Főoldal > Cikkek > Hivatalos ügyek > Gyermek láthatása az őszi szünetben - Szülők Lapja

Gyermek láthatása az őszi szünetben


Számos alkalommal okoz problémát a különélő szülő és gyermek közötti kapcsolattartáson belül az évközi szünetek elosztásának a rendje, hiszen a legtöbb esetben ezt a szülők kötelesek egymás között megfelezni. Ebben próbálunk most segíteni gyakorlati példákon keresztül.

Szerző: Dr. Gaál Edina
2015-10-20
Forrás: Szülők lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Ez a cikk 1492 napja frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az őszi szünet idén 2015. október 26-ától október 30-ig tart. Ez azt jelenti, hogy ezeken a munkanapokon lesz tanítási szünet az iskolákban. A valóságban azonban a szünet meghosszabbodik az előtte és utána következő hétvégével, valamint az október 23-i péntekkel, ami munkaszüneti nap. A szünet előtti utolsó tanítási nap október 22. (csütörtök), a szünet utáni első tanítási nap november 2. (hétfő).

Hogyan alakul ilyen esetben a láthatás? Vitás helyzetekben a szülők kénytelenek szorosan értelmezni a bírósági ítéletben, vagy végzésben foglaltakat, azonban ettől célszerű lenne eltérni a gyermek érdekében.

A gyermek láthatása az őszi szünetben - 2 példa

Cikkünk a hirdetés után folytatódik

hirdetés

BABÁT VÁRSZ?

Izgulsz, hogy minden rendben legyen a babavárás alatt? Szeretnél mindent megadni az egészséges fejlődéséhez?  Kattints ide, és nézd meg, hogy mit tehetsz érte >> 

vonal

[x] hirdetés


Szorosan értelmezve a szünet fele csak az október 26-30-ig tartó időszak felét jelenti, azaz 2 napot. Emellett a szülőknek továbbra is marad az egymás között megosztott 2 hétvégéjük (páros-páratlan). Ebből az osztásból hivatalosan kimarad az október 23., hiszen az csak egynapos naptári ünnepnap. Ez esetben a szülők csak az OKM rendeletben meghatározott szünetet osztják fel egymás között (jelen esetben az október 26. és október 30. napja közé eső időszakot), a folyamatos kapcsolattartás pedig változatlanul megmarad. Példánk szerint ez esetben a kapcsolattartásra jogosult fél (a folyamatos kapcsolattartás keretében) péntek délután 16 órától elviszi a gyermeket, majd vasárnap délután 16 órára hazaviszi és csütörtök reggel 9-től péntek este 18 óráig az őszi szünet keretében ismét elviszi a gyermeket 2 napra. A fenti példán szemléltetve is érzékelhető, hogy ez esetben a gyermeket a szülők feleslegesen rángatják kétszer ide-oda, viszont ez esetben maradéktalanul betartják a lefektetett kapcsolattartást.

Rugalmas értelmezés esetén, a gyermek érdekeit szem előtt tartva, a szünetek esetében érdemesebb, és célravezetőbb az OKM rendeletben meghatározott szünetet, valamint a hétvégéket összevonni és mindezt megfelezni a szülők között. Ebben az esetben a fenti példa így fest: az éppen kapcsolattartásra jogosult szülő 23-án, pénteken délután 16 órától elviszi a gyermeket és csak kedden este 18 órára viszi haza, vagy szerdán reggel/délben/este viszi el és vasárnap este 18 órára hozza őt vissza.

Bízom benne, hogy mindenki megtalálja a gyermeke számára legideálisabb megosztási módot és ebben a szülők együtt is tudnak majd működni.

Címkék: gyermek láthatása, őszi szünet, különélés, válás, kapcsolattartás, különélő szülő,

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*
hirdetés

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Egyedülálló szülők – gondok a láthatásban

A válás után a láthatás sajnos gyakran akadályba ütközik. Mindkét fél részéről előfordulhatnak problémák, sőt akár a gyermek is megtagadhatja a kapcsolattartást. A törvény szigorúan rendelkezik a láthatással kapcsolatban, ahogy szakértőnk, Dr. Gaál Edina írásából ez kiderül.

tovább a cikkre
A gyermektartásdíj

A családjogi kérdéskörök bemutatása során először a gyermektartásdíjjal foglalkozunk, mert ez a gyermeket nevelő szülőket leginkább foglalkoztató témakör. A gyermektartásdíj kapcsán a leggyakrabban felmerülő kérdés, hogy a bíróság mi alapján állapítja meg a fizetendő gyermektartásdíjat, másrészt pedig, hogy hogyan alakulhat a gyermektartásdíj mértéke?

tovább a cikkre
Egyedülálló szülőknek járó juttatások

Sajnos manapság egyre több szülő egyedül neveli gyermekét, ami elsősorban a válások számának növekedésével magyarázható. Mivel az egyedülálló szülőknek egyedül kell fizetniük a költségeket, a rezsitől a ruházkodásig, az étkezéstől a kikapcsolódásig, így az Állam, az Önkormányzatok, illetve a szolgáltatók plusz juttatásokat, illetve kedvezményeket biztosítanak számukra.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

hirdetés

BABÁT VÁRSZ?

Kíváncsi vagy, hogy mekkora? Mit érez? Hallja-e, ha beszélsz hozzá? Tudj meg mindent a babavárás csodájáról, miközben életed legfontosabb naplóját töltögeted a saját pocakos és ultrahang fotóiddal, érzéseiddel, élményeiddel. Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Sajtos rúd

Sajtos rúd

Sütemények >>
10 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 16 dkg liszt 18 dkg sajt 12 dkg vaj 3 tojás sárgája 2 evőkanál tejföl só

Recept:

A lisztet, a reszelt sajtot, a vajat és a 2 tojás sárgáját összekeverjük, hozzáadunk 1 evőkanál tejfölt és egy kis sót. Összegyúrjuk, kétszer kinyújtjuk, mint a vajas tésztát, majd hideg helyre tesszük.

Egy óra múlva 1/2 cm vastagra ny&uac(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Dr. Árvainé Koczok Márta

Dr. Árvainé Koczok Márta

tanácsadó szakpszichológus

tovább a szakértőhöz >>

Éjjeli felriadás

Kedves Édesanya!
Gyermeke valószínűleg az őt érő stresszt így tudja kezelni, a szülő közelsége a nyugtató számára. Ez valóban sok feszültséget generálhat otthon. Én első körben ki próbálnám deríteni, mi jelent most neki fokozott stresszt. Ki lehet próbálni relaxációs technikákat, melyeket könnyedén egy-egy relaxációs mesekönyv segítségével is megtanulhat. A technika rendszeres alkalmazása, a mindennapi feszültségek átbeszélgetése, a több játék, több szülői figyelem, megoldást hozhat. Ha azonban ez nem eredményez jelentős javulást, érdemes konzultálni egy szakemberrel.

Ezt olvastad már? [x]
Hivatalos ügyek

Így alakul át a középiskolai szakképzés a 2020/2021-es tanévtől! - Összeszedtük a legfontosabb változásokat

vissza vissza