmi vagy beszédfogyatékos, több fogyatékosság együttes előfordulása esetén halmozottan fogyatékos, autizmus spektrum zavarral rendelkezik, pszichés fejlődés zavarai miatt a nevelési, tanulási folyamatban tartósan és súlyosan akadályozott), - a három- vagy többgyermekes családban élő,
- a nagykorú és saját jogán iskoláztatási támogatásra jogosult,
- a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő,
- illetve a nevelésbe vett vagy utógondozói ellátásban részesülő
diákok.

Egyenlő esély, minőségi tankönyvek
Az oktatási államtitkár az intézkedés céljaként jelölte meg, hogy egyenlő esélyt biztosítsanak minden diák számára. Fontosnak nevezte azt is, hogy minőségi tankönyveket tudjanak a tanulóknak adni.

Az ingyenes tankönyvellátásra eddig több mint 12 milliárd forintot fordítottak évente, ez a forrás tovább bővül majd - tette hozzá Bódis József.




15 ezer forintot spórolnak így a családok
Kiemelte: az intézkedéssel, amely egymillió százötvenezer diákot érint és egy-egy tanuló esetében 10-15 ezer forintos támogatást jelent, jelentős terhet vesznek le a családok válláról.

Gloviczki Zoltán, az Oktatási Hivatal (OH) elnöke arról beszélt, hogy a tankönyvjegyzékben idén egyetlen területen volt változás: a jegyzék lezárásának időpontja február 15-ére került át. Ez alól a sajátos nevelési igényű tanulók kiadványai és a nemzetiségi tankönyvek jelentenek kivételt, ott június a határidő - jelezte.

Az OH elnöke visszautasította, hogy a kínálat nagymértékben szűkült volna. Elmondta: csaknem 3000 cím szerepel a jegyzéken, és ezek mintegy fele nem állami kiadású.

Nagy a választék
Kitért arra is, hogy az idén 1,4 milliárdot fordítanak arra, hogy köztudottan népszerű tankönyveket megvásároljanak az állami portfólió részére, például Mohácsy Károly irodalomkönyveit vagy a Hajdu-féle matematikasorozatot. Csökkenés volt ugyanakkor az idegen nyelvi tankönyveknél, de még így is széles palettáról lehet választani.

A pedagógusoknak április 30-ig van lehetőségük a tankönyveket megrendelni, az esetleges módosításokat június 30-ig tehetik meg, ezután összesítik a rendeléseket országosan, a múlt évhez hasonlóan idén is mintegy 13 millió tankönyvvel számolnak. Az iskolákba augusztusban, előre egyeztetett időpontban, szállítják a könyveket, a hónap végére minden intézményben ott lesznek a szükséges számú kiadványok. Pótrendelésekre augusztus 21-e és szeptember 15-e között lesz lehetőség.

Forrás: MTI
Fotó: Freepik/creativeart

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2019.04.03