Főoldal > Cikkek > Hivatalos ügyek > Magánnyugdíjpénztár, vagy állami? Teendők - Szülők Lapja

Magánnyugdíjpénztár, vagy állami? Teendők

Szülőklapja képAz Országgyűlés 2010. december 13-án elfogadta „A Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapról, és a szabad nyugdíjpénztár-választás lebonyolításával összefüggő egyes törvénymódosításokról szóló törvényt”.

Szerző: Szülők lapja
2011-01-27
Forrás: Szülők lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Ez a cikk 3161 napja frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Cikkünk a hirdetés után folytatódik

hirdetés

TERHESVITAMIN AKCIÓ

Vásárolj 3 havi kismamavitamint 15% kedvezménnyel, és ingyen házhozszállítással csak 9310 Ft-ért!  
Kattints ide, hogy le ne maradj! >>

Jódmentes változatban itt veheted meg >>

vonal

[x] hirdetés

A jogszabály értelmében a magánnyugdíjpénztári tagoknak 2011. január 31-éig kell eldönteniük, hogy visszalépnek az állami nyugdíjrendszerbe vagy maradnak magánpénztári tagok.


ÁLLAMI NYUGDÍJRENDSZERBE VISSZALÉPŐK TEENDŐI

A hozamból az inflációt meghaladó rész (reálhozam) és a tagdíj-kiegészítés (továbbiakban együtt felvehető rész) az állami rendszerbe történő visszalépés esetén háromféle módon vehető igénybe:

• a tag egy összegben adómentesen felveheti a pénztártól;

• átutaltathatja önkénes kölcsönös nyugdíjpénztári számlájára. Az átutalt összeg nem csak teljes adómentességet élvez, hanem a személy az átutalt összeg 20%-át, de maximum 300 ezer Ft-ot visszaigényelhet az szja-jából az önkéntes nyugdíjpénztárába, a 2011. évről adott bevallásában (2012. évben).

• A visszaigényléshez az önkéntes nyugdíjpénztár ad adóigazolást (2012. 02. 15-ig), a visszaigénylésnél az SZJA tv 44/A-44/C §-ai a mérvadóak;

• kéri a TB-ben létrejövő egyéni számláján annak jóváírását.


Fontos:
A felvehető rész kifizetése nem most történik, hanem a PSZÁF által jóváhagyott ütemterv szerint, várhatóan 2011. április közepétől.
Az egyértelmű: a tagsági jogviszony 2011. március 1-jével szűnik meg, előtte biztosan nem indítható a kifizetés.
A felvehető részből a tagi kiegészítés már most is jól meghatározható, de a reálhozam nem. Mindenekelőtt tudni kell, a reálhozam nem egyenlő az eddig publikált (nominális nettó) hozammal, ennél (az infláció mértékével) kisebb összeg, és folyamatosan változik. Végső mértéke csak az elszámolás napjával lesz meghatározható.


Az állami nyugdíjrendszerbe visszalépő pénztártagok állami nyugdíjrendszerbe érkező befizetéseit nem lehet majd direkt módon örökölni.
A törvény bevezeti az özvegyi járadék fogalmát, ennek kiszámítását egy későbbi kormányrendeletben szabályozzák majd. Az özvegyi járadékot csak az özvegyi nyugdíjra jogosult - mint az elhunyt biztosított különös jogutódja - jogosult. A törvény szerint a kettő közül csak az egyiket, a magasabbat kapja az örökös.

• A kormányrendelet a rendelkezés tartalmáról a következőket fogalmazza meg: "297/2010. sz. kormányrendelet 6. § (2) Ha a tag a visszalépő tagi kifizetések összegét egy összegben kívánja felvenni, meg kell jelölnie azt a bankszámlaszámot vagy címet, amelyre a visszalépő tagi kifizetések összegének átutalását, illetve kiutalását kéri. Ha a tag a visszalépő tagi kifizetések összegének önkéntes kölcsönös nyugdíjbiztosító pénztárnál vezetett tagi számláján történő jóváírását kéri, meg kell jelölnie az önkéntes kölcsönös nyugdíjbiztosító pénztár nevét, adószámát és a tag adóazonosító jelét."

• Ha a TB-be visszalépő tag nem rendelkezik írásban a Pénztárnak 2011. 02. 28-ig, akkor: "297/2010. sz. kormányrendelet 6.§ (3) ... a magánnyugdíjpénztár 2011. március 1. és március 31. között felkéri, hogy rendelkezzék a tagi kifizetés összegéről."

