Főoldal > Cikkek > Közösségi élet > Most lesz első osztályos a gyermeked? 11 praktikus tanács pedagógus szakértőnktől, hogy könnyebb legyen az iskol - Szülők Lapja

Most lesz első osztályos a gyermeked? 11 praktikus tanács pedagógus szakértőnktől, hogy könnyebb legyen az iskolakezdés

Szülőklapja képIskolakezdésre, tanévkezdésre készülődve azoknak a szülőknek és a nagyszülőknek adunk praktikus tanácsokat, akik gyermeke most először fogja átlépni az iskola kapuját, és kezdi meg az első osztályt. Hogyan készüljünk, mit vegyünk, mi lesz teljesen felesleges majd az iskolában? Pedagógus szakértőnk írása.

Szerző: Gécziné Galla Krisztina
2016-08-17
Forrás: Szülők lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

szakértő Gécziné Galla Krisztina
családpedagógiai tanácsadó, life coach
kérdezd szakértőnket a témában >>
Augusztus vége felé közeledve, egyre nagyobb méreteket ölt az iskolakezdési láz. A következőkben azoknak a családoknak szeretnék néhány praktikus tanáccsal szolgálni, ahol most először készülnek a becsöngetésre.

Hogyan készülődjünk a leendő elsőssel? Mit vegyünk meg és mit ne az iskolakezdéshez?


1. Gondoljuk végig, hol lesz a gyermek tanuló-sarka. Mindenképpen különítsünk el egy olyan helyet a lakáson belül, ahol majd nyugodtan leülhet a feladatai elvégzéséhez.

2. Legyen meghatározott helye a tankönyveknek, füzeteknek, író- és rajzeszközöknek. Itt majd KÖZÖSEN alakítsuk ki a tanszerek helyét. Ne felejtsük el, hogy a mi logikánk nem feltétlenül egyezik a gyerekével - ebben az esetben az a fontos, hogy a kialakított rend az ő rendszere legyen, hiszen neki kell majd eligazodnia benne.

3. Ne vásároljunk feleslegesen tanszereket előre, mert minden tanító néninek lehetnek saját kérései. Ha esetleg az iskola már adott bevásárló listát, tanácsos mindenből egy-egy tartalékot is vásárolni, mert akkor nem jövünk majd zavarba, ha a csemeténk esetleg egy késő esti órán toppan elénk azzal, hogy betelt az írásfüzete, vagy egy rohanós nap után jön a hír, hogy elveszett a korongkészlet.

4. Ha mégis csábítanak a színes-szagos iskolaszerek, akkor igyekezzünk olyasmit vásárolni, ami biztosan kell (például négyzethálós vagy elsősöknek való vonalas füzet; ceruzák). Ilyen „biztos, hogy kell” darab a tolltartó is. Gyönyörűek, sokemeletesek, káprázatosak… De itt is igaz, a kevesebb több elmélet! Első osztályban bizony sok gondot tud okozni, hogy a sok emelet között (akár a kettő is sok lehet) gyorsan megtalálja a kicsi azt a ceruzát, amit éppen használnia kell. Mire ki-bezippzározza a zsebeket, már egy másik feladaton kellene dolgoznia. Nehéz benne a rendrakás – aki akkurátusan szereti maga körül a rendet, az perceket elmolyol a színesek, grafitok, radír, hegyező, katonás sorrendbe állításával, aki viszont lazább természet, az mindig keresni fog valamit.

5. A tolltartó tartalmának összeállításához néhány alapelv: rotring ceruzát SOHA ne tegyünk bele. Praktikusnak tűnhet, hiszen nem kell hegyezni (való igaz, de különleges technika kell hozzá, hogy ne törjön el állandóan a hegye) és szépen ír (való igaz annak a felnőttnek a kezében, aki már gyakorlott benne). Grafit ceruzából a 2B-sel nem lőhetünk nagyon mellé. Színes ceruzából a 6 színű is elegendő, ha az iskolának valamilyen speciális kérése lenne, azt úgyis tudatja majd. Filctollat legfeljebb rajzórán használnak majd (a füzetekben átüthet ugyanis a színezés, és az meglehetősen kellemetlen lehet). Golyós- vagy töltő tollra a kezdetekben biztosan nem lesz szükség. Radír kérdésében is megoszlanak a tanítói szokások, de kevés helyen engedik, hogy a gyerekek maguk radírozzanak a kezdetben, mert sok a maszat, a kilyukasztott füzetlap.

