Főoldal > Cikkek > Közösségi élet > Óvodakezdés és beszoktatás - 19 tuti tipp, hogy könnyű legyen a beszoktatás - Szülők Lapja

Óvodakezdés és beszoktatás - 19 tuti tipp, hogy könnyű legyen a beszoktatás

Szülőklapja képMilyen mondatokat ne mondjunk semmiképpen sem az óvodába beszokó gyerekünknek? Hogyan kezeljük az óvodai beszoktatást? Hogyan támogassuk gyerekeinket az óvodakezdésben? Milyen játékok segítik a gyerekeket az anyától való elszakadásban? Óvodapedagógus szakértőnk hasznos tippjei a nyugodt óvodakezdéshez és óvodai beszoktatáshoz.

Szerző: Nyeste Mónika
2014-08-29
Forrás: Szülők lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

szakértő Nyeste Mónika
Óvónő
kérdezd szakértőnket a témában >>
Itt a várva várt nap, elérkezett az óvodakezdés ideje, és ha magadban azt is gondolod, hogy a gyermeked nemrég még kisbaba volt, bizony rá kell ébredned, hogy ő már komoly ÓVODÁS lett.
Az óvodai beszoktatás bizony nagy próbatétel Neked és gyermekednek is! Valljuk be, nekünk is össze kell szednünk minden bátorságunkat, amikor egy új munkahelyre csöppenünk, akkor miért lenne ez a gyerekeknél másképp?

Óvodakezdés – sokaknak az elengedés a nehezebb
Gyermekünk pontosan érzi, ha nem szívesen hagyjuk őt reggelente az óvodában, vagy hogy nem bízunk az óvó néniben. Lehet, hogy a külső szemlélő nem venné észre, mennyire más így az elválás, de a gyerekek szuperbiztos antennái nagyon érzékenyek erre. Mint ahogy arra is, hogy az anyát érzékenyen érinti, hogy a gyereke kinőtt a szárnyai alól, nem szorul mindenben a segítségére, sőt érzelmileg is függetlenedik valamennyire: képes elfogadni, megszeretni más felnőtteket rajta kívül. Olyan, mintha egyenesen azt mondanánk ilyenkor Neki: te az én gyámoltalan kisbabám vagy, nélkülem elvesznél, ne bízz senkiben rajtam kívül!

Sokaknak az elengedés a nehezebb. Az elválástól való félelem, sírás hátterében az ún. szeparációs szorongás áll, az a fajta félelem, amikor a gyerekek rájönnek: ő és az anyukájuk két különálló lény. Márpedig az óvodakezdés ezt igen intenzíven közvetíti, hiszen idegen környezetben, a védelmező anyai jelenlét nélkül kell töltenie a napot.
 
Az apa és a nagyszülők segíthetik az anyától való elszakadást
Az édesapákon és a nagyszülőkön nem uralkodik el az a fajta aggodalom, ami ösztönösen elárasztja a legtöbb édesanyát. Az apa általában nagyon jól ellenpontozza a kölykéért aggódó "anyatigrist": kezdettől fogva felszabadultan huncutkodik a babával, dobálja, csiklandozza, hamarosan kiviszi a meccsre is (sapka nélkül!). Jobb, ha befogjuk a szemünket, és megengedjük, hogy embert faragjon a gyerekből, sőt támogatjuk a nagybetűs ÉLET felé vezető apa-gyerek kapcsolatot.
Sokat segít a későbbi elválás nehézségeinek csökkentésében, ha megengedjük, hogy egyszer-egyszer a nagyinál aludjon a kicsi. Így ráébred arra, hogy a megszokott családi fészken kívül is érezheti magát biztonságban.

Támogassuk a gyerek önállóságát
Bízzunk abban, hogy meg tud oldani bizonyos problémákat maga is! Persze jól tudom, hogy végtelen türelem kell ahhoz, hogy kivárjuk, míg egyedül megeszi a reggelit, míg beletalál a pici láb a zokniba, és hatalmas önuralom ahhoz, hogy ne rohanjunk a segítségére abban a pillanatban, amikor gyanítjuk, hogy nem fog megbirkózni az adott feladattal. Higgyük el: a gyerek szólni fog, ha szüksége van ránk. Csak akkor vigyázzuk minden mozdulatát, ha önmagára vagy másokra veszélyes eredménye is lehet annak, amit csinál. Az öltözködés többnyire nem ilyen...

A sírás hasznos, mert oldja a feszültséget
Sírni szabad. Miért ne? Mert hangos? Mert ciki? Gyakran elfelejtjük, hogy a sírásnak nem csak az a feladata, hogy zavarja a hallótávolságon belül lévő embereket. A sírás kifejezi a fájdalmat, és közben oldja a feszültséget. A legjobb, ha tudomásul vesszük a kicsi bánatát, érzetetjük vele, hogy mellette vagyunk, és nem próbáljuk mindenáron "elmulasztani" a sírást - még viccel, ígérgetéssel sem.


