Bölcsődei támogatás 2019: Havi 40 ezer forintot kaphatsz, ha bölcsis gyermeked mellett dolgozni mész - Részletek!

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


Bölcsődei támogatás 2019: Havi 40 ezer forintot kaphatsz, ha bölcsis gyermeked mellett dolgozni mész - Részletek! Vissza nem térítendő, havi maximum 40 ezer forintos támogatást kaphatnak azok a szülők, akik visszamennének dolgozni, de gyermeküket csak családi vagy munkahelyi bölcsődében tudják elhelyezni. Mondjuk a részleteket! Vissza nem térítendő, havi maximum 40 ezer forintos támogatást kaphatnak azok a szülők, akik visszamennének dolgozni, de gyermeküket csak családi vagy munkahelyi bölcsődében tudják elhelyezni. Mondjuk a részleteket!

A Magyar Államkincstár vissza nem térítendő támogatást nyújt a kisgyermeket nevelő szülők munkaerőpiaci visszatérésének támogatása céljából. A támogatás folyósítása az ország egész területén biztosított, a kevésbé fejlett régiókban uniós társfinanszírozás, a Közép-magyarországi Régióban pedig hazai költségvetési forrás révén.

Maximum 40 ezer forint
A támogatás keretében a Kincstár maximum havi 40 ezer forint összeghatárig támogatást nyújt a munkahelyi, illetve családi bölcsődékben elhelyezett kisgyermekek személyi térítési díjára vonatkozóan. Amennyiben a gyermek elhelyezéséért fizetett díj kevesebb, mint 40 ezer forint, akkor a támogatás összege a bölcsődei havidíj összegével megegyező lesz, amennyiben pedig meghaladja a 40 ezer forintot, akkor a különbözetet a szülőknek szükséges fedezniük.

A végleges feltételeket a Magyar Államkincstár a továbbadott támogatásokra irányadó jogi szabályozás és a fenti pályázati felhívás alapján közleménnyel kiadott pályázati kiírásban teszi közzé.

Kik kaphatják meg a 40 ezer forintos bölcsődei támogatást?
A projektek keretében a Kincstár azon, gyermekük után családtámogatásban már részesült szülők (vér szerinti, nevelő és örökbefogadó szülők; továbbiakban: szülő) számára biztosít támogatást, akik:

- 20 hetesnél idősebb kisgyermeket nevelnek

- munkaerőpiaci visszatérésük érdekében gyermeküket a munkavégzés idejére családi vagy munkahelyi (azaz nem ingyenes, állami) bölcsődében helyezik el

- a támogatási kérelem beadásakor még nem rendelkeznek aktív munkaerőpiaci státusszal, azaz nem dolgoznak aktívan

- a támogatásra való jogosultság nem szűnik meg abban az esetben, ha a szülő a támogatás időtartama alatt csecsemőgondozási díjra válik jogosulttá

A szülő több gyermekre tekintettel is igényelhet támogatást, amennyiben a támogatási követelmények több gyermek esetében is teljesülnek. Ebben az esetben minden gyermek vonatkozásában külön támogatási kérelmet kell benyújtani. Ugyanazon gyermek után egyidejűleg azonban csak egy szülő részesülhet támogatásban.

Meddig vehető fel a támogatás?
A támogatás a gyermek óvodai nevelésének megkezdéséig nyújtható, 2019. szeptember 1-től a keret kimerüléséig, de legkésőbb 2022. június 30-ig.

A támogatási kérelem benyújtásának feltétele
A támogatási kérelmet várhatóan 2019. július 31-től a benyújtás felfüggesztéséig, de legkésőbb 2021. december 31-ig lehet benyújtani.

A támogatási kérelem benyújtásának előfeltétele, hogy a támogatást igénylő szülő:
a) rendelkezzen ügyfélkapu regisztrációval (a támogatási kérelem benyújtásának és az ügyintézés céljából);
b) rendelkezzen bankszámlával (a támogatás folyósítása céljából).

A támogatási kérelem kizárólag elektronikus úton, a Kincstár által biztosított elektronikus űrlapon, ügyfélkapus (KAÜ) azonosítással nyújtható be.

Bővebb információ a Magyar Államkincstár tájékoztatójában »

Forrás: MÁK
Fotó: Szülők Lapja

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


2019.07.30