Influenza elleni védőoltás 2019: Még most sem késő beadatni! - Kinek jár ingyenesen idén az influenza elleni oltás?

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


Influenza elleni védőoltás 2019: Még most sem késő beadatni! - Kinek jár ingyenesen idén az influenza elleni oltás? Még decemberben is érdemes beadatni az influenza elleni védőoltást, így a járvány kezdetéig biztosan van elegendő idő a védettség kialakulásához. Kiknek nem kell fizetni a védőoltásért? Még decemberben is érdemes beadatni az influenza elleni védőoltást, így a járvány kezdetéig biztosan van elegendő idő a védettség kialakulásához.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szombati, az MTI-hez eljuttatott közleményében azt javasolja, hogy aki eddig még nem tette meg, a következő napokban keresse fel háziorvosát, aki eldönti, páciense jogosult-e a térítésmentes influenza elleni védőoltásra. Aki esetleg nem kaphat térítésmentes oltást, a gyógyszertárban juthat vényköteles oltóanyaghoz - írták.

Milyen szövődményei lehetnek az influenzának?
Az influenza kellemetlen tüneteket okozó megbetegedés, általában szövődmények nélkül, néhány nap alatt gyógyul, ám a súlyos szövődménnyel járó megbetegedések kórházi kezelést, sőt akár gépi lélegeztetést is igényelhetnek, bizonyos esetekben akár halált is okozhatnak. A megbetegedés szempontjából a gyermekek a legveszélyeztetettebbek, míg szövődmények szempontjából a krónikus betegségben szenvedők, továbbá a várandós nők esetében nagyobb a kockázat.



Idén is - hasonlóan a korábbi évekhez - 1,3 millió adag térítésmentes vakcina áll rendelkezésre a 60 éven felüliek vagy a krónikus betegségben szenvedők oltásához.

Kiknek javasolják a védőoltást?
Az NNK azoknak is javasolja az influenza elleni védőoltást, akik nem tartoznak egyik kockázati csoportba sem. Az influenzával járó magas láz, levertség, köhögés, torokfájás, izomfájdalom, fejfájás megelőzhető a védőoltással.

Az influenza-figyelőszolgálat legfrissebb adatai szerint 2019. november 25. és december 1. között az országban 6190 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. A laboratóriumi vizsgálatok már igazolták az influenza A vírus jelenlétét.
 

Influenza elleni védőoltás: Kik jogosultak a térítésmentes védőoltásra?


1. 6 hónapnál idősebb, de 3 évesnél fiatalabb csecsemők és gyermekek esetén:
- krónikus szív-érrendszeri, és/vagy légzőrendszeri betegségben szenvedő gyermekek (beleértve a bronchopulmonáris dysplasiát, cysticus fibrosist és asztmát), akiknek az állapota rendszeres orvosi ellenőrzést vagy kórházi kezelést igényel
- veleszületett vagy szerzett immundeficienciában szenvedők
- vesebeteg gyermekek
- anaemiában, hemoglobinopathiában szenvedők
- hosszantartó acetilszalicilsav terápiában részesülők
- egyéb krónikus betegségben szenvedők (diabetesek, anyagcsere betegek)
- egészségügyi intézményben tartósan ápolt gyermekek, csecsemő- és gyermekotthonok lakói

2. Fokozottan veszélyeztetettek kockázati csoportjai 3 éves kor felett:
- 60 éven felüliek, egészségi állapotuktól függetlenül
- krónikus légzőszervi betegségben szenvedők, asztmás betegek
- súlyos elhízás vagy neuromusculáris betegség miatt korlátozott légzési funkciójú betegek
- szív-, érrendszeri betegségben szenvedők (kivéve a kezelt magas­vérnyomás-betegséget)
- veleszületett vagy betegség/kezelés révén szerzett immunhiányos állapotban szenvedő betegek (beleértve a HIV-pozitív személyeket, daganatos betegségben szenvedőket is)
- krónikus máj- és vesebetegek
- anyagcsere-betegségben szenvedők, pl. diabetes
- várandós nők
- azok a nők, akik a gyermekvállalást az influenza szezonális időszakára tervezik
- ápolást, gondozást nyújtó, rehabilitációs, átmeneti elhelyezést nyújtó intézményekben, lakóotthonokban, vagy egészségügyi intézményekben huzamosabb ideig ápolt, gondozott személyek
- tartós szalicilát-kezelésben részesülő gyermekek és serdülők (a Reye-szindróma veszélye miatt)

3. A fertőzés átvitele révén veszélyeztető személyek:
- egészségügyi dolgozók, különös tekintettel a transzplantációs, az onkológiai, a hematológiai, a dializáló, szülészeti-nőgyógyászati, a felnőttek és a gyermekek számára intenzív ellátást nyújtó, valamint a krónikus belgyógyászati osztályokon a betegekkel közvetlen kapcsolatba kerülő személyekre, továbbá a várandós nők és az újszülöttek, csecsemők gondozását végző egészségügyi dolgozók (beleértve a védőnőket is)
- ápolást, gondozást nyújtó egészségügyi/szociális intézmények dolgozói

4. Állattenyésztés területén dolgozók:
- sertés és baromfi tartásával, valamint ezen állatok szállításával foglalkozók
- baromfi-feldolgozókban, a vágóhidakon dolgozók
- állati eredetű influenzavírussal fertőzött vagy arra gyanús állatok megsemmisítésével foglalkozók

Forrás: MTI, ÁNTSZ
Fotó: Pixabay (illusztráció)

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


2019.12.09