6. És ha már az írószerszámoknál tartunk: saját magunk védelmére szerezzünk be egy elektromos, vagy kézzel tekerhető hegyezőt, amivel „nagyüzemben” tudunk majd ceruzát hegyezni. Sok kellemetlenségtől és vízhólyagtól megkímélhetjük magunkat. Ráadásul a kicsik is könnyebben megtanulnak ezzel hegyezni, mint az aprócska kis műanyag darabokkal. Ha elég játékos körítést tudunk keríteni a hegyezés köré, akkor reménykedhetünk abban is, hogy rövid időn belül a gyerek is szívesen és önállóan kihegyezi majd a szükséges ceruzáit.

Cikkünk a hirdetés után folytatódik

hirdetés

TERHESVITAMIN AKCIÓ

Vásárolj 3 havi kismamavitamint 15% kedvezménnyel, és ingyen házhozszállítással csak 9310 Ft-ért!  
Kattints ide, hogy le ne maradj! >>

Jódmentes változatban itt veheted meg >>

vonal

[x] hirdetés


7. Iskolatáska vásárlásnál - a természetesen nagyon fontos kedvenc meseszereplő megtalálása mellett - érdemes odafigyelni arra, hogy kellően könnyű legyen a táska, mert bizony rengeteg belepakolni való lesz majd! Lehetőség szerint figyeljünk arra, hogy a táska háta (ideális esetben az oldala, az alja is) merevített legyen, mert ez a jobb tartás elősegítése mellett abban is segít, hogy a könyvek, füzetek ne gyűrődjenek a kelleténél jobban. Ha még külön uzsonna szállításra alkalmas rekesz is van, akkor megóvhatjuk az iskolaszereket az esetleges vajas kenyérrel összekenés, ivólében áztatás veszélyeitől.

8. Könyv- és füzetborítók vásárlásakor figyeljünk arra, hogy víztiszta átlátszóságúak legyenek, hiszen a kicsiknek így könnyebb lesz megtalálni az adott órára való felszerelést. Akik ugyanis nem tudnak olvasni, kép alapján ismerik meg, hogy melyik mondjuk az olvasó- és melyik a matematika könyv. Figyeljünk arra is, hogy lehetőség szerint vastagabbat válasszunk a borítókínálatból, még akkor is, ha annak darabára magasabb, mint a vékonyabbé! Gondoljunk arra, hogy milyen napi igénybevételnek lesznek kitéve. A hamar elrongyolódó borító a mellett, hogy nem védi a könyvet, még rendetlen, igénytelen hatást is kelt.

9. És még egy gondolat: a műanyag borítók gyakran csúszkálnak, a könyvek, füzetek kibújnak az előre lefóliázott fülekből. A bekötéskor rögzítsük celluxszal, kapoccsal, vagy bármilyen kreatív módon a rakoncátlankodó borítókat!

10. Végül, de nem utolsó sorban, lássunk el mindent névvel, monogrammal! (Az elszántabbak még a ceruzák végébe is beleírhatják a gyermek monogramját.) Használhatjuk még a csemete iskolai jelét is, ha van; ha nincs, az óvodai jelet, vagy bármilyen egyszerű, egyezményes jelet, amit addig is megismer, míg nem tudja a nevét elolvasni. Így a sok egyforma hercegnős, verdás, mignonos seregből könnyen kiválasztható lesz a saját.

10+1 Vonjuk be a gyereket a készülődésbe! Legyen a lehető leginkább élvezetes az iskolavárás! Fedezzük fel a készülődés örömét! És ne felejtsük el, hogy NEM „elsősök leszünk”, hanem „a gyerekünk lesz elsős”! Felelősségei, kötelességei lesznek, amit neki, és nem nekünk, szülőknek kell megoldani. Ehhez pedig jó ráhangolódás, ha a rákészülésnek is részese a gyermek. Nekünk, szülőknek, akik már kijártuk az első osztályt, egészen másfajta feladatokkal, kihívásokkal kell majd szembenéznünk...

Szerző: Gécziné Galla Krisztina
Fotó: Pixabay

Címkék: iskolakezdés, tanévkezdés, első osztályos, gyerek, tanuló, készülés, becsöngettek

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

OLVASD EL EZT IS!

