Figyelem, termékvisszahívás: Ha ilyen tálkát vettél, nehogy használd! - Veszélyes vegyszerek oldódnak ki belőle

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Figyelem, termékvisszahívás: Ha ilyen tálkát vettél, nehogy használd! - Veszélyes vegyszerek oldódnak ki belőle Határérték feletti formaldehid és melamin kioldódást mért a hatóság különféle bambusztálkákból, a termék nálunk is kapható a Müller boltokban. Kereskedelemben történt hatósági ellenőrzés során a német hatóság határérték feletti formaldehid és melamin kioldódást mért bambusztálkákból. A kínai eredetű Bamboo Fibre Products termékből hazánkba is érkezett, a Müller Drogéria üzletibe. A Nébih a RASFF rendszeren keresztül értesült az esetről.

A kifogásolt Bamboo Fibre Products termékek adatai:
SUNNY flamingó motívumos 20 cm-s bambusz tányér - Tételazonosító: 81601
SUNNY kerek bambusz tálca 30 cm-s – Tételazonosító: 81594
SUNNY flamingó motívumos 14 cm-s bambusz salátástálka - Tételazonosító: 81604
SUNNY flamingó motívumos 20 cm-s bambusz salátástálka - Tételazonosító: 81605
RASFF referenciaszám: 2019.2417


Most trendi, flamingós minta van a kistálkákon

A vonatkozó jogszabályok értelmében az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagok és tárgyak nem változtathatják meg az élelmiszer összetételét vagy érzékszervi tulajdonságait. Mivel a termékből formaldehid és melamin oldódhat ki, ezért a Nébih kéri a vásárlókat, hogy aki rendelkezik háztartásában a fenti azonosítókkal ellátott tálkával, ne használja azt!

A melaminról
A melamin nitrogéntartalmú, heterociklusos, aromás szerves vegyület. Elsősorban a műanyagiparban alkalmazzák formaldehidgyanták készítésére, de ciromazin származékát rovarölő szerként is felhasználják. A melamin tartalmú edényekből, konyhai eszközökből hő hatására melamin oldódhat ki, amely vesekárosodást idézhet elő.

A formaldehidről
A formaldehid olyan vegyület, amelyet főként műanyag gyanták, ragasztók előállításához használnak, de megtalálható a kipufogógázokban és a cigarettafüstben is. Kis mennyiségben élelmiszerekben is előfordulhat természetes módon, illetve szennyezőanyagként, például műanyagokból történő kioldódás révén. A formaldehid az emberi szervezetbe leggyakrabban a levegővel együtt kerül be. Nagy mennyiségű belélegzése szem- és légzőszervi irritációt okoz, hosszútávon pedig növelheti bizonyos daganatos megbetegedések kockázatát.

Forrás, fotó: Nébih

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2019.07.08