Főoldal > Cikkek > Hivatalos ügyek > Elveszíthetjük a díjmentes orvosi ellátást! - Szülők Lapja

Elveszíthetjük a díjmentes orvosi ellátást!


Sokan nem tudják, hogy egészségügyi szolgáltatási díjat kell fizetni, ha a TB-törvény szerint egyébként nem jogosultak az ingyenes orvosi vizsgálatra. Nagyon figyelj, hogy ne veszítsd el az díjmentes orvosi ellátást! Az OEP és a NAV (APEH) szorosan együttműködve ellenőrzi, hogy biztosított vagy-e, illetve a járulékot fizeted-e.

Szerző: Szülők lapja
2011-06-15
Forrás: Szülők lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Ez a cikk 3050 napja frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Cikkünk a hirdetés után folytatódik

hirdetés

BABÁT VÁRSZ?

Izgulsz, hogy minden rendben legyen a babavárás alatt? Szeretnél mindent megadni az egészséges fejlődéséhez?  Kattints ide, és nézd meg, hogy mit tehetsz érte >> 

vonal

[x] hirdetés

Mikor díjmentes az orvosi ellátás?
Az orvosi ellátás csak akkor díjmentes, ha biztosított vagy, vagy fizeted az egészségügyi hozzájárulást. Az egészségügyi szolgáltatásra jogosultság a Társadalombiztosításról szóló törvényben került meghatározásra.


Kik jogosultak a díjmentes ellátásra?
-    Munkaviszonyban, köztisztviselő, közalkalmazott, megbízási, vállalkozási, bedolgozói jogviszonyban állók, a társas vállalkozók, egyéni vállalkozók, biztosított mezőgazdasági őstermelő, ha reá irányadó nyugdíjkorhatárig hátralévő idő és a már megszerzett szolgálati idő  együttesen legalább 20 év, és egyéb jogcímen biztosítottak.

-    A biztosítottak körébe tartoznak az álláskeresési ellátásban részesülők, táppénzben, tgyásban, gyedben, gyesben, ápolási díjban, rendszeres szociális segélyben, saját jogon nyugdíjban részesülők.

-    A tanulók, kiskorúak, nevelőszülői tevékenységet folytatók,

-    Szociálisan rászoruló személyek, megváltozott képességű személyek, hajléktalanok.


Diákok jogosultsága az iskolai tanév befejezése után a diákigazolványuk érvényessége végéig (október 31) és az azt követő 45 napig passzív jogon.


A biztosítási jogviszony megszűnése után passzív jogon 45 napig biztosított, azonban akinek a biztosítási jogviszonya a 45 napnál rövidebb volt, akkor ezzel a rövidebb idővel hosszabbodik meg az egészségügyi szolgáltatásra jogosító idő.


Mikor kell fizetni az egészségügyi szolgáltatási díjat?

Egészségügyi szolgáltatási díj fizetésére kötelezettek:
-    Fizetés nélküli szabadság igénybevételekor (gyed, gyes kivételével) az első naptól egészségügyi szolgáltatási díjat kell fizetni!
-    Biztosítási jogviszony, majd  passzív jogú biztosítottság megszűnés utáni naptól


Egészségügyi szolgáltatási díj intézése
Az egészségügyi szolgáltatási díj be-, kijelentkezésére a 11T1011 adatlap A, vagy B lapja szolgál, amelyet a területileg illetékes  NAV-nál kell benyújtani 2 példányban, személyesen, vagy postai úton.  

Fontos: ha időközben munkaviszonyt létesít, ne felejtse el a kijelentkezést.


Egészségügyi szolgáltatási díj összege
Az egészségügyi szolgáltatási díj összege napi 170 Ft, havi 5100.- Ft, melyet csekken, vagy átutalással kell teljesíteni.
A 11T1011 sz, nyomtatványt a www.nav.gov.hu oldaláról lehet letölteni.

A banki átutalásnál  az Egészségbiztosítási Alapot megillető bevételek elnevezésű számlaszámra kell teljesíteni: 10032000-06056229


Az egészségügyi szolgáltatási díj visszamenőleg is behajtható
A be nem fizetett egészségügyi szolgáltatási díjat visszamenőleg is behajthatja a NAV (APEH)


 

Címkék: díjmentes, orvosi ellátás, egészségügyi szolgáltatási díj, biztosítottság, jogviszony, egészségügyi hozzájárulás

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*
hirdetés

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

2011 - Változnak a táppénz-szabályok – a kismamákat is érinti a változás

2011. április 30-a után megváltozik, szigorúbb lesz a táppénz szabályozása. A változások a kismamákat is érintik.

tovább a cikkre
Családi adókedvezmény változások 2011 – Idén már az 1 gyermekeseknek is jár!

A családok a gyermekszámtól függően többet vihetnek haza a családi kedvezmény igénybevételével. Idén már nemcsak a 3 gyermekes családok vehetik igénybe, akár 1 gyermek után is igényelhető. A leírásban példákon mutatjuk be, hogy miként lehet igénybe venni!

tovább a cikkre
Családi pótlék változások 2010

A családi pótlék két részből áll. A gyermek iskolakötelezettségéig nevelési ellátást, majd iskolás korától iskoláztatási támogatás formájában vehető igénybe. 2010-ben változások voltak az igénybevétel szabályozásában. Cikkünkből kiderül, hogy milyen feltételekkel vehető igénybe a családi pótlék.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

hirdetés

BABÁT VÁRSZ?

Kíváncsi vagy, hogy mekkora? Mit érez? Hallja-e, ha beszélsz hozzá? Tudj meg mindent a babavárás csodájáról, miközben életed legfontosabb naplóját töltögeted a saját pocakos és ultrahang fotóiddal, érzéseiddel, élményeiddel. Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Zöldfűszeres túró

Zöldfűszeres túró

Uzsonnakrémek kenyérre >>
11 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 3 evőkanál túró 1 kávéskanál petrezselyemzöld 1 kávéskanál újhagyma, vagy vöröshagyma

Recept:

1-1 kávéskanálynyi - alaposan megtisztított - petrezselyemzöldet és újhagymát (vagy vöröshagymát, esetleg snidlinget) nagyon apróra vágunk, illetve lereszelünk. Hozzáadjuk a túróhoz és jól elkeverjük.

Kenyérre kenve adhatjuk a csecsemőnek (...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Dr. Árvainé Koczok Márta

Dr. Árvainé Koczok Márta

tanácsadó szakpszichológus

tovább a szakértőhöz >>

Éjjeli felriadás

Kedves Édesanya!
Gyermeke valószínűleg az őt érő stresszt így tudja kezelni, a szülő közelsége a nyugtató számára. Ez valóban sok feszültséget generálhat otthon. Én első körben ki próbálnám deríteni, mi jelent most neki fokozott stresszt. Ki lehet próbálni relaxációs technikákat, melyeket könnyedén egy-egy relaxációs mesekönyv segítségével is megtanulhat. A technika rendszeres alkalmazása, a mindennapi feszültségek átbeszélgetése, a több játék, több szülői figyelem, megoldást hozhat. Ha azonban ez nem eredményez jelentős javulást, érdemes konzultálni egy szakemberrel.

Ezt olvastad már? [x]
Játék tippek

Fejlesztés játékosan óvodásoknak: 7 játék, ami ügyesíti a kezet, hogy jobban menjen majd az írás

vissza vissza