Mit NE tegyünk az óvodai beszoktatás során?

•    Fenyegetés
Soha ne fenyegessük az ovival: na, majd ott nem válogathatsz! Na, majd ott muszáj lesz aludnod!

•    Becsapás
Ne csapjuk be: csak egy kicsit kell itt maradnod! Mindjárt jövök érted! Nincs időérzéke: a mindjárt is örökkévalóságnak tűnhet. Mondjuk azt, hogy "ebéd után", "alvás után" - ezt megérti, még ha nem is örül neki.

•    Fájdalmas búcsúzkodás
Ne rendezzünk hosszú, könnyes búcsúzkodást, ez csak fokozza az elválás fájdalmát.

•    Megalázás
Ne szégyenítsük meg, ha sír, fél, vagy nem viselkedett jól!

•    Megsértődés
Ne sértődjünk meg rá, ha sír, de akkor se, ha "túl" jól érzi magát!

•    Példálózás
Ne hangoztassuk: "Bezzeg Balázs már nem sír".


Minden gyerek más, éppen ezért ne várd, hogy ugyan úgy viselkedjen, mint a barátnőd kisfia vagy a játszótéri kispajtása, és ne csüggedj amiatt, hogy nektek nehezebben megy a beszokás az oviba, mint másoknak. Az óvó nénik mindenben a segítségetekre lesznek majd!
Minden jól fog menni, ha kellő türelemmel, szeretettel és kitartással fogsz neki a dolgoknak és viszed végig azokat!  
   

Hogyan segíthetjük gyermekünket az óvodakezdésben?

Cikkünk a hirdetés után folytatódik

hirdetés

HOGYAN VÁLASSZ BABAVÁRÓ VITAMINT?

Nézd meg, hogy miért fontos a terhességi vitamin, és hogy mi alapján érdemes választani!
Kattints ide a bővebb információért >>

vonal

[x] hirdetés

1.    Már a beszoktatás előtt álljunk át az óvoda napirendjéhez hasonló életritmusra.

2.    Vigyük játszótérre, játszóházba, gyerekek közé, hogy megismerje a közösségi szokásokat, szabályokat.

3.    Készítsük fel az időleges elszakadásra, vigyük el nagyszülőkhöz, barátokhoz néhány órára.

4.    A kukucs, bújócska, labdázás, fogócska - mind az elszakadást szimbolizáló játékok. Sokat segítenek a szorongás oldásában.

5.    Beszélgessünk az oviról, mielőtt elkezdene járni a kicsi. Menjünk el az óvodai nyílt napra, látogassunk be, sétálgassunk a környéken.

6.    Meséljünk a munkánkról! A gyereknek fogalma nincs arról, mi a "dolgozás". Mondjuk el neki, hol vagyunk, amikor ő oviban van. Vigyük be egyszer a munkahelyünkre.

7.    Használjuk ki a beszoktatási időt
Fokozatosan növeljük azt az időt, amikor egyedül hagyjuk az oviban az első napokban.

8.    Szerezzünk neki barátot! A rendszeres óvodán kívüli találkozások összekovácsolják a kicsiket, akik persze szívesebben járnak óvodába, ha várja ott őket egy igaz jó barát is.

9.    Jókedvűen induljatok neki a nagy napnak!

10.    Tudatosítsuk benne, hogy jövünk érte délután és hazavisszük.

11.    Viselkedésünk azt sugallja felé, hogy olyan helyre visszük, ahol jól fogja érezni magát és biztonságban van.

12.    Beszélgessünk arról, hogy mi történt vele az óvodában, figyeljünk az érzéseire, nyugtassuk meg, ha szükséges.

13.    Vigyük korábban! Ha félénk, jó, ha minél korábban elvisszük az oviba – ilyenkor még kevesen vannak, tehát biztosan akad játszótársa, és a kisebb csoportban oldottabb lesz ő is.

14.    Ha már elkezdtük, legyünk következetesek. Ne a gyerek irányítson abban, hogy mikor megy oviba, mikor nem. Ez a döntés a szülő feladata, az ő felelőssége.

15.    Vigyük be a kedvenc macit, párnát, rongyocskát, ettől biztonságban érzi magát.

16.    Ha van cumija, ne most vegyük el tőle!

17.    Beszélgessünk az óvó nénikkel, dadus nénivel! Bátran kérdezzünk meg mindent, ami bennünket foglalkoztat - szívesen válaszolnak, és nagyon praktikus tanácsokat adnak majd.