• "297/2010. sz. kormányrendelet 6.§ (4) Ha a volt tag a felhívás kézhezvételét követő 30 napon belül nem nyilatkozik, a magánnyugdíjpénztár a visszalépő tagi kifizetések összegét a lakcímére utalja ki. Az át nem vett és a magánnyugdíjpénztárhoz visszaérkezett összeget a magánnyugdíjpénztár - a volt tagnak társadalombiztosítási nyugdíjrendszerben létrejövő egyéni számláján történő jóváírás érdekében - a Nyugdíjbiztosítási Alapnak utalja át."
A tagi kifizetések (reálhozam, tagdíjkiegészítés) várható ütemezésére a kormányrendelet előírásokat tartalmaz, azok alapján a következők várhatók, feltüntetve a kötelező előírásokat.

• a Pénztár az előbbi ONYF értesítést követően "297/2010. sz. kormányrendelet 3. § (1) ...legkésőbb 45 napon belül
a) megállapítja a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe visszalépő tagjainak számát, és
b) a visszaléptetés végrehajtására ütemtervet készít."

• "297/2010. sz. kormányrendelet 3. § (2) Az ... ütemtervnek tartalmaznia kell a visszalépő tagi kifizetések, valamint az Államadósság Kezelő Központ Zrt.-nek történő eszközátadás ütemezését is. A magánnyugdíjpénztár az ütemtervét - az elkészítését követő 3 napon belül - jóváhagyásra megküldi a Felügyeletnek. A magánnyugdíjpénztár a visszaléptetést a Felügyelet által jóváhagyott ütemterv alapján folytatja le."

• "297/2010. sz. kormányrendelet 3. § (3) A társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe visszalépő taggal való elszámolás fordulónapja azon hónap utolsó napja, amikor az elszámolás az ütemterv alapján megtörténik."

• Az előbbiek alapján a Pénztár legkésőbb 2011. 04. 15-éig készít ütemtervet a Tb-be történő visszalépések elszámolására, a PSZÁF által jóváhagyott ütemterv szerint a tagokkal kapcsolatban elkészíti az elszámolásokat, majd a tagok részére az elszámolást követően 30 napon belül megküldi az elszámolásukat, számlaértesítőjüket, valamint a tagi visszafizetéseket teljesíti.


Hasznos oldal:
Jogfenntartó nyilatkozat:
http://stabilitas.hu/?p=15151MAGÁNNYUGDÍJ PÉNZTÁRBAN MARADÓK

A Pénztárakat a kormányrendelet szerint az Országos Nyugdíjbiztosítási Igazgatóság legkésőbb 2011. 03. 01-ig tájékoztatja a Pénztárban továbbra is tagnak maradó tagokról. Ez alapján tudja a Pénztár megállapítani, hogy kik azok a személyek (volt tagjaik), akik nem maradtak pénztártagok, hanem visszaléptek a TB-be.


Mit jelent az, hogy pénztári vagyon örökölhető?
A pénztárban felgyűlt vagyonára minden pénztártag kedvezményezetteket jelölhet meg, akik halál esetén azt örökölhetik. A kedvezményezettek adatait a pénztárnak kell bejelenteni.


Hogyan lehet az örökséghez jutni?
A megjelölt kedvezményezettek vagy az örökösök eldönthetik, hogy a tag pénztári vagyonát egy összegben felveszik, a törvény szerinti hozzátartozói nyugellátás megállapítása esetén átutaltatják a Nyugdíjbiztosítási Alap részére, ugyanazon pénztárnál vezetett saját egyéni számlájukra átvezettetik, vagy más pénztárnál vezetett egyéni számlájukra átutaltatják.


Kell-e adózni az örökség után?
A tag halála után örökölt pénztári vagyonadó és illetékmentes.


Szükséges okmányok
A nyilatkozattételhez a személyi igazolvány, az újabb típusnál a lakcímkártya, útlevél vagy kártya alakú jogosítvány és a TAJ-kártya, de legalább a TAJ-szám szükséges. A nyilatkozatot 3 példányban nyomtatják ki: egyet eltesz az ONYF, egyet elküld a pénztárnak, egy marad a pénztártagnál. A pénztártag a nyilatkozat másolatát a nyilatkozattételt követő 5 napon belül köteles megküldeni a foglalkoztatójának.

