Óraátállítás 2019: Ezen a napon kell átállítani az órát 2019 őszén! - Mikor kezdődik a téli időszámítás 2019-ben?

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


Óraátállítás 2019: Ezen a napon kell átállítani az órát 2019 őszén! - Mikor kezdődik a téli időszámítás 2019-ben? Az óraátállítás sok embernek kardinális kérdés: 2016-ban az derült ki egy felmérésből, hogy az emberek többsége szíve szerint eltörölné. Egyelőre azonban erről nincs szó, így továbbra is kétszer tekergetjük az órát egy évben. Megint közeleg az őszi óraátállítás! Eláruljuk, mikor és merre kell tekergetni az órát 2019 októberében.

3 éve el akarták törölni
Az óraátállítás sok embernek kardinális kérdés: 2016-ban az derült ki egy felmérésből, hogy az emberek többsége szíve szerint eltörölné. Az ellenzők kétharmada örökre a nyári időszámítást tartaná meg, 23 százalékuk a téli időszámításra állna át, míg 13 százalékuk az időzónaváltást támogatná - ennek értelmében a greenwichi középidőhöz nem 1, hanem 2 órát adnánk.

Óraátállítás 2019: Mikor kell átállítani az órát 2019 őszén? Melyik napon kezdődik a téli időszámítás 2019-ben?

Úgy érzik, nehéz az átállás
A válaszadók fele szerint az óraátállítással felborul a biológiai egyensúly, az átállást pedig nehezen élik meg. A téli időszámítás ellenzőinek fő érve pedig a korai sötétedés: 10-ből 4 emberben a korai sötétség rossz közérzetet vált ki, a felmérés résztvevőinek nagyobbik hányada ilyenkor munka után már nem is nagyon megy a szabadba.

Egységes időszámítást akarnak
A témát az utóbbi időben Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke hozta fel, amikor is azt nyilatkozta, az emberek akaratának megfelelően meg kell szüntetni az évenként kétszeri óraátállítást, és át kell térni az állandó nyári időszámításra.

A magyaroknak a téli időszámítás lenne jobb
Bár a magyar Alvásszövetség az óraátállítás eltörlése mellett van, szerintük Magyarországon nem azzal járnánk jól, ha a nyári időszámítás állandósodna, hanem hogy ha egész évben a téli időszámítás szerint élnénk. Mint hangsúlyozták, számunkra az eredeti, az időzónánknak megfelelő idő visszaállítása lenne a leginkább észszerű döntés élettani, egészségügyi szempontból. Évezredek óta élünk ebben a rendszerben, és ez a jelenlegi téli időszámításnak felel meg.

- A nyári időszámítás bevezetése - az eredeti és csillagászati szempontokon is alapuló téli helyett - azt jelentené, hogy a korai kelést télen, sötétben is erőltető időszámítás lépne érvénybe, mely szerint decemberben az első iskolai tanórák vagy munkaórák idején még teljes sötétség uralkodna kint, és a pirkadat legtöbbünket a munkahelyünkön érne - hangsúlyozták közleményükben.

Mikor kell átállítani az órát 2019 őszén?
Akárhogy is, az óraátállítás egyelőre maradt: 2019-ben október 27-én, vasárnap hajnalban 3 órakor kell visszaállítani az órákat 2 órára, ekkor veszi kezdetét a téli időszámítás. Ami azt jelenti, hogy reggel ugyan hamarabb világosodik, de délután hamarabb is kezd el lemenni a nap. Viszont egy órával meghosszabbodik a hétvégénk.

Forrás: MTI, Alvásszövetség
Fotó: Pixabay

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


2019.10.24