18.    Fogjuk be az apukát! Ha mindezek ellenére sem akar abbamaradni a reggeli sírás, akkor azt szimplán csak a szeparációs félelem okozza – bármennyire is szeret oviba járni, nem akar elválni az anyukától. Ilyenkor jó ötlet bevetni az apukát, hordja ő a kezdeti időszakban oviba a gyereket – tőle könnyebb elválni. Ha már túl van a beszokás nehézségein, az anyukától is könnyebben búcsúzik majd el!

19.    Ne essünk kétségbe, ha az első hetekben sír, hisztizik esetleg agresszív a viselkedése elváláskor reggelente. Ez egy teljesen természetes reakció.


Mindenkinek kellemes, nyugodt óvodakezdést kívánok!
Nyeste Mónika
Óvodapedagógus - fejlesztőpedagógus

Fotó: FreeDigitalPhotos

Címkék: óvoda, óvodás gyerek, óvodai beszoktatás, óvodakezdés, első nap az óvodában

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*
hirdetés

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Hogyan készüljünk az óvodára és az új iskolai tanévre?
Hogyan készüljünk az óvodára és az új iskolai tanévre?

Jó tanácsok szülőknek, gyerekeknek a nyár végére… tennivalók, elintéznivalók. Lassan véget ér a nyár, a nyári szünet, de most még sok időt töltünk a gyerekekkel a szabadban, előkerültek a biciklik, rollerek, a hinta, a homokozó játékok és sok más kinti játékszer.

tovább a cikkre
Az óvodai beszoktatás
Az óvodai beszoktatás

Már mindenhol arról lehet hallani, hogy hamarosan kezdődik az óvoda és az iskola. Már többségében tudják a szülők, mit kell majd megvenni, bevinni, beszerezni, mikor lesz az ebédbefizetés stb. De hogyan készülgetnek azok az alig három, vagy éppen három, vagy már akár négy éves apró gyermekek és szüleik, akik most kezdik először a közösséget, most ülnek fel először az oktatási rendszer bűvös szekerére?

tovább a cikkre
Beszoktatás az óvodába
Beszoktatás az óvodába

Az óvodáskor kezdetén nem csupán a kisgyermek, hanem a szülei is valami újat kezdenek. Egy új életszakasz kezdődik a család életében, tele izgalommal, szorongással, félelemmel. Hatalmas változás ez a kisgyermek életében, hiszen ő 3-4 éves koráig egy aurában él édesanyjával. Azaz, minden egyes rezdülését, érzését, érzelmét, gondolatát vele együtt éli meg.

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Nyeste Mónika - Óvónő

Vissza az előző oldalra

hirdetés

BABÁT VÁRSZ?

Kíváncsi vagy, hogy mekkora? Mit érez? Hallja-e, ha beszélsz hozzá? Tudj meg mindent a babavárás csodájáról, miközben életed legfontosabb naplóját töltögeted a saját pocakos és ultrahang fotóiddal, érzéseiddel, élményeiddel. Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Gyümölcsös kukoricapehely

Gyümölcsös kukoricapehely

Uzsonnaételek gyümölcsből >>
9 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: Ízlés szerinti gyümölcs (turmixolva 1,5 dl) 2-3 evőkanál kukoricapehely

Recept:

A lereszelt, vagy turmixolt, esetleg centrifugált gyümölcsbe (kb. 1,5 dl) beáztatunk 2-3 evőkanál kukoricapelyhet. Amikor felpuhult, akkor az egészet turmixoljuk.

Tipp!
Amennyiben az áztatás előtt a kukoricapelyhet szalvéta között sodrófával összetörjü(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Dr. Árvainé Koczok Márta

Dr. Árvainé Koczok Márta

tanácsadó szakpszichológus

tovább a szakértőhöz >>

Éjjeli felriadás

Kedves Édesanya!
Gyermeke valószínűleg az őt érő stresszt így tudja kezelni, a szülő közelsége a nyugtató számára. Ez valóban sok feszültséget generálhat otthon. Én első körben ki próbálnám deríteni, mi jelent most neki fokozott stresszt. Ki lehet próbálni relaxációs technikákat, melyeket könnyedén egy-egy relaxációs mesekönyv segítségével is megtanulhat. A technika rendszeres alkalmazása, a mindennapi feszültségek átbeszélgetése, a több játék, több szülői figyelem, megoldást hozhat. Ha azonban ez nem eredményez jelentős javulást, érdemes konzultálni egy szakemberrel.

Ezt olvastad már? [x]
Hírek, érdekességek

Megmentették egy 4 éves gyermek életét a zalai rendőrök - A kislány az éjszaka közepén kóborolt el otthonról

vissza vissza