Főoldal > Cikkek > Hivatalos ügyek > A Munka Törvénykönyvének nemrégiben életbe lépett módosításairól - Szülők Lapja

A Munka Törvénykönyvének nemrégiben életbe lépett módosításairól

Szülőklapja képCsaládbarátnak nevezhetők-e a Munka Törvénykönyvének nemrégiben életbe lépett módosításai? Állásfoglalás a változások a gyermeket vállalók/nevelők munkaerő-piaci helyzetére gyakorolt hatásáról.

Szerző: Szülők lapja
2011-08-23
Forrás: Szülők lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Ez a cikk 2953 napja frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Cikkünk a hirdetés után folytatódik

hirdetés

TERHESVITAMIN AKCIÓ

Vásárolj 3 havi kismamavitamint 15% kedvezménnyel, és ingyen házhozszállítással csak 9310 Ft-ért!  
Kattints ide, hogy le ne maradj! >>

Jódmentes változatban itt veheted meg >>

vonal

[x] hirdetés

 A néhány hete hatályba lépett új Munka Törvénykönyve alapítványunk célcsoportjára nézve vegyesen értékelhető: egyes területeken kedvezően, más területeken inkább hátrányosan érinti a nők munkaerő-piaci helyzetét. A kedvező hatások azonban inkább közvetettek.  

A Munka törvénykönyve módosításai a próbaidő, a rendes szabadság kiadása, megváltása, a fizetetlen szabadságról történő visszatérés bejelentése, a felmondás indoklásának szabályozása tekintetében hatnak a gyermeket vállalókra, nevelőkre.  A próbaidő hat hónapra történő kiterjesztése nemigen nevezhető családbarát intézkedésnek.

Bár csak a kollektív szerződéssel rendelkező munkáltatók körére érvényes a korábbi három hónaphoz képest további három hónappal hosszabb próbaidő, ez mindenképpen hátrányos a gyermekgondozási szabadság után visszatérő új belépőkre, hiszen ők egyébként is hátrányosabb helyzetben vannak a frissebb munkatapasztalattal rendelkezőkhöz képest. A hosszú kihagyás után pályájukat újrakezdő kisgyermekesek esetében az újbóli munkába állás időszaka amúgy is feszültségekkel terhes (kisgyermek közösségbe szoktatása, a munkatempó felvétele, beilleszkedés stb.), a munka és magánélet egyensúlyának kialakítása támogató légkört igényel a munkahelyen és otthon egyaránt.

A huzamosabb próbaidő a munkáltató szabadságát növeli pl. egy gyerekbetegség kapcsán felmerülő távollét/késés stb. miatti elbocsátáshoz, ez a fenyegetettség ronthatja a munkateljesítményt. A gyermek gondozása vagy ápolása miatt kapott fizetés nélküli szabadság első évére járó rendes szabadság hat hónapra történő csökkentése a törvény hatályba lépésekor induló szabadságokat érinti, visszamenőlegesen a szerzett jogot nem veszti el.

A módosítás nem érinti a jogszerző időt: így a fizetés nélküli szabadság teljes ideje számít továbbra is a végkielégítés, az álláskeresési támogatásra való jogosultság, a nyugdíj- és egyéb biztosítási idő, stb. szempontjából.

Kedvezőtlen azonban a munkahelyüktől igen gyakran közös megegyezéssel megválni kényszerülő visszatérőkre nézve, hogy a szabadság pénzbeni megváltása révén a munkáltató által kifizetendő összeg időarányosan kevesebb. A közlemény további része honlapunkon olvasható: http://jol-let.com/friss-hirek/sajtokozlemeny/


Kiadó: JÓL-LÉT Közhasznú Alapítvány

Forrás: OS mti


TGYÁS, GYED, GYES KALKULÁTOR >>
 

Címkék: munkatörvénykönyve, próbaidő, rendes szabadság, felmondás, családbarát, kisgyermekes

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*
hirdetés

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Változások a Munka Törvénykönyvében 2011 augusztus 1-től
Változások a Munka Törvénykönyvében 2011 augusztus 1-től

2011. augusztus 1-től számos törvény változik, mely a GYES-en, GYED-en levő kismamákat is érinti. Összeállításunkból kiderül, hogy a Munka Törvénykönyve milyen újdonságokat tartalmaz.

tovább a cikkre
 Változik az álláskeresési támogatás (munkanélküli segély) és a közfoglalkoztatás rendszere
Változik az álláskeresési támogatás (munkanélküli segély) és a közfoglalkoztatás rendszere

A változások bevezetésére várhatóan részben 2011. szeptemberétől, valamint 2012. januárjától kerül sor.

tovább a cikkre
Amit a GYED-ről, GYES-ről visszatérő kismamáknak feltétlenül tudnia kell!
Amit a GYED-ről, GYES-ről visszatérő kismamáknak feltétlenül tudnia kell!

A Gyedről, Gyesről visszatérő kismamák sokszor nincsenek tisztában vele, hogy mi jár nekik, illetve hogy nekik milyen kötelezettségeik vannak a munkáltatójuk felé.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

hirdetés

BABÁT VÁRSZ?

Kíváncsi vagy, hogy mekkora? Mit érez? Hallja-e, ha beszélsz hozzá? Tudj meg mindent a babavárás csodájáról, miközben életed legfontosabb naplóját töltögeted a saját pocakos és ultrahang fotóiddal, érzéseiddel, élményeiddel. Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Almás őszibarack

Almás őszibarack

Gyümölcspépek >>
6 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 50 g alma 50 g őszibarack

Recept:

A meghámozott almát lereszeljük, lecsepegtetjük egy kevés frissen facsart citromlével. A barackot szintén meghámozzuk, ha kemény, lereszeljük az almareszelőn, ha puha, apró kockákra vágjuk és villával összetörjük, majd hozzákeverjük az almához.

(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Dr. Árvainé Koczok Márta

Dr. Árvainé Koczok Márta

tanácsadó szakpszichológus

tovább a szakértőhöz >>

Éjjeli felriadás

Kedves Édesanya!
Gyermeke valószínűleg az őt érő stresszt így tudja kezelni, a szülő közelsége a nyugtató számára. Ez valóban sok feszültséget generálhat otthon. Én első körben ki próbálnám deríteni, mi jelent most neki fokozott stresszt. Ki lehet próbálni relaxációs technikákat, melyeket könnyedén egy-egy relaxációs mesekönyv segítségével is megtanulhat. A technika rendszeres alkalmazása, a mindennapi feszültségek átbeszélgetése, a több játék, több szülői figyelem, megoldást hozhat. Ha azonban ez nem eredményez jelentős javulást, érdemes konzultálni egy szakemberrel.

Ezt olvastad már? [x]
Gyermekprogramok

Varázslények - Mesebeli küldetés kiállítás és játék a Vajdahunyadvárban: Ide vidd el a gyereket, imádni fogja!

vissza vissza