Óvoda- és iskolakezdés halasztása, iskolaérettségi vizsgálat: Megjelent a rendelet! - A legfontosabb tudnivalók

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


Óvoda- és iskolakezdés halasztása, iskolaérettségi vizsgálat: Megjelent a rendelet! - A legfontosabb tudnivalók Megjelent és 2020. január 1-jével lép hatályba a köznevelési törvény azon módosítása, amely az óvoda- és iskolaérettség új szabályait rögzíti. Elmondjuk a legfontosabb tudnivalókat az óvodai és iskolai évhalasztásról. Nemrégiben kiderült, hogyan alakul át a középiskolai szakképzés, most pedig megjelent és 2020. január 1-jével lép hatályba a köznevelési törvény azon módosítása, amely az óvoda- és iskolaérettség új szabályait rögzíti - mondta a köznevelésért felelős államtitkár a 2019. november 22-ei, pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján.

Maruzsa Zoltán közölte, a 3 éves óvodakezdés alóli mentességek esetében a kormányhivatalok, a 6 éves kori iskolakezdési ügyekben pedig az Oktatási Hivatal lesz az eljáró hatóság.
 

Ha még egy évet hagynád a gyermeked az óvodában - A legfontosabb tudnivalók


Meddig lehet kérvényezni?
A részletekről szólva elmondta, azok a szülők, akiknek a gyereke augusztus 31-ig betölti a hatéves kort, de szeretnék a gyereket egy évre visszatartani, január 15-ig adhatják be erre vonatkozó kérelmüket az Oktatási Hivatalhoz (OH).

Mi a kérvényezés menete?
A kérelmeket - csatolva a szülő indoklását, egyéb, a gyerekre vonatkozó szakorvosi, gyógypedagógiai igazolásokat és óvodai véleményeket - online lehet majd az OH-hoz benyújtani, amelynek 60 napja van a döntést meghozni - ismertette.

Mit vesznek figyelembe a végső döntésnél?
Mint mondta, lesz olyan ügy, ahol nem kell szakembert kirendelni, de ahol ez szükséges, ott az oktatási hivatal a pedagógiai szakszolgálatot kéri fel szakértőként. A végső döntésnél figyelembe fogják venni mind a szülő kérését, indokait, mind pedig a szakértői véleményeket - tette hozzá.

Maruzsa Zoltán kiemelte, a hivatal döntésével kapcsolatban a szülőnek lehetősége lesz jogorvoslatra, közigazgatási bírósághoz fordulhat, amely gyorsított eljárásban dönt a beadott iratok alapján.



Egyéb infók
Hozzátette: a következő napokban az Oktatási Hivatal minden szükséges információt közzé fog tenni a honlapján, és a tudnivalókról tájékoztatja az óvodákat is.

Kitért arra, hogy az utóbbi években nőtt azon gyerekek száma, akiket visszatartottak még egy évre az óvodába. Ezen döntések hátterében azonban sok esetben a finanszírozás állt, hiszen magasabb gyermeklétszámért több támogatást jár - mondta.
 

Óvodakezdés elhalasztása - Legfontosabb tudnivalók


Az óvodakezdésről szólva az államtitkár azt mondta, 2015-től kötelező a hároméves gyerekeknek az óvodába járás, azonban e korosztály 10 százaléka nem kezdi meg az óvodát.  

Hova kell benyújtani a halasztási kérelmet?
Mint mondta, az óvodába lépés halasztása eddig a jegyző hatásköre volt, januártól azonban ez átkerül a kormányhivatalokhoz, amelyek az Oktatási Hivatal országos adatbázisa alapján fogják nyomon követni az óvodakezdést.     



Mi a halasztási kérelem benyújtásának határideje?
A halasztási kérelmet a szülőknek szintén a kormányhivataloknál kell kezdeményezni május 25-ig.
    
Az államtitkár kiemelte, nem az a cél, hogy iskolaéretlen gyerekek tömegeit küldjék iskolába. Véleménye szerint a gyerekek érdekeit szem előtt tartva hozták meg a köznevelési törvény módosítását.

Ez is érdekelhet!
Ezért marad a kislányunk még egy évet az óvodában - Egy anyuka véleménye »


Forrás: MTI
Fotók: Rawpixel

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


2019.11.25