A nyilatkozattétel helyszínei
Aki maradni szeretne a magánnyugdíjpénztári rendszerben, annak személyesen kell nyilatkoznia a 36 nyugdíj-biztosítási igazgatóság valamelyikénél, a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnál vagy az Országos Nyugdíjbiztosító Főigazgatóságnál (ONYF). Nem csak a lakhely szerint illetékes nyugdíjbiztosítási és folyósítási igazgatóságokon tehetnek nyilatkozatot azok, akik továbbra is magánnyugdíjpénztári tagok kívánnak lenni. A tapasztalatok szerint, az ügyintézés pár percet vesz igénybe.
Hol lehet nyilatkozni?
Ld: http://tajekozodjon.com/hasznos_informaciok/

Hasznos oldalak:

ONYF ügyfélszolgálatok:
http://www.onyf.hu/?module=institutes&action=mainmenu&imname=ugyfelszolgalatok

Jogfenntartó nyilatkozat:
http://stabilitas.hu/?p=15151

http://tajekozodjon.com/

nyugdíjkalkulátor:
http://tajekozodjon.com/nyugdijkalkulator/

Leggyakoribb kérdések:
http://tajekozodjon.com/gyakran_ismetelt_kerdesek/Strausz Györgyi
Pénzügyi szakember
strausz.gyorgyi@gmail.com


 

Címkék: magánnyugdíjpénztár, állami nyugdíjrendszer, pénztártag, pénztári vagyon, örökölhető,

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*
hirdetés

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Családi adókedvezmény változások 2011 – Idén már az 1 gyermekeseknek is jár!
Családi adókedvezmény változások 2011 – Idén már az 1 gyermekeseknek is jár!

A családok a gyermekszámtól függően többet vihetnek haza a családi kedvezmény igénybevételével. Idén már nemcsak a 3 gyermekes családok vehetik igénybe, akár 1 gyermek után is igényelhető. A leírásban példákon mutatjuk be, hogy miként lehet igénybe venni!

tovább a cikkre
Családi pótlék változások 2010
Családi pótlék változások 2010

A családi pótlék két részből áll. A gyermek iskolakötelezettségéig nevelési ellátást, majd iskolás korától iskoláztatási támogatás formájában vehető igénybe. 2010-ben változások voltak az igénybevétel szabályozásában. Cikkünkből kiderül, hogy milyen feltételekkel vehető igénybe a családi pótlék.

tovább a cikkre
Várandós, illetve ismét munkába álló kismamákra vonatkozó jogszabályok
Várandós, illetve ismét munkába álló kismamákra vonatkozó jogszabályok

Hogyan védi a jogrendszer a kismamákat, illetve a gyedről, gyesről ismét munkába állókat?! Legjobb, ha megismerik a Munka Törvénykönyv ide vonatkozó paragrafusait, így tisztában lesznek a jogaikkal és vitás esetben akár ezekre a pontokra hivatkozva ki is tudnak állni az igazukért.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

hirdetés

BABÁT VÁRSZ?

Kíváncsi vagy, hogy mekkora? Mit érez? Hallja-e, ha beszélsz hozzá? Tudj meg mindent a babavárás csodájáról, miközben életed legfontosabb naplóját töltögeted a saját pocakos és ultrahang fotóiddal, érzéseiddel, élményeiddel. Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Almás őszibarack

Almás őszibarack

Gyümölcspépek >>
6 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 50 g alma 50 g őszibarack

Recept:

A meghámozott almát lereszeljük, lecsepegtetjük egy kevés frissen facsart citromlével. A barackot szintén meghámozzuk, ha kemény, lereszeljük az almareszelőn, ha puha, apró kockákra vágjuk és villával összetörjük, majd hozzákeverjük az almához.

(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Dr. Árvainé Koczok Márta

Dr. Árvainé Koczok Márta

tanácsadó szakpszichológus

tovább a szakértőhöz >>

Éjjeli felriadás

Kedves Édesanya!
Gyermeke valószínűleg az őt érő stresszt így tudja kezelni, a szülő közelsége a nyugtató számára. Ez valóban sok feszültséget generálhat otthon. Én első körben ki próbálnám deríteni, mi jelent most neki fokozott stresszt. Ki lehet próbálni relaxációs technikákat, melyeket könnyedén egy-egy relaxációs mesekönyv segítségével is megtanulhat. A technika rendszeres alkalmazása, a mindennapi feszültségek átbeszélgetése, a több játék, több szülői figyelem, megoldást hozhat. Ha azonban ez nem eredményez jelentős javulást, érdemes konzultálni egy szakemberrel.

Ezt olvastad már? [x]
Gyermekprogramok

Varázslények - Mesebeli küldetés kiállítás és játék a Vajdahunyadvárban: Ide vidd el a gyereket, imádni fogja!

vissza vissza