Figyelem, termékvisszahívás: Fulladást okozhat a gyerekeknek szánt ivópalack! - Ha ilyet vettél, inkább ne használd

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Figyelem, termékvisszahívás: Fulladást okozhat a gyerekeknek szánt ivópalack! - Ha ilyet vettél, inkább ne használd Több millió darab, gyerekeknek szánt ivópalackot hívnak vissza fulladásveszély miatt. Az érintett cég termékeit Magyarországon is forgalmazzák. Több millió darab, gyerekeknek szánt ivópalackot hívnak vissza fulladásveszély miatt, közölte a CNN. Bár a terméket gyártó cég székhelye az Egyesült Államokban van, palackjaik Magyarországon is több webáruház kínálatában szerepelnek.

Fulladásveszélyes ivópalack
Az Amerikai Fogyasztóvédelmi hatóság visszahívja a Contigo márka több gyerekeknek szánt ivópalackját, mert a tapasztalatok szerint a szilikon csőr leválhat a palack szájáról és ezáltal fulladást okozhat a palackot használó kisgyereknél.

A chicagói székhelyű céghez 2019 augusztus végéig mintegy 149 panasz érkezett, 18 esetben a szilikon csőrt a gyerek szájában találták meg a szülők, de szerencsére fulladás egyik esetben sem történt.



Mindenesetre a fogyasztóvédelem a terméket bevonta, és arra kér mindenkit, hogy a képen látható ivópalackokat ne használják. A kifogásolt palackok 3 méretben (13 uncia=385 ml, 14 uncia=414 ml, valamint 20 uncia=591 ml) és többféle színben (matt szürke, acélszürke, szürke átlátszó, színes mintás, azúrkék...) voltak kaphatók 2018 áprilisa és 2019 júniusa között, a visszahívás azokat érinti, amelyeknél mind a szilikon csőr alatti rész, mind pedig a záróelem fekete színű!

A visszahívás mintegy 5,7 millió darab palackot érint, a legtöbbet az Egyesült Államokban, Kanadában és Mexikóban adták el üzletekben és online - az USA-ban a legnagyobb áruházláncok, mint a Costco, Walmart vagy a Target is árulták 9 és 14 dollár közötti áron. Magyarországon több webshop forgalmazza a Contigo termékeit, 6000-9000 forint között van egy ivópalack ára.

A cég egyébként nagyon együttműködő: ingyen kicserélik a hibás palackok ivórészét, csupán arra kérik a pórul járt vevőket, hogy egy online formanyomtatványt töltsenek ki hozzá a cég weboldalán.

- Számunkra mindenek felett áll a gyermekek biztonsága, ezért is intézkedtünk rögtön és kerestük a megoldást a probléma elhárítása érdekében - nyilatkozta a szóvivőjük.

Mi a helyzet a Magyarországon kapható kulacsokkal?
Cikkünk kapcsán megkereste lapunkat a Contigo palackok hazai forgalmazója, aki a következő kiegészítést tette a hibás kulacsokkal kapcsolatban:

Az Európában, illetve az amerikai kontinensen forgalmazott Contigo palackok ugyan egyazon márkanéven, de teljesen különböző dizájnnal készültek, mindemellett az európai piacra szánt palackok gyártásához sok esetben jobb minőségű anyagokat is használtak Kínában - ezt tükrözheti a cikkben is leírt árkülönbség is.



A fogyasztók biztonsága érdekében a Európai forgalmazó Belga Bibo Brands bvba minden modellre megrendelte a minőség-ellenőrzést, egyebek közt a TÜV-öt is.   

A fogyasztók megnyugtatására a hazai forgalmazó azt közölte, hogy Magyarországra nem érkezett a hibásnak jelzett fekete végű kulacsokból, a hivatalos importból származó termékeknél az adott alkatrészek átlátszóak vagy színesek, mint ahogyan az az általuk küldött képeken is látható.

Mivel a mai napig egyetlen alkatrész leválásra utaló panaszt sem kaptak, sem az adott modellnél, vagy más "európai" Contigo modell esetében, ezért megnyugtatják a magyar fogyasztókat: nyugodtan használhatják tovább kedvenc ivókulacsukat.

Forrás: CNN
Fotó: United States Consumer Products Safety Commission

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2019.09.05