Csokimikulás teszt 2019: Idén 22 csokimikulást vizsgált meg a Fogyasztóvédelem, ez lett az eredmény

Szülők lapja

Karácsony

Szülők lapja


Csokimikulás teszt 2019: Idén 22 csokimikulást vizsgált meg a Fogyasztóvédelem, ez lett az eredmény A szakemberek megvizsgálták a csokimikulások címkéjén közölt tájékoztatás helytállóságát. A laboratóriumi mérések a csomagoláson feltüntetett zsír- és cukortartalom ellenőrzésére, a kakaóvajtól eltérő idegen zsírok mennyiségének mérésére is kiterjedtek. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a főként gyermekkorú fogyasztók védelme érdekében minden évben ellenőrzi a boltok polcairól a cipőkbe, csizmákba kerülő csokoládé figurákat.

A tárca akkreditált élelmiszer és vegyipari laboratóriumában idén megvizsgált 22 csokimikulás mindegyike megfelelt az előírásoknak.

Mi volt a vizsgálat célja?
Az ellenőrzés elsődleges szempontja az volt, hogy a gyártók betartják-e a Magyar Élelmiszerkönyv csokoládéra, annak összetételére vonatkozó előírásait, amelyek alapján a terméknek kakaót, cukrot és tejszármazékot kell tartalmaznia.



A szakemberek megvizsgálták a mosolygós figurák címkéjén közölt tájékoztatás helytállóságát is. A laboratóriumi mérések a csomagoláson feltüntetett zsír- és cukortartalom ellenőrzésére, a kakaóvajtól eltérő idegen zsírok mennyiségének mérésére is kiterjedtek. A tapasztalatok szerint a csokoládékon szereplő információk megfelelőek, egyetlen esetben sem kellett fogyasztóvédelmi hatósági eljárást indítani megtévesztés miatt.

- Nagyon jó eredménnyel zárult a 3 ét- és 19 tejcsokoládé laborvizsgálata, minden termék megfelelt a címkén feltüntetett értékeknek és az élelmiszerkönyvi követelményeknek. A megnyugtató eredmény az évről-évre megismételt fogyasztóvédelmi ellenőrzéseknek is köszönhető - emelte ki Keszthelyi Nikoletta, az ITM fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkára.

Mire figyelj, ha jó minőségű csokimikulást akarsz venni?
Ha jó minőségű mikulást szeretnénk vásárolni, akkor
- ügyelnünk kell arra, hogy a terméken csokoládé, tejcsokoládé vagy étcsokoládé megnevezés szerepeljen
- érdemes minél magasabb kakaó szárazanyag-tartalmú figurát választanunk, a tejcsokoládék esetén ennek meg kell haladnia a 25, étcsokoládéknál pedig a 35 százalékot, a valós értéket a címkén fel kell tüntetni.

A 22 vizsgált csokoládémikulás adatai a szülők, nagyszülők tudatos döntéseinek elősegítése érdekében itt érhetőek el »

Ez is érdekelhet!
Ezért ne adj csokit a kutyádnak, megbetegedhet tőle »


Forrás: ITM
Fotó: Pixabay (illusztráció!)

Szülők lapja

Karácsony

Szülők lapja


2019.12.02