Iskolakezdés zökkenőmentesen - Így segíthetjük a gyerekek tanévkezdését!
Iskolakezdés zökkenőmentesen - Így segíthetjük a gyerekek tanévkezdését!

Mivel könnyíthetjük meg gyermekeink számára az iskolai tanévkezdést? Mivel motiváljuk, hogy kedve legyen iskolába járni? Miről és hogyan beszélgessünk vele, ami oldja gyermekünk iskolával kapcsolatos feszültségét? Gyermekpszichológus szakértőnk tanácsai a szeptemberi iskolakezdésre.

tovább a cikkre
Hogyan kezeljük az iskolakezdési stresszt? - Prof. Dr. Bagdy Emőke klinikai szakpszichológus
Hogyan kezeljük az iskolakezdési stresszt? - Prof. Dr. Bagdy Emőke klinikai szakpszichológus

Milyen formában jelenhet meg az iskolakezdéssel együtt járó stressz, illetve szülőként hogyan segíthetünk gyermekünknek? Mi segíthet abban hogy a gyerekek örömmel járjanak iskolába? A cikk szakértője Prof. Dr. Bagdy Emőke neves klinikai szakpszichológus és pszichoterapeuta, gyakorló kisgyermekes anyukaként pedig Keleti Andrea osztja meg velünk tapasztalatait.

tovább a cikkre
Versek iskolakezdésre
Versek iskolakezdésre

Nyári estékre, pihengetős délutánokra egy kis olvasnivaló. Különösen azoknak a csemetéknek (illetve szüleiknek) figyelmébe ajánljuk, akik nehezen tudják elképzelni, hogy ősszel már iskolába járnak!

tovább a cikkre
Iskolakezdési támogatás
Iskolakezdési támogatás

Az iskolakezdés minden évben nagy anyagi terhet ró a szülőkre. A tankönyvek, füzetek, sporteszközök, új táska, kinőtt ruhák és még sorolhatnánk. A munkáltató segíthet ennek a jelentős kiadásnak az elviselésében az ún. iskolakezdési támogatás segítségével.A juttatás összege
2008-ban a munkáltatók által adható iskolakezdési támogatás éves adómentes határa a jogosult gyermekenként 20 700.-Ft

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Gécziné Galla Krisztina - családpedagógiai tanácsadó, life coach

Vissza az előző oldalra

hirdetés

BABÁT VÁRSZ?

Kíváncsi vagy, hogy mekkora? Mit érez? Hallja-e, ha beszélsz hozzá? Tudj meg mindent a babavárás csodájáról, miközben életed legfontosabb naplóját töltögeted a saját pocakos és ultrahang fotóiddal, érzéseiddel, élményeiddel. Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Körtepép

Körtepép

Gyümölcspépek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 2 db érett körte

Recept:

A megmosott, meghámozott körtét feldaraboljuk, héjától, magházától megtisztítjuk, majd leturmixoljuk.

Fontos!
A gyümölcspépet lehetőleg frissen készítve kapja a baba, mert, ha sokáig állni hagyjuk, akkor a C-vitamin-tartalma csökken!(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Dr. Árvainé Koczok Márta

Dr. Árvainé Koczok Márta

tanácsadó szakpszichológus

tovább a szakértőhöz >>

Éjjeli felriadás

Kedves Édesanya!
Gyermeke valószínűleg az őt érő stresszt így tudja kezelni, a szülő közelsége a nyugtató számára. Ez valóban sok feszültséget generálhat otthon. Én első körben ki próbálnám deríteni, mi jelent most neki fokozott stresszt. Ki lehet próbálni relaxációs technikákat, melyeket könnyedén egy-egy relaxációs mesekönyv segítségével is megtanulhat. A technika rendszeres alkalmazása, a mindennapi feszültségek átbeszélgetése, a több játék, több szülői figyelem, megoldást hozhat. Ha azonban ez nem eredményez jelentős javulást, érdemes konzultálni egy szakemberrel.

Ezt olvastad már? [x]
Hírek, érdekességek

Több száz magyar helyen jártak a kisdiákok ingyenesen a Kajla útlevelükkel: ezek voltak a legnépszerűbb úti célok

vissza vissza