A babaváró hitel buktatói

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


A babaváró hitel buktatói A legtöbb házaspár gond nélkül igényelheti a babaváró hitelt, de vannak a szerződésben szigorúbb feltételek is, amelyeknek már nem biztos, hogy mindenki eleget tud tenni. Most 9 ilyen buktatót sorolunk fel. A babaváró hitel egy rendkívül kedvező támogatással kapható kölcsön. A támogatásra azok a házaspárok jogosultak, ahol a feleség nagykorú, viszont még nem töltötte be a 41. életévét.

A legtöbb házaspár gond nélkül igényelheti a hitelt, de vannak a szerződésben szigorúbb feltételek is, amelyeknek már nem biztos, hogy mindenki eleget tud tenni.
 
A Financer.com oldala alapján összegyűjtöttük azokat az eseteket, amelyekben nem kapható a babaváró hitel, hiába tűnik úgy, hogy teljes mértékben jogosultak vagyunk rá. A lent felsorolt problémák később is jelentkezhetnek, ebben az esetben a hitel piaci kamattal fog tovább működni.

1. Nincs tervben újabb gyerek
Ha a hitelt igénylő család nem tervez újabb gyereket, akkor nem kaphatja meg a támogatást. Nem számít, ha már van a családban saját gyermek, amennyiben 5 éven belül nem születik meg a következő, a hitel piaci kamatozással fog tovább működni. Ez persze azt is jelenti, hogy az eddigi, 5 éven keresztül kapott kamattámogatást is vissza kell fizetni. Ugyanez a feltétel örökbefogadás esetén is.

Ha a feleség már elmúlt 41 éves, akkor sem igényelheti a hitelt, ha minden egyéb feltételnek megfelel. Ez nem csak a kamattámogatásra érvényes, hiszen ebben az esetben még piaci kamatozással sem kapható a támogatás.



2. A két fél nincs összeházasodva
A babaváró hitelt csak házaspárok igényelhetik. Ha házasságon kívül születik a gyerek, akkor sem kapható rá a támogatás, ha a két fél emellett egy háztartásban él. Az sem megoldás, ha a pár a gyerek megszületése után házasodik össze.

Amennyiben megtörténik a házasságkötés, igényelhetik a babaváró hitelt, sőt, előnyükre fog válni a már meglévő gyerekük, hiszen így nagyobb támogatást kapnak.

3. Válás a futamidő alatt
Ha a válás a futamidő alatt következik be, vissza kell fizetnünk a kamattámogatást, amit a válás időpontjáig kaptunk az államtól. A hitel nem szűnik meg, ebben az esetben piaci kamatozással fog tovább működni. Érdemes elgondolkodni ezen válás előtt, hiszen a babaváró hitel futamideje akár 20 év is lehet.

4. Külföldi munkahely igénylés előtt
Abban az esetben, ha a házaspár külföldön dolgozik, nem kaphatja meg a támogatást. Miért is? A feltételek között szerepel az, hogy az egyik félnek legalább 3 éves TB jogviszonnyal kell rendelkeznie. Ez lehet külföldi jogviszony is, viszont az igénylést megelőző 180 napos időszakban hazai TB jogviszonnyal kell rendelkeznie az igénylőnek. Érdemes előre gondolkodni, amikor kölcsönt szeretnénk igényelni.

Ha folyamatosan külföldön dolgozik az illető, legalább fél évig haza kell költöznie, hogy jogosult legyen a babaváró hitelre. Ha a házaspár hazaköltözik, de a baba túl korán (180 napon belül) születik meg, akkor is elvesztették a jogosultságot.

5. Megszűnik az itthoni lakcím
Ha a házaspár külföldre költözik és mindketten megszüntetik a magyar lakcímüket, akkor a kamattámogatás törlődik, az eddig kapott támogatást pedig 120 napon belül vissza kell szolgáltatni.

6. Babaváró hitel hiteltörlesztés céljából
A babaváró kölcsönt más hitel kifizetésére is fel tudjuk használni, azonban érdemes vigyázni ezzel az opcióval. Banktól függ, hogy elfogadják így a hitelkérelmünket, vagy sem. Vannak olyan bankok, ahol nem mindig adnak babaváró hitelt erre a célra.

Tudjuk azt, hogy a jövedelemnek csak bizonyos százaléka terhelhető hiteltörlesztéssel. Abban az esetben, ha a JTM határán vagyunk az első törlesztés miatt, nem biztos, hogy megkapjuk a hitelt, még akkor sem, ha amúgy rögtön a folyósítás után kifizetnénk a teljes tartozást.

7. Köztartozás
Szinte egy hitelt sem igényelhetünk akkor, ha tartozunk az államnak. A negatív KHR státusz kizáró ok a babaváró hitel igénylésénél is.

8. Meglévő személyi kölcsön
Probléma tehát, ha már vettünk fel személyi kölcsönt és még tart a törlesztése. Ha ugyanannál a banknál szeretnénk felvenni a babaváró hitelt, akkor a legtöbb esetben nem kaphatjuk meg a teljes hitelösszeget. Ha rendelkezünk például egy 2 millió forintos személyi kölcsönnel, a bank viszont legfeljebb 10 millió forintot ad kölcsön fedezet nélkül, akkor csak a különbözetet kaphatjuk meg.

Az eredeti 10 milliós hitelösszeg helyett 8 millió forintot fogunk kapni, ami hátrány abban az esetben, ha három vagy több gyereket tervezünk. Az ajánlatot természetesen vissza lehet utasítani, és kérvényezhetjük más banktól is a hitelt. A jövedelem terhelhetőségéről ne feledkezzünk meg.

9. Életét veszti az egyik fél
Ha meghal az egyik házastárs, akkor az elhalálozást követő 6 hónap után a hitel piaci kamatozással fog tovább működni. Ilyen esetben nem szükséges visszafizetni az eddig kapott támogatást, sőt, ha 5 éven belül az özvegy újraházasodik, akkor ismét rendelkezhet a türelmi idővel.

Amennyiben babaváró hitelt vennénk fel, érdemes előtte egy szakember véleményét is meghallgatni. Mint látjuk, rengeteg buktatója lehet a hitelnek és a legtöbb hiteligénylő nincs tisztában az összes feltétellel.

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


2019.11.08